Prenatal

5 redenen om je kindje vaker voor te lezen

Lekker samen thuis, boekje erbij en voorlezen maar! Lees jij je kindje(s) regelmatig voor? Zeker blijven doen, want naast dat voorlezen ontzettend leuk is, heeft het ook een positief effect op emotioneel, cognitief en sociaal vlak. Wist je dat het ook al zin heeft om je baby voor te lezen als hij slechts een aantal maanden oud is? In deze blog vertellen we je er meer over.

Voorlezen

1. Stimuleert de taal- en spraakontwikkeling

Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling van je kleine. Hij leert daarmee nieuwe woordjes kennen en kan in een later stadium begrijpen hoe hij zinnen moet opbouwen. Door samen na te praten over het boek stimuleer je je kindje om actief aan de slag te gaan met taal.

2. Vergroot het concentratievermogen

Luisteren, luisteren en nog eens luisteren. Door regelmatig voor te lezen leer je je kindje om aandachtig te luisteren (ja, wij begrijpen dat dat voor kindjes soms heel lastig kan zijn). Maak het verhaal spannend door af en toe een ander stemmetje op te zetten. Dit maakt het voor jouw kleine nóg leuker om naar te luisteren.

3. Prikkelen van de fantasie en verbeeldingskracht

Laat je kindje kennis maken met werelden die hij nog niet kent. Door samen in een verhaal te duiken leert je kind op een speelse manier nieuwe en onbekende dingen kennen die hij in het dagelijkse leven nog niet is tegengekomen.

4. Versterkt de band tussen ouder en kind

Je werk, sociale leven, het opvoeden: je bent er maar druk mee! Dan is het extra fijn om ’s avonds voor het slapen gaan een vast ritueel in te lassen waarbij jij of je partner je kindje voorleest. Door samen een boek te lezen zorg je voor rust en regelmaat. Stop je zoon of dochter lekker warm in en geniet van dit een-op-een momentje.

5. Ook de allerkleinsten voorlezen

Denk jij als ouder dat het alleen zin heeft om je peuter voor te lezen? Dan heb je het mis. Zelfs kindjes van een paar maanden vinden het fijn om ‘voorgelezen’ te worden. Pak er een boek bij waarin duidelijke tekeningen en plaatjes staan en benoem de plaatjes die je ziet. Laat dit ‘voorlezen’ niet langer duren dan een paar minuutjes. Je baby zal op een gegeven moment woordjes herkennen door te kijken naar de plaatjes. Naast prentenboeken zijn de zogenaamde knisperboekjes ook een groot succes bij baby’s. En is het boekje vies door al het gesabbel? Dan kan het gewoon in de was!

Vind een boek dat aansluit bij de interesses van je kind

Heb jij moeite om een geschikt kinderboek te vinden? Denk dan eens na om een boekje te kopen dat aansluit op de interesses van je kind. Is hij bijvoorbeeld helemaal gek van dieren of auto’s? Er zijn tal van geschikte boekjes te vinden.

Kruip dus samen knus op de bank of in bed en pak het favoriete boek van je kleintje erbij. Succes gegarandeerd!

Loading

Meer artikelen over Van klein naar groot: de ontwikkeling van je kindje

5 redenen om je kindje vaker voor te lezen

Lekker samen thuis, boekje erbij en voorlezen maar! Lees jij je kindje(s) regelmatig voor? Zeker blijven doen, want naast dat voorlezen ontzettend leuk is,...

Lees meer

Wereld Prematurendag

Vandaag, 17 november, is het Wereld Prematurendag. Een dag om aandacht te vragen voor al die wondertjes die te vroeg ter wereld kwamen. Maar...

Lees meer

Samen spelen, samen leren

De eerste jaren leert je kleintje heel veel nieuwe dingen. Let maar op: bijna wekelijks kan je avonturier weer iets nieuws. Hoe stimuleer je...

Lees meer