Prenatal

Papa zoekt ’t uit – hoe kun je als partner het beste ondersteunen bij de bevalling?

Je schreeuwt het misschien nog net niet van de daken, maar jij wordt papa! Een spannende tijd waarin veel dingen veranderen en geregeld moeten worden. Want hoe kun je als partner nou goede ondersteuning bieden bij de bevalling? Onze papa reporter Koen gaat op pad en zoekt het voor je uit! 

Papa zoekt 't uit - Welk item moet je sowieso in huis hebben na de geboorte?

De drie P’s

Zo’n bevalling klinkt heel eng, maar op het moment dat je erbij staat is het het mooiste wat er is

Hormonen ook tijdens de bevalling aanwezig? Jazeker!

Moest je de afgelopen negen maanden regelmatig dealen met de veranderde hormonen van jouw lief, ook tijdens de bevalling spelen bepaalde hormonen een belangrijke rol. We horen je denken: nog meer hormonen? Help! Geen paniek, hieronder leggen we uit wat zij tijdens de bevalling precies regelen en hoe jij je partner daarbij kunt ondersteunen.

Bevalhormoon

Oxytocine wordt ook wel het bevalhormoon genoemd en werkt tijdens de bevalling volgens een sneeuwbaleffect. Daardoor zijn de weeën in het begin vaak nog onregelmatig en komt er steeds meer regelmaat in en worden ze krachtiger. Door deze weeën maakt je partner endorfines aan. Dit zijn als het ware natuurlijke morfines (pijnstillers) van het lichaam. Hierdoor kan zij beter ontspannen om jullie kindje uiteindelijk ter wereld te brengen. Hoe meer ontspannen je partner is, hoe meer oxytocine – en dus uiteindelijk endorfine – ze aanmaakt. Dit zorgt voor goede weeën en dus goede progressie bij de bevalling.

Stresshormonen zo laag mogelijk houden

Hoe krachtiger de weeën, hoe meer pijn je partner ervaart. Bij pijn zet je lichaam bepaalde processen automatisch in werking, zo ook bij je partner: haar ademhaling, bloeddruk en hartslag gaan omhoog. Ook neemt de spierspanning toe en daardoor de aanmaak van adrenaline, het stresshormoon. Adrenaline is de tegenpool van oxytocine. Dus hoe meer stresshormonen, hoe minder oxytocine en dus ook minder weeën. Dit kan zorgen voor een langere ontsluitingsduur, minder natuurlijke pijnstilling en minder goede ontspanning. Nu snap je waarschijnlijk ook beter waarom het zo belangrijk is om je partner actief te helpen om zo ontspannen mogelijk te blijven tijdens de bevalling. Natuurlijk is het heel normaal als ze af en toe minder goed ontspannen te krijgen is in een heftige wee. Doe dan alles wat adrenaline verlagend is, oxytocine verhogend en daarmee endorfine verhogend. Focus op de ontspanning!

Als partner helpen bij de bevalling? Dit kun je doen!

Zo langs de zijlijn kun je je soms heel machteloos voelen tijdens de bevalling van jullie kindje. Je zou wat van de pijn willen wegnemen en het liefst mee persen. Helaas gaat dat natuurlijk niet, maar dit kun je wél doen.

1. Een warme douche

Zijn de weeën begonnen? Zet een warme douche aan voor je partner en help haar eronder te gaan staan. Naast dat het warme water voor wat ontspanning kan zorgen, geeft het geluid van stromend water ook een rustgevend effect.

2. Sta voor haar klaar

De ene vrouw wil zoveel mogelijk rust tijdens de bevalling, de ander wil een hand vasthouden (lees: fijnknijpen) of juist dat je meepuft en tegendruk geeft op haar rug. Informeer rustig wat ze fijn vindt en geef bijvoorbeeld een koud en nat washandje aan of af en toe een slokje water. Niet vergeten: ook al word je afgesnauwd of wil ze tijdens de bevalling zoveel mogelijk rust, voor haar is het al fijn dat je er bent en misschien is dat voor haar ook wel genoeg.

3. Puf mee en geef complimentjes

Puf eventueel mee als de weeën heftig worden, dan kan je partner zich blijven concentreren op haar ademhaling. Geef ook complimentjes. Laat haar weten dat ze het goed doet en dat je trots op haar bent.

4. Wees flexibel

Je weet vooraf nooit hoe een bevalling zal lopen. Probeer rustig te blijven als het anders gaat dan jullie verwacht hadden of hoopten. Probeer kalm te blijven, jij bent immers de steunpilaar.

5. Rust bewaren

Voor je vrouw of vriendin is het fijn als zij zich voor de volle honderd procent kan focussen op de bevalling. Bewaak als partner de nodige rust en zorg ervoor dat storende factoren zoveel mogelijk op afstand blijven. Ook is het fijn als jij zoveel mogelijk vragen van de verloskundige of gynaecoloog voor haar kunt beantwoorden.

Meer artikelen over Voor de - toekomstige en kersverse – partner

5x: de grappigste, irritantste en meest verfrissende verschillen tussen vaders en moeders

Tijdens het kindvrije bestaan was het nog niet zó merkbaar dat jullie van twee verschillende planeten komen, maar met kind is dat een ander...

Lees meer

7 dingen die een nieuwe vader denkt

Het is geen geheim dat sommige nieuwe vaders (of: het merendeel) een béétje in hun rol moeten groeien. Onderling delen verse papa’s misschien minder...

Lees meer

5 dingen die je als partner moet weten over de bevalling

In de aanloop naar de bevalling komt er veel informatie op je af, maar die richt zich vooral op de draagster van het kind. Daarom...

Lees meer