Prenatal

De eerste week met kind én nieuwe baby: een survivalgids!

Weet je nog hoe de eerste weken met je eerste kindje waren? Behoorlijk spannend toch? En nu kondigt de volgende uitdaging zich aan: overleven met twee kinderen. Waarvan eentje waarschijnlijk constant gevoed wil worden, en de ander op regelmatige basis besluit zijn Nijntjekoekjes door de kamer te slingeren. Hoe ga je overleven? Met onze survivalgids.

Survivalstrategie één: schakel hulp in

De kraamverzorgster komt natuurlijk helpen, maar zorg ook voor een toegewijde oma of iemand anders die zich kan ontfermen over de oudste. Er is een goede kans dat het níet de baby is die de meeste tijd opslokt, maar je dreumes of peuter. De veranderingen voor zo’n kind zijn behoorlijk groot, en hoe meer afleiding, hoe beter. Pak daarnaast de normale routine voor hem of haar zo snel mogelijk weer op, dat maakt de transitie uiteindelijk makkelijker.

Survivalstrategie twee: vul de vriezer met maaltijden

Waarschijnlijk heb je niet per se zin om die witlof-ovenschotel in elkaar te draaien tijdens de eerste weken als moeder van twee. Vul daarom de vriezer vooraf met maaltijden die goed invriezen en makkelijk opwarmen: lasagne, ovenschotels, stoofpotjes – wat je maar lekker vindt. Kook de laatste weken voorafgaand aan je uitgerekende datum standaard twee porties en vries er telkens eentje in.

Survivalstrategie drie: denk niet dat je jouw kindje kan voorbereiden

Je kunt nog zoveel boekjes met je eerste lezen over de komst van een baby, maar écht voorbereiden gaat niet. Het zal voor je oudste toch een flinke cultuuromslag zijn, dus stel je hierop in. Dat wordt (waarschijnlijk) niet meteen allemaal schattige Instagram-kiekjes schieten. Probeer begrip te tonen voor de gevoelens van je peuter. Benadruk niet te veel hoe leuk het is om een broertje of zusje te hebben, want er is op dat moment weinig aan. Mama is opeens bezet, de baby kan nog niet spelen en alles is anders. Betrek je peuter zoveel mogelijk door ‘m mee te laten helpen met kleine klusjes, zodat hij geen streken gaat uithalen om aandacht te krijgen.

Survivalstrategie vier: accepteer de chaos en let it go

De eerste weken moet je net – zoals toen je voor het eerst moeder werd – weer een nieuwe routine vinden. Je huis is waarschijnlijk een troep, iedereen is moe en de orde is ver te zoeken. Jezelf van de ene kant van de woonkamer naar de andere kant bewegen zónder op drie Duplo-blokken te stappen (au), twee brandweerauto’s weg te schoppen en te struikelen over de babygym? Onmogelijk. Accepteer dit en let it go…! Het komt vanzelf goed.

Survivalstrategie vijf: vraag het kraambezoek ook iets voor je oudste mee te nemen

De baby merkt weinig van al het kraambezoek (of raambezoek in deze tijd) en de cadeautjes; vraag daarom of het kraambezoek dat dichtbij staat om ook iets kleins voor je oudste mee te nemen. Dan gaat niet alle aandacht constant naar de baby en is het voor je oudste ook een beetje feest.

Ben je inmiddels moeder van twee en heb je ook tips? Laat het weten!

Meer artikelen over De kraamtijd & postpartum periode

Kraamvisite of kraamfeest: de voor- en nadelen

Het moment is dan eindelijk daar: jullie kleine wondertje is geboren en natúúrlijk willen al je vrienden en familie de baby komen bewonderen. Kiezen...

Lees meer

Wereld Prematurendag

Vandaag, 17 november, is het Wereld Prematurendag. Een dag om aandacht te vragen voor al die wondertjes die te vroeg ter wereld kwamen. Maar...

Lees meer

Van grijze wolk tot onzekerheid: 3 moeders over hun kraamtijd

Eindelijk, daar is jullie kleintje dan! De kraamtijd breekt aan en het grote genieten kan beginnen. Tenminste, dat is wat je altijd in je...

Lees meer