Prenatal

Je baby gaat naar het kinderdagverblijf: 5 tips voor ouders!

Het is zover: je kleintje gaat voor het eerst naar de crèche! Dat je overvallen kan worden door verschillende emoties is logisch: je moet je kindje voor het eerst een beetje los gaan laten. Een traantje wegpinken bij dit moment is dan ook helemaal niet erg en juist heel normaal. Zeker als je je kleintje voor het eerst wegbrengt. Daarom: 5 tips voor ouders als je kindje (voor het eerst) naar het kinderdagverblijf gaat!

Geef je kind eerst ‘s en halve dag aan een bekende

Natuurlijk weet alleen jíj hoe jouw baby getroost, gevoed en in slaap gewiegd kan worden, maar ter voorbereiding op het kinderdagverblijf zou je ‘m voor de lol eens een halve dag aan je moeder moeten geven. Of je zus. Of een vriendin. In deze tijd misschien wat lastig, maar een halve dag alleen met je partner kan ook. En je zult zien: als je terugkomt heeft je moeder opeens zo haar eigen manier gevonden om hem in slaap te krijgen. En verrek… ligt ‘ie nou gewoon in z’n bed? En dit kiekeboe spelletje, hij schatert het uit. Was jij nou nooit opgekomen. Daarnaast is het ook altijd goed om te zien dat je kleintje prima een paar uurtjes overleeft zonder jou.

Breng je kind de eerste volle week tíjdens je verlof

Als het even kan is het aan te raden om je kind voor het eerst een aantal volle dagen weg te brengen tijdens je verlof. Waarom? Nou, zodat jij dan eindelijk eens je kast kunt uitruimen of wat me-time kunt inplannen. Voordat je weer dagenlang achter je computer moet slijten. Maar ook omdat je ‘m dan wat later weg kan brengen ‘s morgens en wat eerder op kan halen. Dat is een mooi opstapje naar de echte volle dagen.

Houd de app van het kinderdagverblijf in de gaten

Lang leve de moderne techniek! Terwijl jij het liefst in een tentje op de stoep van het kinderdagverblijf bivakkeert zodra hij er voor het eerst een hele dag is, is er gelukkig ook een app. Hierop krijg je gedurende de dag foto’s van een stralende baby (“Goh! Blijkbaar vind je de leidster al net zo leuk als je eigen moeder?”) en zie je dat hij prima slaapt/poept/z’n ding doet. En ja, je mag best neurotisch je telefoon checken de eerste paar dagen.

Maar laat de app juist een beetje los als je een week op weg bent

Als na een paar dagen blijkt dat jouw kleine het allemaal reuze gezellig vindt op het kinderdagverblijf, dan wil je op den duur misschien níet lezen dat hij maar een kwartiertje geslapen heeft, of geen zin had in z’n flesje. Je kan er op dit moment toch geen bal aan veranderen, dus spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld pas om 16.00 uur voor het eerst kijkt. (Zorg natuurlijk wel dat je bereikbaar bent.)

Laat sowieso alles een beetje los

“En dit is zijn favoriete knuf, en als hij een krampje heeft doe ik altijd zo van drie keer zachtjes op en neer wiegen en dan ‘ssst, ssst, ssst’, dat werkt altijd heel goed.” Alle leidster weten heus wel dat je met een oneindig lange lijst aan instructies komt de eerste keer. Zodra je binnenloopt kun je het waarschijnlijk ook niet laten om te zeggen: “Ik denk dat hij over ongeveer een halfuur een slaapje moet doen.” Reactie? “Prima, we kijken wel even wanneer hij moe wordt.” Oh. Oké. Ja, jullie werken natuurlijk alleen maar élke dag, de héle dag met baby’s, dus misschien weten jullie wel hoe-en-wat.

Doe een generale repetitie

Begin niet koud aan de eerste maandagochtend waarop je opeens om kwart voor 8 in de auto of de trein naar je werk moet zitten, het liefst met kleren aan en zonder melkvlekken, en niet te vergeten: je baby veilig op de crèche. Oefen dit een keer in de week voordat het echte leven weer begint. Wekker zetten, aankleden, ontbijten, fles erin, o jee, nog net een volle luier voordat je de deur uit moet en… ja, één uur en twee minuten precies voordat jullie buiten staan. Weet je dat ook weer.

Meer artikelen over Van klein naar groot: de ontwikkeling van je kindje

5 redenen om je kindje vaker voor te lezen

Lekker samen thuis, boekje erbij en voorlezen maar! Lees jij je kindje(s) regelmatig voor? Zeker blijven doen, want naast dat voorlezen ontzettend leuk is,...

Lees meer

Wereld Prematurendag

Vandaag, 17 november, is het Wereld Prematurendag. Een dag om aandacht te vragen voor al die wondertjes die te vroeg ter wereld kwamen. Maar...

Lees meer

Samen spelen, samen leren

De eerste jaren leert je kleintje heel veel nieuwe dingen. Let maar op: bijna wekelijks kan je avonturier weer iets nieuws. Hoe stimuleer je...

Lees meer