Voeding tijdens je zwangerschap #SANNYZOEKTHETUIT

 Koffie_Portret_JPG
Zodra je zwanger bent vliegen de voedingsadviezen je om de oren. Sanny vond veel vreemde adviezen zónder goede uitleg. Tijd om een deskundige om de waarheid te vragen. Zodat je vooral niet in paniek raakt, want dat is nergens voor nodig.

Geen koffie, of een beetje? Rauwmelkse kazen mag niet, maar harde kaas van rauwe melk mag weer wél, toch? En wat is er toch mis met kaneel? Niet alleen vond ik de voedingsadviezen verwarrend, ook miste ik vaak het waaróm. Verloskundige Lotte van praktijk De Kei in Amersfoort was eigenlijk wel blij met mijn vragen: “Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Mijn algemene advies: kijk niet te veel op internet, eet gevarieerd, gezond en met plezier.” In deze blog zoek in de waarheid achter een aantal algemene adviezen. Hoe zit het écht?

Foliumzuur Supplementen tijdens zwangerschap - Prénatal
Foliumzuur: de feiten
Lotte: “Foliumzuur vermindert de kans op een open ruggetje. Ben je het vergeten te slikken, of begin je wat later, dan is dit niet gelijk een ramp. Misschien was je foliumzuurgehalte al aardig op peil. Daarnaast is de kans op een open ruggetje heel klein.” De feiten op een rij:

 • Foliumzuur zit in groene groente, volkorenproducten, vlees en zuivel.
 • Veel Nederlanders krijgen niet genoeg binnen, voor zwangere vrouwen wordt een extra hoge dosis aangeraden.
 • De cijfers: 9 op de 10.000 baby’s wordt geboren met open ruggetje, door extra foliumzuur te slikken verklein je deze kans nog eens met 40%.
 • Het heeft wél zin om nog te beginnen met slikken zodra je weet dat je zwanger bent. Alleen na tien weken zwangerschap is de neurale buis (in de rug) volgroeid en heeft het geen zin meer. 

Koffie_Close
Koffie: hoeveel mag echt?
“Cafeïne heeft op ons lichaam hetzelfde effect als stress,” vertelt Lotte. “Je hartslag gaat sneller, je bloedvaten vernauwen. Dit voelt je baby ook. Daarnaast kan je baby niet zelf bepalen hoeveel cafeïne hij of zij aankan, dat moet jij doen.”

 • Eén kopje koffie kan. Dan hebben we het natuurlijk niet over een mok waar een halve liter in past.
 • Filterkoffie bevat meer cafeïne dan een espresso (verrassing!). Dit doordat het doorloopwater langer in contact is met de koffie en er meer cafeïne onttrokken wordt. Kies dus liever voor een latte of cappuccino met één ‘shot’.
 • Cafeïnevrije koffie mag wél: je hebt misschien niet de kick, maar wel de smaak.
 • Laat energiedrankjes wél staan: deze bevatten veel suiker en gemiddeld net zoveel cafeïne als een kop filterkoffie.

Haring tijdens zwangerschap - Prénatal
Het mysterie rondom vis
Vette vis vol omega-3 is hartstikke goed voor je baby, maar uitzoeken welke vis mag is een dagtaak. Hoe zit dit? Lotte legt uit: “Er zijn twee dingen waar je rekening mee moet houden: rauwe vis kan de listeriabacterie bevatten (dit is de bacterie die ook kan voorkomen op rauw vlees en rauwmelkse kaas) én er is het kwikgehalte in vis. Verder verdient vis absoluut een plek in je voedingspatroon.”

 • Vermijd rauwe vis en schaal- en schelpdieren. Helaas even geen oesters en sashimi. Sushi met groente of gefrituurde schaaldieren (zoals garnaal) mag wél. Zeewier (nori) is zelfs hartstikke goed voor je zwangere lijf.
 • Haring is gepekeld en mag ook. Gekookte schaal- en schelpdieren mogen óók. Kom maar door met die pan mosselen dus!
 • Op gerookte zalm komt de listeriabacterie relatief veel voor. Alles wat vacuüm verpakt is, moet lang goed blijven. Hoe meer tijd de bacterie krijgt, hoe leuker hij het vindt. Daarom moet je voorverpakte zalm verhitten voordat je het eet. Daar heeft de bacterie niet van terug. Dat geldt ook voor andere voorverpakte vis.
 • Eet niet te vaak (maximaal twee keer per week) vis met een hoog kwikgehalte. Dit zijn roofvissen zoals snoek, makreel, tonijn en snoekbaars.

Kaas: do or don’t
Lotte: “In zachte rauwmelkse kaas kan de listeria bacterie voorkomen. Gelukkig zijn tegenwoordig heel veel kazen gepasteuriseerd.”

 • Vermijd rauwmelkse kaas (au lait-cru in het Frans).
 • Schiet niet enorm in de stress als je per ongeluk toch een stukje op hebt; het komt niet veel voor en een gezond lichaam heeft een goed afweersysteem.
 • Echte ‘boerenkaas’ (een harde kaas) wordt ook van rauwe melk gemaakt, maar in harde kaas overleeft de bacterie niet.

