Op avontuur in de natuur

Stocksy_txpd6e7cf83tl6100_Medium_603415
Het is heerlijk om met de kleine naar buiten te gaan en de natuur op te snuiven. Maar waarschijnlijk betrap jij jezelf er ook wel eens op dat jullie vaak hetzelfde rondje maken. Behoefte aan wat variatie? Lees dan de volgende tips!

TIP 1: Bekijk het eens van dichtbij
Ga op ontdekkingstocht in je eigen tuin, op je balkon of het veldje even verderop. Jij en je kleintje zullen versteld staan van wat je er aantreft. Ruik die bloem eens, voel eens aan de bast van die dikke eik, zie dat lieveheersbeestje gaan! Voor de allerkleinsten lijkt het wel een levend prentenboek. Leuk voor peuters: een insectenbakje met een loep om alles nauwkeurig te observeren. Op een gezellig kleed de zelf geplukte bramen proeven, maakt het uitje helemaal af!

TIP 2: Zelluf doen
Wel eens gedacht aan een bloemenpluktuin? Het idee ervan is net zo eenvoudig als dat het klinkt. Je wandelt door de meest weelderige tuinen en met een snoeischaar knip je zelf de bloemen die jullie mooi vinden. Kinderen vinden dit geweldig en je hebt er bij thuiskomst ook nog lol van! Behalve tuinen met bloemen, zijn er ook varianten met fruit, kruiden en zelfs super foods.

WoesteWesten 1
TIP 3: Vies worden mag… uuhh… moet!
Steeds vaker zie je ze: natuurspeeltuinen, zoals het Woeste Westen in Amsterdam en Natuurspeeltuin Gestel in Sint-Michielsgestel. Speeltuinen gelegen in een groene omgeving, met speeltoestellen gemaakt van natuurlijke materialen en waarbij de omgeving zelf ook dienst doet als speelelement. Denk aan omgevallen bomen, spelen met modder en vissen spotten in de speelvijver. Neem op een zomerse dag surfschoentjes mee om onbezorgd in het water en de blubber te stampen.

TIP 4: De paden op, de lanen in
Zeker de eerste vijf minuten vinden peuters het een feest om in het bos of duingebied te slepen met takken en heuveltjes op en af te rennen. Om te voorkomen dat de verveling daarna toeslaat, is wat extra avontuur gewenst. Gelukkig hebben veel natuurgebieden speciale kinderroutes. Zo kun je in de Kennemerduinen met Stijn Konijn op pad en hebben de bossen van Staatsbosbeheer Kabouterpaden.

Wist je dat een actieve buggy ideaal is bij onverharde ondergronden? Deze heeft drie in plaats van vier wielen waardoor hij wendbaarder is. Dat rijdt een stuk comfortabeler als de uitgetelde kleine man of vrouw erin zit!

TIP 5: Beach break
Emmertje, schepje, het strand is altijd goed. Voor wie niet in de buurt van de kust woont, zijn er tal van leuke alternatieven. Veel steden hebben een eigen stadsstrand, zoals het kindvriendelijke Blijburg in Amsterdam en het strand op Open Lab Ebbinge in Groningen. En als je niet beter zou weten, zou je denken dat je bij plassen als De IJzeren Man in Vught ook aan de kust zit. Waar je ook neerploft, denk aan de juiste zonbescherming en… geniet!

Alvast veel (speel-)plezier!

geen reacties

laat hier je reactie achter!