Vliegreis met baby? Deze 9 tips gaan je helpen!

De tickets zijn geboekt en het gaat echt gebeuren: jullie gaan de wereld over vliegen met je kleintje. Behoorlijk spannend, want waar moet je allemaal aan denken? Reporter Sanny heeft inmiddels twee lange vluchten achter de rug en verzamelde haar 9 tips!

1. Reserveer op tijd een babybedje

Is je kindje lichter dan 10 kilo? Dan kun je een babybedje in het vliegtuig reserveren. (Let op: het maximum gewicht kan iets verschillen per maatschappij.) Dit is vaak een ‘wie het eerst komt, eerst maalt’ systeem, dus zodra de tickets geboekt zijn kun je het beste meteen de vliegmaatschappij bellen en een optie hierop nemen. Loop zodra je bij de gate bent meteen naar de servicebalie en vraag nogmaals of jullie het babybedje kunnen bemachtigen. Dan heb je tenminste tijdens de reis af en toe je handen vrij om jezelf wat wijn bij te schenken uit zo’n koddig klein wijnflesje.

2. Wees niet verlegen

Vliegen met een baby is niet te vergelijken met gewoon met z’n tweetjes op stap gaan, maar heeft ook zo z’n voordelen: je mag namelijk bijna overal legaal voordringen. Wees dus niet te verlegen en gooi je charmes (en baby) in de strijd bij de paspoortcontrole, security check, tijdens het instappen – eigenlijk overal waar zich een rij vormt en mensen zonder baby het stúkken makkelijker hebben.

3. Zorg voor goede plekken

Het vliegtuigpersoneel is nog wel eens geneigd om mensen met een kleintje achterin te plaatsen, dichtbij de toiletten, omdat dit handig zou zijn tijdens het luiers verschonen. De praktijk is dat het vaak een enorm lawaai is bij de toiletten en als je baby wil slapen ben je beter af ergens in het midden. Probeer dit dus te regelen voor het instappen. (Dit geldt alleen als je geen babybedje hebt, deze zijn maar op een paar plekken in het vliegtuig beschikbaar.)

4. Geef een nieuw zoethoudertje cadeau

Is je baby iets ouder en al geïnteresseerd in speeltjes? Geef je kleintje dan een nieuw speeltje zodra je op reis gaat, zoals deze zomerse ‘tropical’ speelboog, waarop heel veel te ontdekken is. Zo is je kleine gegarandeerd een poosje zoet.

5. Zorg voor compacte babyaccessoires

Een opblaasbare speelmat en opblaasbaar babybadje: superhandig om mee te nemen en lekker compact. Ben je op weg naar een zonnige bestemming? Natuurlijk smeer je je baby goed in met zonnebrand, maar dit (strand)tentje zorgt nog net voor wat extra bescherming, ook tegen insecten, en er kan in gespeeld én geslapen worden. Als je kindje al goed zelfstandig kan zitten is een buggy vele malen compacter en lichter dan een kinderwagen, en deze mag je altijd meenemen in het vliegtuig.

6. Hoe jonger, hoe makkelijker

Neem het er van als je baby nog een kleine uk is: hoe jonger je kind, hoe makkelijker je ‘m overal mee naartoe kunt nemen. Je hoeft nog geen eten en speeltjes mee te zeulen, en je baby slaapt het grootste gedeelte van de dag. (En waarschijnlijk het liefst op jouw schoot; ideaal dus in het vliegtuig)

7. Hap, hap, hap…

Als je baby al vast voedsel eet, dan moet je dit zelf meenemen. Neem in plaats van glazen potjes, ‘knijpzakjes’ mee, dat scheelt een hoop gewicht en troep. Daarnaast is een compact voedingsbakje (met daarin al een vork en lepel) handig, samen met een voorraadje wegwerpslabbetjes. Ook ideaal zijn de sabbelzakjes met bijvoorbeeld bevroren fruit, daar kan je baby lekker lang mee doen. Je kunt flesjes niet schoonmaken in het vliegtuig: neem er dus voldoende mee in je handbagage. Zorg ook voor minstens twee extra kledingsetjes voor je kleine vlekkenmonster. Bonustip: neem ook een schoon shirtje voor jezelf mee, dat doet wonderen na een lange reis!

8. Draagzak is must

Na het inchecken wil je zo compact mogelijk ‘tax-free’ shoppen natuurlijk, dus is het slim om een draagzak mee te nemen. Je kleintje kan dan lekker slapen en jullie hoeven niet met buggy of kinderwagen te manoeuvreren tussen de parfumflesjes en Toblerone-repen.

9. No panic…

Die kleintjes voelen jouw stemming haarfijn aan, dus hoe relaxter jij bent, hoe makkelijker het wordt. Probeer dus niet te veel in paniek te raken en denk gewoon: ‘ooit is deze vliegreis voorbij’ en ‘dan zie ik deze mensen nooit meer’. En wat inpakken betreft: gek genoeg komen in álle landen baby’s voor, dus de kans is klein dat je vergeten spul niet in het land van bestemming kunt kopen. (Alleen de paspoorten wil je níet vergeten!)

Heb jij nog tips voor vliegen met een kleintje?

4 Comments

 • Reply
  Rose
  24 mei 2017 at 20:38

  De Deryan air traveller is een echte aanrader.
  Wanneer je naast het raam zit en deze gebruikt creëer je een extra zit plek voor je kleintje. Ik was aangenaam verrast na gebruik op een vlucht van 5 uur.

 • Reply
  Sanne
  24 mei 2017 at 21:06

  Gingen met ons zoontje van toen 6 maanden naar Zuid Afrika, 11 uur vliegen.
  Een paar grote hydrofiel doeken (100 x 100 cm) meenemen. Op bestemming te gebruiken om af te drogen, als speelkleed, tegen de zon over de buggy en in het vliegtuig gebruikten wij hem tegen het licht als hij moest slapen etc etc.
  Het aanwennen van een knuffel (als ze die nog niet hebben) zodat ze iets vertrouwds bij zich hebben als alles om ze heen nieuw is.

 • Reply
  Rukiye
  24 mei 2017 at 22:12

  Voor dat je in stapt een zetpil geven en neusspray helemaal geen last gehad allebij de kids (1jaar en 2jaar) waren super lief

 • Reply
  Irene
  24 mei 2017 at 23:02

  Puur de vlucht:
  Idd een zetpil en neusspray vlak voor vertrek helpt tegen de druk in de oren – tip kreeg ik van HA
  Wat wij ook deden is een banaan geven bij stijgen en landen = afleiding plus kauwen/slikken tegen dichte oren
  Bij nachtvlucht, pyjama en slaapzakje aan – wij deden gewoon verkort slaapritueel. Sliepen beide (toen 1jr10mnd en 3jr11mnd) direct en hebben tot (oudste t/m) landing geslapen, was zes uur slapen. Terwijl ik héél erg tegenop zag met de jonste, niet beste slaper…
  Kinderkoptelefoon mee
  Kleine cadeautje mee, waar ze direct wat mee kunnen
  Geduld, en sommige regels net iets losser (zoals iPad kijken)
  Ps Bij KLM hebben ze gewoon potjes eten aan boord…

 • laat hier je reactie achter!