Kraamvisite of kraamfeest?

Kraamvisite of -feest
Als je nog nooit eerder bevallen bent, heb je geen idee wat er straks allemaal op je af komt. Zodra je kindje het daglicht heeft gezien, zijn er hordes mensen die hem willen zien, aanraken en knuffelen. Allemaal heel goed bedoeld, maar niet altijd prettig. In deze blog alle voor- en nadelen van kraamvisite of kraamfeest op een rijtje.

Kraamvisite

Wanneer je kiest voor kraamvisite, krijg je vaak in de eerste weken heel veel bezoek, soms zelfs ongevraagd. Zet daarom duidelijk op het geboortekaartje op welke tijden jij en de kleine rusten, zodat je geen verrassingen op de stoep hebt staan. Spreek met de kraamhulp af dat zij er ook enigszins voor waakt dat het niet uit de hand loopt. Kraamvisite komt meestal niet langer dan een klein uurtje en zeker in het begin, is twee keer op een dag al meer dan genoeg. Vergeet niet dat je lichaam ongeveer een vierdubbele marathon heeft gelopen en dat je tijd nodig hebt om te herstellen. Daarnaast probeer je misschien wel borstvoeding te geven. Dit moet eerst op gang komen en daar heb je ook tijd en rust voor nodig. En voeden waar visite bij is, terwijl je nog je weg aan het zoeken bent erin, is niet prettig. Neem je rust wanneer je daar behoefte aan hebt en bedenk je dat ‘nee’ ook gewoon een antwoord is. Zeker in het prille begin, kijkt niemand daar van op. Mensen horen zich aan jullie ritme aan te passen en niet anders om. Ben je toch bang dat er te veel op je af komt in het begin? Verstuur het geboortekaartje dan wat later. Mensen komen vaak pas langs wanneer ze die ontvangen hebben.

Kraamfeest

Ben je niet zo goed in ‘nee’ zeggen, wil je de eerste periode rust of wil je liever al het bezoek in één keer? Kies dan voor een kraamfeest. Plan een datum en een locatie en laat iedereen daar kennis maken met de nieuwe aanwinst. Het zal in één keer heel druk zijn, doe dit daarom pas als je volledig hersteld bent en jij en je kindje al helemaal gewend zijn aan elkaar. Vermeld wel op het geboortekaartje wanneer het kraamfeest plaats zal vinden, dan weten mensen waar ze aan toe zijn.

Kraamcadeaus

Wil je voorkomen dat je alles dubbel krijgt, of cadeaus ontvangt die niet helemaal jouw smaak zijn? Geef dan door welke cadeautjes jij leuk vindt. Op die manier weet je zeker dat je alles maar één keer krijgt en je maakt het de bezoeker natuurlijk ook een stukje makkelijker.

En wat doe jij? Een kraamfeest of kraamvisite? Praat erover mee op onze Facebook pagina!

1 Comment

  • Reply
    Hilde
    3 januari 2017 at 21:38

    Wij hebben of bezoek tijdens kraamdagen of op het kraamfeest. Daardoor alleen de eerste 3 weken bezoek gehad en na het kraamfeest was ik niet meer van plan om aan kraambezoeken te doen… Wel fijn, heb van mensen gehoord die een half jaar later nog bezoek kregen….

  • laat hier je reactie achter!