Mommy Daantje: “Je krijgt deze tijd nooit meer terug”

Daantje Niekus (28) woont samen met haar vriend Flip en twee dochters Jimmi (3) en Coco (9 maanden) in Amsterdam. Ze werkte tot voor kort als horecamanager en is sinds een maand fulltime moeder. “Dat bevalt voor nu eigenlijk prima.” Het liefst is ze een zo relaxt mogelijke moeder en wordt er elke dag flink gelachen.

“Ik wilde altijd al ‘jong’ moeder worden: ik was 25 toen Jimmi geboren werd. Bij de eerste had ik mij totaal niet voorbereid op het moederschap. Ja, een zwangerschapscursus voor de vorm, maar daar hield het wel mee op. Van vrienden hoorde ik ook dat je je niet kán voorbereiden. Ik liet het een beetje op me af komen. Wel had ik me voorgenomen om een chille moeder te zijn.”

Meteen moeder

“Toch was het bij Jimmi heftiger dan ik had verwacht. Ze kreeg een hersenbloeding tijdens de bevalling, dus we hadden een vrij lastige start. Maar niet alleen daarom was het heftig. Ook de omschakeling van het niet-moeder zijn naar moeder zijn vond ik pittig. Ik weet nog goed dat de kraamverzorgster zei dat ik om de drie uur moest voeden. Daar schrok ik van! Je staat echt in dienst van je baby. Tegelijkertijd is het ook ontzettend leuk natuurlijk. Ondanks de omschakeling ben je toch meteen moeder. Daar heb je je negen maanden mentaal op voorbereid.”

Balans

“Ik moest de eerste weken met twee kindjes wel even opnieuw de balans vinden. Mijn vriend werkt ’s avonds en ik stond er al vrij snel vanaf een uur of 4 alleen voor. Dan kwam Jimmi net uit bad en moest Coco eigenlijk een voeding. Dat vond ik het lastigst. En voordat ze geboren werd voelde ik me ook echt schuldig naar Jimmi toe. Gelukkig bleek dat ik mijn aandacht goed kon verdelen. Ik ben ook al snel met Jimmi samen een gebakje gaan eten nadat de baby geboren was. Even samen weg. Jimmi was meteen heel lief naar haar zusje, hoewel dat nu juist weer wat minder wordt: als ze haar een beetje dwars kan zitten dan doet ze het. Nou ja, dat hoort er ook bij.”

“Ik gun iedere vrouw het gevoel van voor de tweede keer moeder worden. Dat voelt zoveel relaxter. Ik bedoel, met de eerste liepen wij rondjes door de woonkamer met de kínderwagen! De tweede wordt geboren en moet meteen mee in het ritme van het gezin. Die leg je veel makkelijker even weg. Ze past zich ook makkelijker aan.”

Ontspannen

“Ik ben de oudste van ons gezin en mijn eigen moeder was ook vrij jong toen ze mij kreeg. Haar ontspannen houding in de opvoeding heb ik overgenomen denk ik. En dat niet alleen: regelmatig hoor ik mezelf tegen mijn kinderen praten en denk ik: nu zeg ik precíes de dingen die ik bij mijn eigen moeder altijd zo irritant vond.”

“Wat wij onze kinderen het meest willen meegeven is vooral veel lól. Positief. Wij leerden Jimmi toen ze één was al moppen tappen en ze maakt nu ook veel grapjes. Dan gaan we hier echt stuk. Ook als ze een flinke driftbui heeft – waarvan ik overigens dacht dat mijn kinderen dat nóóit zouden krijgen –  probeer ik de sfeer vaak om te zetten door iets grappigs te doen. Dan begint ze zelf ook te lachen.”

Niks missen

“Coco is nu negen maanden maar voor mijn gevoel is ze net geboren. Bij de eerste kon ik niet wachten tot ze zelf iets kon, nu gaat het zó snel. Dit is echt ons laatste kindje en ik realiseer me des te meer dat deze tijd nooit meer terug komt. Toen de lunchroom waar ik werkte dichtging, vond ik dat dan ook niet zo erg. Het is heerlijk om nu even helemaal niks van mijn kinderen te missen. Elke dag gebeurt er weer iets nieuws.”

Love, Mom

Upload nu speciaal voor Moederdag jouw persoonlijke, grappige, inspirerende of lieve quote over mama zijn én worden. Deel deze quote en maak 15x kans op een gouden ring of ketting met de vingerafdruk van jouw kindje(s) van Vedder & Vedder. ♥ Leuk extraatje: álle mama’s die meedoen krijgen voor Moederdag acht e-books van Bookchoice! www.lovemombyprenatal.nl

7 Comments

 • Reply
  Francis | Mamazetkoers.nl
  27 april 2018 at 19:41

  Erg herkenbaar. Mijn jongste is nu 7 maanden en waar ik de oudste groot keek hoop ik dat de kleinste klein blijft. Onlangs heb ik hier zelf ook een blog over geschreven. Hopelijk vinden jullie die leuk om te lezen. https://mamazetkoers.nl/afscheid-nemen-oftewel-mijlpalen/

 • Reply
  W de Pagter
  10 mei 2018 at 20:18

  #Elke dag is…. een goede gekke-bekken-dag! (Oftewel ik zeg dit zinnetje en mijn dochter krijgt bij “elke dag is…” al voorpret, we trekken gekke bekken met en naar elkaar, we krijgen ervan allebei een grote lach!)

  • Reply
   Redactie
   17 mei 2018 at 09:12

   Haha ah wat leuk! Goed om zulke momentjes samen te hebben 🙂 Liefs

 • Reply
  Mirjam
  10 mei 2018 at 20:22

  Ik wil m’n dochters graag leren om lief voor zichzelf te zijn. Maar ook voor anderen, daar krijg je veel voor terug.

  • Reply
   Redactie
   17 mei 2018 at 09:12

   Wat een mooie boodschap om mee te geven Mirjam! ❤️ Liefs

  laat hier je reactie achter!