11x ‘yay’ en ‘nay’ tijdens de kraamweek

kraamcadeaus
Voordat je baby geboren is heb je romantische beelden bij de kraamweek: jij, als een prinses op bed in een mooi nachthemd, met een blakende baby in een knus dekentje. De waarheid is soms een tikkie anders. Geen week zo vol met ‘ups’ en ‘downs’ als deze. Daarom: elf keer ‘yay’ en ‘nay’ tijdens de kraamweek.

YAY! 

 • Een kraamverzorgster die weet wanneer ze haar mond moet houden en jij een tukkie wil doen. In plaats van dat ze zich gezellig op de bedrand nestelt om uit te wijden over haar eigen bevalling (“Ik weet niet hoe ik het gedaan heb hoor, een vierling zonder pijnstillers.”), zegt ze: “Ik neem de baby mee naar beneden en jij gaat even slapen.” Ja, zuster! Bij haar laat je je baby ook zonder zorgen achter, want als er íemand veel ervaring met baby’s heeft is zij het toch? In je hoofd is de kraamverzorgster een soort babyfluisteraar die ook nog eens precies weet welk huiltje waar voor staat. Houd deze gedachte vast!
 • Mensen die begrijpen dat kraambezoek echt niet langer dan een uur hoeft te duren. Want een uur is lang genoeg om een gesprek als Normaal Mens op gang te houden, terwijl je ondertussen denkt welke borst je straks moet geven. (Links, of toch rechts? Je begint met de borst waarmee je de vorige voeding ook begon. Toch? O nee, waarmee je eindigde. Wacht, ik had zo’n handig clipje op mijn bh gedaan om het te onthouden. Maar, heb ik die wel verplaatst of ben ik dat vergeten?) “Hè, o je hebt een nieuwe baan, leeeuk! Als wat? Borstenmanager? Ah, Búsiness Manager.” Nee, liever hebben we het zo: “Gefeliciteerd. Hier is een pakje dat je waarschijnlijk niet echt mooi vindt. Hoe voel je je? Alsof je bekkengebied is overreden door een vrachtwagen? En je hebt al vier dagen niet geslapen? Ja, je leven staat wel even op z’n kop hè. Nou, geniet ervan! Echt een schatje hoor. Daag!”
 • Elke dag een schoon bed. Let op: verschoond door de kraamverzorgster, zonder dat jij ook maar een vinger hoeft uit te steken. Halleluja!
 • In de categorie ‘schoon’ valt ook: de eerste douche thuis. Warm water, je vette haren weer lekker schoon, okselfris… Kortom: je wordt weer een beetje méns na zo’n eerste douche.
 • Ontbijt op bed door de kraamverzorgster. Helemaal als ze er zo’n feestelijk fruithapje in een glas met suikerrandje bij doet. Je voelt je even heel glamorous en zou bijna vergeten dat je twee gigantische dikke maandverbanden in hebt en een boxershort van je man draagt.

