Vriendschappen op het kinderdagverblijf


Van 3 tot en met 7 april vieren we bij ons op het kinderdagverblijf weer Nationale Vriendjesweek! Een week vol activiteiten die in het teken staan van vriendschap. Erg leuk, maar ook belangrijk. Uit een 75 jaar durend onderzoek van Harvard blijkt zelfs dat mensen die echte vrienden om zich heen hebben vaker uitgroeien tot gelukkige en zelfverzekerde mensen. En omdat vriendschappen al op zeer jonge leeftijd ontstaan, heeft Partou Vriendjesweek in het leven geroepen.

Belangrijk voor later
Ik vind het altijd heerlijk om te zien hoe bij ons vriendschappen ontstaan. Dit begint al heel jong.  Zo kan een baby contact zoeken met zijn ‘buurman’ die naast hem in een wipstoel zit. En leren kinderen vanaf een jaar of twee jaar samen spelen en delen, maar ook ruzie maken en weer bijleggen. Zo schreeuwde Noa laatst uit volle borst dat Victor zijn beste vriend is. Maar toen Victor zijn auto afpakte, was de vriendschap even bekoeld. Erg trouw zijn jonge kinderen nog niet, maar het is wel goed om ze nu al sociale vaardigheden bij te brengen. Dit helpt ze later om vrienden te maken en te behouden.

Hulp is welkom
Als pedagogisch medewerker help ik kinderen graag bij het contact maken met elkaar. Bijvoorbeeld door met z’n allen een spelletje te doen. En als ik dan met de kinderen meespeel, leren ze weer van mij. Ze ervaren dan hoe je samen speelt en deelt. Ook maak ik de kinderen sociaal attent op elkaar. ‘Bram kijk eens naar Suus, vindt zij het leuk wat jij nu doet?’, maar ook ‘Wat fijn Mart dat jij ziet dat Eline hulp nodig heeft. Wat aardig van je!’ Waar bij volwassenen in een conflict het verstand het vaak overneemt ‘Waarom doet hij zo tegen mij?’ of ‘Hij denkt vast dat ik….’, zijn kindervriendschappen vaak heerlijk ongecompliceerd. Een dikke knuffel of kus maakt veel goed. Zo maken we vrienden.

Vriendschapsactiviteiten
Tijdens Vriendjesweek leggen we op een leuke manier nog meer nadruk op die sociale vaardigheden. Op alle kinderdagverblijven en bso’s worden diverse activiteiten met het thema vriendschap georganiseerd. Ruim 26.000 kinderen doen hieraan mee. Zo maken de kinderen bij ons vriendschapsarmbandjes. Leuk als cadeautje voor hun beste vriendje. Gaan ze met elkaar op de foto met een speciaal vriendjesframe, zingen ze liedjes over vriendschap en nemen ze een (knuffel)vriendje mee van thuis. Voor Vriendjesweek worden alle Partou vestigingen ook nog eens omgedoopt tot een speciaal vriendschapspunt waar kinderen elkaar in het zonnetje zetten.

Sta even stil
Net als vorig jaar gaan we ook dit jaar een geweldige week neerzetten. Ik vind Vriendjesweek erg waardevol! Je staat zelf ook weer even stil bij de vriendschappen die je hebt. Net als bij jonge kinderen hoeft het doel niet zo groot te zijn. De essentie van vriendschap ligt voor mij in iemand waarmee je belangrijke dingen deelt en waarbij je jezelf veilig voelt. En samen kun je meer aan dan alleen.

Partou kinderopvang
Partou kinderopvang heeft ruim 300 vestigingen in Nederland. Bij Partou is elke dag bijzonder. Een knuffel, een lief woordje, samen muziek maken of met z’n allen buitenspelen, maakt dat geen dag hetzelfde is. Maar Partou heeft nog veel meer te bieden. Zo helpen we baby’s met hun motorische ontwikkeling, ontdekken peuters hun talent tijdens een dans- of judoworkshop, ontpoppen bso-kinderen zich tot ware Hollywoodsterren en gaan ze op avontuur met de Natuurbus.

Meer weten over Partou en de Prénatal korting voor deze kinderopvang? Klik hier voor alle informatie.