Zindelijk worden is een echte mijlpaal voor ouders, maar het wordt vaak niet als een makkelijke mijlpaal gezien. Want wanneer begin je nou met zindelijkheidstraining? En hoe pak je dit aan? Dat lees je in dit artikel.
Wanneer kan ik beginnen?
De truc bij zindelijkheidstraining is niet te vroeg beginnen! Het lukt alleen als je kind er lichamelijk én emotioneel klaar voor is. Gemiddeld gezien worden kinderen in Westerse landen overdag zindelijk wanneer ze tussen de 24 en 36 maanden oud zijn. Ook ’s nachts zindelijk worden, duurt vaak nog een paar maanden langer. Vaak worden meisjes ook wat eerder zindelijk dan jongens. Pas na 18 tot 24 maanden beginnen peuters te beseffen hoe het voelt als ze aandrang krijgen. Het heeft dus weinig zin om voor die tijd te beginnen, want dan overkomt het plassen ze gewoon. Meestal geven peuters het ook zelf wel aan als ze klaar zijn voor het potje of de wc. Ze komen bijvoorbeeld vertellen dat ze moeten plassen of poepen, hebben uren lang een droge luier of zitten hurkend in een hoekje. Geeft jouw kind deze tekens niet? Geen paniek! Elke kind is anders.
Maak het proces vooral leuk en gezellig!
Hoe pak ik het aan?
Denk jij dat je kind er klaar voor is? Dan kun je starten!
- Koop een potje waar je kind fijn op kan zitten. Belangrijk is dat deze niet te groot of te klein is.
- Geef je kind een korte uitleg over het potje. Vertel dat je er met je blote billen op moet zitten en
dan kunt plassen en poepen. - Ondersteun je uitleg met een pop, boekje of een filmpje. Je kunt een pop op het potje zetten
om te laten zien hoe het werkt of je kunt bijvoorbeeld samen een boekje lezen over zindelijk
worden. - Probeer je kind op het potje te laten zitten. Het is helemaal fantastisch als dit lukt als je ziet
dat je kind moet plassen of poepen. Dan snapt je kind namelijk meteen wat de bedoeling is. - Zet je kind nu regelmatig op het potje en moedig dit aan. Zorg dat de momenten dat je kind
op het potje zit leuk en gezellig zijn. Zo creëer je een positieve associatie. - Wil je kind niet op het potje? Dwing dan niet! Dat werkt alleen maar averechts.
- Heeft je kind een ongelukje? Wordt dan vooral niet boos. Ongelukjes zijn in het begin heel
normaal. En je werd vast ook niet boos toen je kind leerde lopen en af en toe nog viel. - Neem in de periode van zindelijkheidstraining altijd extra onderbroekjes en broeken mee!
In het bovenstaande stappenplan heb ik het telkens over een potje. Je kunt ook werken met een wc-bril verkleiner en een krukje (om op de wc te klimmen), maar vaak is dit wel wat spannender voor kinderen.
Dé truc
Onthoud dus dat een goede timing dé truc is voor een geslaagde zindelijkheidstraining en maak het proces vooral leuk en gezellig! Als het echt niet lukt, stop je er gewoon even mee en probeer je het over een paar weken weer opnieuw. Uiteindelijk kom je echt van die luiers af!
Heel veel succes!
Dit artikel is geschreven door pedagoog Femke. Op haar blog Online opvoeden verschijnt er elke werkdag weer een nieuw artikel over het opvoeden en opgroeien van (jonge) kinderen