HANNEKE VERTELT: 4 x overlevingstips wanneer je over tijd bent

Tips over tijd
Hi there derde trimester! Ik voel baby’s hoofdje vaak onderin mijn buik, bijna dat gevoel van indalen al. Schijnt dat meer vrouwen dit hebben als het niet hun eerste zwangerschap is. Wel gek, want ik ben nog geen eens 30 weken en dit gevoel had ik bij mijn eerste zwangerschap pas tegen het einde. Vind het niet heel prettig, maar ik moet het er maar mee doen de komende tijd. 

Verder is daar ineens de nesteldrang. Het nest moet gekuist en er wordt druk geklust zodra het even kan. De nieuwe kamer van onze peuterzoon (de ‘jongenskamer’) is in de basis helemaal af! Hij gaat straks dus naar een nieuwe kamer en de baby krijgt het bestaande babykamertje. We hebben van alles uitgezocht op zolder en de bovenverdieping gaat echt ergens op lijken. Op de bovenverdieping van een gezin met (straks) twee kinderen! Yes!

Daarnaast ben ik ook langzaamaan weer slechthorend aan het worden. Niet letterlijk overigens. Ik vergeet gewoon een heleboel en moet me echt inspannen om te luisteren, er gaat anders wel het één en ander langs me heen. Alsof het meer moeite kost om gesprekken te voeren! Langzaamaan kom je als zwangere in zo’n bubbel te zitten, dat hoort ook een beetje zo. Maar voor m’n omgeving af en toe wel frustrerend! Sorry guys… 😉

Over de datum

Nu ik in het derde en laatste trimester ben aanbeland, is het ook tijd om af en toe eens na te denken over het einde van de zwangerschap. De grote uittocht, de bevalling. Bij mijn eerste beviel ik via een inleiding, met 42 weken. Twee weken over datum, ik vond het heftig. Deze vier positieve tips hielden mij op de been.

DOE ELKE DAG IETS LEUKS

De meeste bevallingen beginnen ’s nachts. Laat je er daarom er niet van weerhouden overdag iets fijns te plannen. Iets waar jij energie van krijgt. Een heerlijke lunch met je partner (en jij mag uiteraard kiezen waar), een terrasje in de middag met een lieve vriendin, een afspraak bij de kapper of pedicure: you name it.

MAAK EEN PLAN MET JE VERLOSKUNDIGE

Je zorgen bespreken met je vriendinnen bespreken is goed, maar doe dit zeker ook met een professional: je verloskundige! Je bent echt geen mietje als je aangeeft dat het erg zwaar is. Een goed en helder plan maken is erg fijn: je weet dan waar je aan toe bent als de bevalling maar niet spontaan op gang lijkt te komen. Ook als het fysiek of mentaal pittig is, vertel het haar.

LAAT JE NIET GEK MAKEN

Jij en je partner zijn niet de enigen die uitkijken naar de komst van de baby. Vanaf 38 weken kun je een stroom van berichten verwachten in de trant van: “En…. al een baby?” Volkomen logisch. Maar, als je doorloopt tot na de uitgerekende datum kan het irritant worden. Laat je niet gek maken! Warm je eerder op aan alle belangstelling: je baby is overduidelijk welkom.

HOUD MOED!

Denk terug aan al die weken en maanden zwangerschap. Die extra week die je nog moet wachten, kan er dan ook nog wel bij. Een van de grote clichés die je waarschijnlijk hebt moeten aanhoren is dat je buik nu eenmaal de beste en fijnste plek is voor je baby. “Hij heeft het nog veel te goed bij zijn moeder om eruit te komen”. Donders, zelfs dit cliché is waar. Laat dit een compliment zijn, in plaats van een irritatie. Zet ‘em op en plan morgen iets leuks. Wie weet wordt dat leuks je bevalling.

Heb jij ook een tip voor wanneer je over tijd bent? Deel ‘m hieronder in je reactie!

2 Comments

 • Reply
  Marjanne
  20 augustus 2016 at 20:49

  Ook ik was gefrustreerd toen de uitgerekende datum verstreken was en ook de dagen daarna de kleine lekker bleef zitten. Wat mij hielp was anders gaan denken. In plaats van afwachten heb ik gedacht : nu ga ik genieten van elk moment dat de kleine nog bij me is. Genieten van het getrappel en dat bijzondere geheim tussen mama en kind. Toen waren die laatste dagen veel beter vol te houden! En ze heeft nog 10 dagen na de uitgerekende datum bij me mogen trappelen ?

 • Reply
  Hannah
  21 augustus 2016 at 15:09

  Ik was ‘maar’ 7 dagen over tijd, maar heb dit als heel positief ervaren. Ik was er heel erg klaar voor en vond de bevalling daardoor minder eng. Ook was de baby lekker op gewicht, waardoor haar temperatuur goed was altijd en ze al vrij snel nachten begon door te slapen. Die extra dagen zwanger zijn vond ik ook super bijzonder!

 • laat hier je reactie achter!