Kaneel: geen appeltaart meer?
Lotte legt uit: “In kaneel zit het stofje coumarine, waarvan een afgeleide stof in hoge dosering wordt gebruikt als rattengif. De kans dat je zoveel kaneel gebruikt dat het misschien schadelijk kán zijn, is erg klein. Normaal gebruik kan dus geen kwaad.”

Drop tijdens zwangerschap - Prénatal
Dropverslaving!
“In drop zit zoethout en, net zoals zoethoutthee, kan dit bijdragen aan een hogere bloeddruk,” vertelt Lotte. “Doe hier dus voorzichtig mee.”

 • Heb je van nature een lage bloeddruk? Dan mag je best een paar dropjes per dag.
 • Hoge bloeddruk? Laat drop en andere producten met zoethout liever staan.

Het laatste woord over alcohol
Alcohol wordt tegenwoordig volledig afgeraden: dus ook niet één glaasje op z’n tijd. Simpelweg omdat de wetenschap nog steeds niet weet hoe schadelijk dit écht is.

 • Drink geen alcohol zodra je weet dat je zwanger bent, ook niet één glaasje.
 • Er zijn tegenwoordig veel lekkere alternatieven, zoals alcoholvrij wijn en bier. Of natuurlijk een zelfgemaakte mocktail!

Blijf genieten
Ben je een beetje geholpen? Zorg dat als je vragen hebt je altijd je verloskundige raadpleegt, zij kan je het beste adviseren. Ook ligt er bij je verloskundige praktijk een folder met betrouwbare informatie. En verder: blijf vooral genieten en zorg goed voor jezelf!

 • Eva
  18 april 2016 at 21:11

  Beetje jammer dat niet allee klopt. Zo bevat een energiedrankje helemaal niet evenveel cafeïne als 6 koppen koffie. Er zit ongeveer evenveel cafeïne in 1 energiedrankje als in 1 kop koffie. En je moet stoppen met alcohol als je weet dat je zwanger bent? Je weet vaak pas na een aantal weken dat je zwanger bent. Als je blijft drinken kun je de baby dus in een vroeg stadium al schaden. De wetenschap is er wel degelijk over uit dat alcohol schadelijk is tijdens de zwangerschap.

  • @eva
   19 april 2016 at 07:17

   Ja stoppen als je weet dat je zwanger bent. Wanneer moet je anders stoppen?

   • Eva
    23 april 2016 at 00:17

    Nee niet pas stoppen als je weet dat je zwanger bent, maar al als je zwanger wilt worden. Zoals ik al zei weet je pas na een paar weken dat je zwanger bent. Als je dan pas stopt heb je die eerste weken dus al gedronken.

  • Sanny
   19 april 2016 at 19:28

   Hallo Eva, je hebt helemaal gelijk wat betreft de energiedrankjes. We hebben het aangepast, dank daarvoor!

   Wat mijn bron vertelde over alcohol is dat ze niet precies weten hoe schadelijk een glaasje op z’n tijd is. Veel alcoholgebruik is inderdaad hoe dan ook schadelijk. Ik heb helaas niet extra nagevraagd hoe dit in de eerste weken van je zwangerschap precies zit: het is allemaal erg complex! 🙂

   Groetjes Sanny

 • Janet
  18 april 2016 at 21:23

  Grappig, ik kreeg twee jaar geleden van mijn gynaecoloog te horen dat gerookte zalm prima kon. Mits je het wel opmaakt op de dag dat je het open maakt. Niet bewaren, maar gewoon alles verorberen 😉

  • Eva
   23 april 2016 at 00:19

   Ik weet niet wat jouw bron dan is. Want er is wel bekend dat het schadelijk is, ook in de eerste weken. Het is niet zo dat een enkel glaasje FAS kan veroorzaken zoals hieronder gezegd is, maar schadelijk is het wel degelijk.

 • Karin
  18 april 2016 at 22:05

  Ik zie hier niets in staan over salami en droge, parma ham en droge worst soorten. Deze worden ook door verloskundige afgeraden om te eten.

  • Joella
   18 april 2016 at 22:34

   Bij rauwe vleesproducten geldt hetzelfde als wat in het stukje staat over vis en kaas. Het komt door de kans op de listeria-bacterie.
   Gedroogde soorten vlees hebben geen verhitting ondergaan en daardoor kan de bacterie nog steeds aanwezig zijn. Bacteriën hebben daarintegen ook vocht nodig om te overleven en door het zouten en drogen van de producten is de bacterie wel weer verzwakt. Er zit dus minder gevaar in gedroogde hammen en salamies dan bij filet american en tartaar.

 • Hank Dussen
  18 april 2016 at 22:12

  Op pijl?

  Het is PEIL!!

  • Sanny
   19 april 2016 at 08:28

   Hank, je hebt helemaal gelijk. Wat stom! We gaan het zo snel mogelijk aanpassen.

 • Chantal
  19 april 2016 at 18:58

  Over alcohol is wel degelijk meer bekent en een druppel kan al Fas-D veroorzaken

  Wijs hier mensen op

 • sinni
  22 februari 2017 at 20:21

  ik heb ooit gehoord dat een glaasje rode wijn op zn tijd gezond is tijden zwangerschap (geen idee of het waar is). en is het zo dat als je roodvlees zoals biefstuk bakt en dat de kern 70graden heeft bereikt dat het dan wel gegeten mag worden? dan is het wel licht rosé maar toch verhit tot een tempratuur dst de bacteriën dood gaan.