Prenatal

7x leuke dingen om thuis te doen met je newborn

Je partner is waarschijnlijk meer thuis dan je had durven hopen én je hebt nu alle tijd om te cocoonen met je kersverse gezinnetje. Toch had je je deze periode waarschijnlijk heel anders voorgesteld. Hoewel we begrijpen dat thuisblijven met een kleintje best pittig kan zijn, is het toch belangrijk om zoveel mogelijk te genieten van deze gekke, emotionele en bijzondere periode. Hoe je dat doet? Wij verzamelden de beste tips om thuis te doen met jouw newborn!

1. Say… cheese!

Waan je Anne Geddes (weet je nog? Die slakrop kun je misschien beter achterwege laten maar dat terzijde.) Tover je spiegelreflexcamera tevoorschijn of gebruik gewoon je mobiel en houd een fotosessie in je huis. Wist je dat veel smartphones tegenwoordig een pro modus hebben op de camera? Die witbalans, ISO waarde of sluitertijd kun je dus ook gewoon met je telefoon fixen! Doe het nu, want no way dat jouw dreumes minutenlang op een schapenvelletje gaat liggen. Trek een mooi pakje aan, zorg voor goed (dag)licht en probeer verschillende plekjes in huis.

2. Videobellen

In de eerste periode met je kleintje komen er normaal gesproken veel vrienden of familieleden langs om jullie newborn te bewonderen. Nu dat helaas even niet meer kan is samen videobellen een gezellige, veilige manier om in contact te blijven en jouw kleine én alle mijlpalen te laten zien (“kijk, hij/zij kan omrollen!”).

3. Babymassage

Rek het badritueel een beetje op en geef na het badje een babymassage. Daar hoef je helemaal geen ingewikkelde capriolen voor uit te halen: gewoon met wat fijne babyolie het lijfje van je baby zacht masseren. Leg je kleintje ook even op zijn buikje en masseer het rugje en nekje. Mmm, zo’n baby die helemaal zen is slaapt ook vast zes uur achter elkaar, toch? Wist je dat er speciale afspeellijsten zijn op Spotify met babymuziek? Maak van badderen of spelen een nóg groter feest door dit aan te zetten.

4. Leuke post

Waar opa en oma normaal gesproken regelmatig langskomen of oppassen op hun kleinkind, kan dat nu natuurlijk tijdelijk niet meer. Hoe leuk is het dan om een foto van je kleintje te maken, hier een lief kaartje van te maken en deze op de post te doen? Daar gaan ze gegarandeerd blij mee zijn!

5. Playtime

Speeltijd! Schaf een leuke babygym of speelkleed aan en ontdek samen met jouw kleintje kleuren, materialen en leuke vormpjes. Ook heb je nu alle tijd om veel te oefenen met bijvoorbeeld oefenhapjes en omrollen – mits je kindje hier natuurlijk aan toe is.

6. Hoofd, schouder, knie en teentjes…

Maak van het luier verschonen een gezellig ‘ontdek je lijfje’ ritueel en ga alles af, uiteraard met gekietel. Nekje, handjes, vingertjes, voetjes, teentjes, knietjes – ook als je baby nog niet kan lachen heeft hij nu vast en zeker binnenpretjes.

7. Quality time

Als we dan één voordeel van dit alles mogen noemen? Je kunt extra veel knuffelen en tijd doorbrengen met je kleine! Waar we normaal gesproken rennen en vliegen door de dag, maak je de ontwikkeling van je kindje nu bewust per moment mee en sta je er misschien ook net even wat vaker bij stil. Best uniek, want hoe vaak ga je deze quality time waarbij je 24/7 samen bent als gezin nog meemaken?

Loading

Meer artikelen over De kraamtijd & postpartum periode

Kraamvisite of kraamfeest: de voor- en nadelen

Het moment is dan eindelijk daar: jullie kleine wondertje is geboren en natúúrlijk willen al je vrienden en familie de baby komen bewonderen. Kiezen...

Lees meer

Wereld Prematurendag

Vandaag, 17 november, is het Wereld Prematurendag. Een dag om aandacht te vragen voor al die wondertjes die te vroeg ter wereld kwamen. Maar...

Lees meer

Van grijze wolk tot onzekerheid: 3 moeders over hun kraamtijd

Eindelijk, daar is jullie kleintje dan! De kraamtijd breekt aan en het grote genieten kan beginnen. Tenminste, dat is wat je altijd in je...

Lees meer