Prenatal

Zo stimuleer je de zintuigen van je kindje

Het ontdekken van de wereld begint voor je kleintje met een stimulerende omgeving. Geluiden, geuren, smaken; allemaal dingen waar je kindje op zal reageren. Dit is wat je kunt doen om de zintuigen te stimuleren.

Pasgeboren: 0 tot 6 maanden

Geluid
Tijdens de eerste maanden kun je je baby het best zachte geluiden laten horen. Praat op een fluisterende toon, neurie een liedje of speel de muziekmobiel af. Het is goed om de verschillende geluiden af te wisselen. Heb je tijdens de zwangerschap veel muziek geluisterd? Speel deze dan ook eens af voor hem. Je kindje zou dit kunnen herkennen.

Kleur
Laat je baby kennismaken met verschillende kleuren en contrasten. Als je een muziekmobiel boven de box wilt hangen, kies dan voor een variant met verschillende felle kleuren. Hier zal de kleine door geïntrigeerd worden.

Voelen en ruiken
In de eerste maanden is het huid-op-huid contact heel belangrijk, dus houd je kleine lekker vaak tegen je aan en geef af en toe een babymassage. Jouw geur zal je baby al snel herkennen en is daarom heel belangrijk. Heeft je kindje in deze periode moeite met slapen? Leg dan een gedragen T-shirt in de box of in het wiegje, dat geeft het gevoel dat je in de buurt bent. Wil je je kindje al iets geven om mee te spelen? Zorg dan dat dit een zachte knuffel is, zoals een knuffeldoekje. En ooit gehoord van een wagenspanner? Deze kun je over de Maxi-Cosi, wagen of box spannen en vanaf drie maanden kunnen ze hier mee spelen door het aan te raken.

Baby: 6 tot 12 maanden

Geluid
De geluiden om je kindje heen worden in deze fase al wat harder. Je kunt (kinder)liedjes zingen of versjes voorlezen en je kunt zachter en harder praten afwisselen.

Speelgoed
Geef je kindje kleurrijk speelgoed en wissel de verschillende speeltjes af. Dit is ook het moment dat je speelgoed kunt geven dat geluid maakt, zoals zachte rammelaars.

Voelen
Laat je kindje kennismaken met zachte en harde structuren. Van knuffels tot papier en plastic speelgoed en het boxkleed tot het gras; het kan heel uitdagend zijn om verschillende oppervlaktes te voelen. Kietelspelletjes zoals ‘Er komt een muisje aangelopen’ zullen in de fase ook steeds meer aanslaan!

Geur en smaak
Rond zes maanden oud begin je vaak met bijvoeden. Laat je kindje langzaam kennismaken met verschillende smaken fruit en groenten, maar geef in het begin niet alles tegelijk. Probeer drie dagen achter elkaar hetzelfde eten, zodat je je kindje wel de kans geeft om echt aan de smaak te wennen.

Dreumes: 12 maanden en ouder

Speelgoed

Bied je kindje steeds meer verschillende vormen aan, zoals blokken in hoekige, langwerpige en ronde vormen. Gedurende het jaar kan je kleine ook gaan proberen om blokken te stapelen en om de verschillende vormen in de juiste uitsnede van een blokkendoos te doen.

Voelen
Het spelen met nieuwe structuren kan heel boeiend zijn voor een kleintje. Speel bijvoorbeeld eens met water, zand en op den duur ook klei.

Geur
Blijf veel variëren met eten, zo blijft je kindje ook steeds nieuwe dingen ontdekken. En natuurlijk zal de kleine niet alles lekker vinden, maar de smaakpapillen ontwikkelen zich op deze manier wel goed! Ook kun je lekkere geurtjes gebruiken tijdens het badderen en zo samen ontdekken wat je kindje wel en niet lekker vindt ruiken.

Hoe stimuleer jij de zintuigen van je kindje of heb je nog andere tips voor (aanstaande) ouders? Deel het in je reactie!

Loading

Meer artikelen over Van klein naar groot: de ontwikkeling van je kindje

5 redenen om je kindje vaker voor te lezen

Lekker samen thuis, boekje erbij en voorlezen maar! Lees jij je kindje(s) regelmatig voor? Zeker blijven doen, want naast dat voorlezen ontzettend leuk is,...

Lees meer

Wereld Prematurendag

Vandaag, 17 november, is het Wereld Prematurendag. Een dag om aandacht te vragen voor al die wondertjes die te vroeg ter wereld kwamen. Maar...

Lees meer

Samen spelen, samen leren

De eerste jaren leert je kleintje heel veel nieuwe dingen. Let maar op: bijna wekelijks kan je avonturier weer iets nieuws. Hoe stimuleer je...

Lees meer