Papa zoekt ‘t uit – hoe voorkom je dat je als partner flauwvalt tijdens de bevalling?

Prenatal - Papa zoekt t uit

Je schreeuwt het misschien nog net niet van de daken, maar jij wordt papa! Een spannende tijd waarin veel dingen veranderen en geregeld moeten worden. En als de bevalling eenmaal daar is… hoe voorkom je dan dat je als partner niet flauwvalt? Onze papa reporter Koen gaat op pad en zoekt het voor je uit! 

Een stoel en een glaasje water

“Eet en drink voldoende om je suikerlevel op peil te houden”

Zorg goed voor jezelf

Een bevalling is niet alleen voor je geliefde vermoeiend, intens en emotioneel. Ook voor jou is het een mooie, maar heftige gebeurtenis. Je bent daardoor echt niet de eerste die vergeet te eten, te drinken of te plassen wat ervoor kan zorgen dat het toch allemaal een beetje te intens wordt. Zorg dus ook goed voor jezelf zodat jij het moment suprême straks niet mist doordat je flauwvalt.

Blijf goed eten en drinken

We zeiden het net al: zorg ervoor dat je genoeg eet en drinkt tijdens de bevalling. Voorverpakte ontbijtkoeken, mueslirepen of fruit kan goed helpen. Ook sportdrankjes, zoete limonade of een colaatje geven je een suikerboost waardoor je suikerlevel weer een beetje opkrikt.

Harde landing

Verloskundige Manon maakte het mee: een partner die tijdens de bevalling flauwviel en daarbij de vensterbank aantikte. Het gevolg: naar de spoedeisende hulp om een aantal hechtingen te laten zetten, terwijl de bevalling ondertussen gewoon doorgaat. Als je van jezelf weet dat je snel flauwvalt, zorg er dan voor dat je tijdens de bevalling niet bij harde/scherpe objecten (zoals die vensterbank dus) in de buurt staat.

Bereid je voor

Bereid je zo goed mogelijk voor op de bevalling. Praat bijvoorbeeld met je lief over je angsten, lees boeken en ga zo veel mogelijk mee naar de controles bij de verloskundige. Zo weet je in ieder geval een beetje wat je te wachten staat en kun je je vragen afvuren op de arts. Wat ook kan helpen: ga mee naar de zwangerschapscursussen. Zo ben je vertrouwd met de verschillende fasen van de bevalling en ga je straks (hopelijk) niet van je stokje.

Zorg voor een stoel in de buurt

Voel je tijdens de bevalling dat je toch een beetje licht wordt in je hoofd? Neem dan het zekere voor het onzekere en ga meteen zitten op de dichtstbijzijnde stoel. Doe desnoods je hoofd tussen je benen en neem een slokje water. Zo kan je er daarna weer voor de volle honderd procent zijn voor je vrouw!

Prenatal - Papa zoekt t uit

Papa zoekt ‘t uit

Hoe kun je als partner het beste ondersteunen bij de bevalling?