Waterpret: tips voor een badje met je baby

Je kindje in bad doen is heerlijk: jij kan je kleintje lekker vertroetelen en baby’s worden er ontspannen van. Toch is het de eerste paar keer best spannend. Wat heb je nodig om je baby in bad te doen? En hoe maak je het zo comfortabel mogelijk? Gelukkig hebben wij praktische badtips!  

Tip 1: een goed begin…

… is het halve werk. Zeker als je je kleintje in bad doet. Zorg dat het badje (of de emmer) stabiel staat en zet alle badspullen binnen handbereik. Een badstandaard komt dan goed van pas, daar kun je vaak spulletjes op kwijt! Bovendien zorgt een badstandaard ervoor dat je niet constant hoeft te bukken, zodat het voor zowel jou als je kleintje een stuk comfortabeler wordt.

Tip 2: check, check, dubbelcheck

De watertemperatuur komt vrij nauw, zeker bij hele kleintjes. Bij een watertemperatuur van ongeveer 37 graden voelt je kindje zich het prettigst. Onder de 35 graden treedt er onderkoelingsgevaar op, terwijl boven de 39 graden neemt de kans op verbranding toe. Erg belangrijk dus om de watertemperatuur goed te controleren met een badthermometer. Voor een exacte meting roer je het water eerst gelijkmatig door. Check daarna voor de zekerheid nog de temperatuur van het badwater met de punt van je ellenboog. Je zult zien dat je hier na een paar keer handigheid in krijgt!

Tip 3: warm, koud…

Het is belangrijk dat je grote temperatuurverschillen voorkomt in de eerste weken na de geboorte van je kleintje. Probeer niet te lang te badderen en zorg dat de schouders van je kindje onder water blijven zodat deze niet kunnen afkoelen. Grote kans dat je kleintje het op een brullen zet als hij eruit moet – koud! Zorg dus dat je een zachte badcape hebt klaarliggen en wikkel je kindje meteen helemaal in.

En dan nog het aller-allerbelangrijkste: houd je baby áltijd vast tijdens het badderen en laat je door niets of niemand afleiden.