Nay… 

 • Je man die het bezoek een biertje/wijntje/borrelnootjes aanbiedt. Ho, ho. We hadden afgesproken dat we een beschuitje doen, kopje thee en hups, de deur weer uit. Héle leuke mensen mogen iets langer blijven. Maar echt, dat zijn alleen de mensen die niet dingen zeggen als ‘Je ziet er wel een beetje pips uit’ (DUH!) of: ‘Trekt die bobbel op zijn hoofdje nog bij?’ Geen idee, maar het is De Mooiste Baby Ooit. Punt. Begrepen?! (Hormonen kunnen je wat assertiever maken dan normaal – sorry tante Thea)
 • Elke dag die thermometer in je ‘jeweetwel’. Echt hoor, als je koorts hebt merk je dat heus wel. Nu voel je je elke morgen weer als een kind van zes met griep. Het is voor je eigen bestwil natuurlijk, en aan de andere kant: alle schaamte ben je al láng voorbij. De kraamverzorgster herkent je waarschijnlijk niet meer als je haar weken later zou tegenkomen op straat mét make-up, gewassen haar, kleren aan en zonder driedubbele wallen.
 • Je mag naar buiten met je baby! Wat je niet wil is: bekenden tegenkomen. Je wil ook niet dat het regent of bewolkt is, want die grote zonnebril moet op. Je moet daarnaast ten allen tijde voorkomen dat je baby gaat huilen na twee minuten, want op je voorhoofd staat al ‘Nieuwe Ouder, Nul Ervaring’, en iedereen zal je uitlachen als je je baby ook nog ’s niet stil krijgt (tenminste, dat denk je). Het liefst is het ook windstil, want van elk zuchtje wind zou je baby onderkoeld kunnen raken. Deze angst wordt je overigens behoorlijk aangepraat door de kraamverzorgster, die al in paniek raakt als het raam op een kiertje staat. In sommige landen houden ze de baby drie maanden binnen. Ook een idee.
 • Moeders en schoonmoeders die jouw huis overnemen. Als je na een paar dagen beneden komt zijn de meubels veranderd, blijken er opeens nieuwe koffiekopjes te zijn aangeschaft, zijn de keukenkastjes opnieuw ingedeeld en staat de koelkast vol dingen die jij nooit koopt.
 • Zuster en moeders die constant zeggen ‘Doe anders even een slaapje’. Slapen? Slapen? Je bent helemaal hyperdepieper en slapen heb je al dágen niet gedaan. Is ook helemaal niet nodig joh, slapen. ’s Nachts ben je veel te druk met naar je baby staren (‘Dat neusje! Die oortjes!’ ‘Ademt hij nog?’ ‘Ho, dat is een gek gorgeltje…’ ‘Hij kan toch niet al op z’n buikje draaien?’ ‘Is de kruik nog warm? Of juist té warm? Moet er misschien een dekentje bij, of juist af?! Hoe warm is het buiten eigenlijk? Even mijn weer-app erbij pakken. En o ja, in het nekje voelen bij de baby. O shit, nu is hij wakker.’) Overdag ‘lekker slapen als de baby slaapt’ lukt ook niet echt. Of er is bezoek. Of je moet foto’s versturen via Whatsapp. Of je moet naar je baby staren. Of je baby ligt op jou en je bent bang dat hij van je af rolt als je in slaap valt. Of, nou ja, je kúnt gewoon niet slapen door allesoverheersende hormonen.
 • Spuitpoep op de muur, terwijl je met lekkende borsten boven de commode hangt en een huilbui hebt. Om drie uur ‘s nachts. Dit gaat gebeuren ergens de eerste week en een betere ontgroening is er niet.

Disclaimer: Aan alle lieve kraamverzorgster van Nederland: wij zijn jullie eeuwig dankbaar dat je ons door deze bizarre week hebt heen gesleept met fruithapjes, kopjes thee en ijzertabletten. De tranen toen je weg ging zeiden wel genoeg, toch?

Onze favoriete kraamcadeautjes

Als je zwanger bent krijg je cadeautjes. Véél cadeautjes. Hoe fijn is dat? Hieronder inspiratie voor als je op kraamvisite gaat, onze 10 favorieten én alle do’s en don’ts voor een kraamcadeau. Met deze tips doe je nooit een miskoop óf zorg je ervoor dat je zelf het allerleukste cadeautje krijgt. 😉

Klik hier om onze favoriete kraamcadeautjes te bekijken! >

kraamcadeaus

1 Comment

 • Reply
  Renate
  7 januari 2017 at 12:19

  Er is ook nog zoiets als zelf assertief zijn en grenzen stellen. Je kunt toch gewoon als volwassen vrouw je mond open doen en van te voren aangeven wat je wel en niet wilt. Jouw huis, jouw kind, jouw regels. Het is heel simpel. Je hoeft helemaal niemand in te huis te hebben waarvan je dat niet wilt. Ook geen moeder of schoonmoeder.

 • laat hier je reactie achter!