Wat ‘kost’ een baby: Babyuitzet

Wat kost een baby eigenlijk? In een serie van drie artikelen behandelen wij elke week een ander onderwerp: de babyuitzet, de kosten van een baby of dreumes, en de prijs van de kinderopvang en de peuterspeelzaal. Vandaag deel één: de babyuitzet.

Deel 1: Je budget voor de babyuitzet

Je bent zwanger! Na een paar spannende eerste maanden begint het ernstig te kriebelen: hoog tijd om ALLES in huis te halen voor je kleine wonder. Het liefst koop je misschien alles nieuw. Of misschien ben je juist al weken aan het speuren op Marktplaats. Hoe dan ook: het is altijd goed – en heel verantwoordelijk en volwassen natuurlijk – om de kosten in kaart te brengen. Dus hierbij: dit ga je ongeveer kwijt zijn aan de babyuitzet.

De ene babyuitzet is de andere niet

Leuk feitje van het Nibud: een kind gebruikt ongeveer 17% van jullie gehele besteedbare gezinsinkomen. Twee kinderen zo’n 26%. En dit begint zodra de zwangerschapstest positief is en jouw hormonale brein in de winkel alleen nog maar oog heeft voor alles wat zacht en snoezig is.

De Consumentenbond heeft op hun website een mooi overzicht van de kosten van een babyuitzet, gebaseerd op berekeningen van het Nibud.

Kosten voor een babyuitzet volgens het Nibud:

Kleding                        €99,50

Verzorging                  €170,90

Babykamer                 €372,50

Totaal                        €642,90

De Consumentenbond geeft toe dat dit een lage schatting is en erg basic. In dit budget zijn een heleboel ‘extra’ zaken zoals een box, kinderwagen (vaak de grootste uitgaaf), draagzak, autostoel of babyfoon – allemaal dingen die toch verdraaid handig zijn – niet meegenomen. Als je alles nieuw koopt, is dit wat ons betreft een meer realistische inschatting:

Babyuitzet (alles nieuw):

 • Babykamer opknappen                     €50
 • Basiswieg of ledikant                        €80
 • Matras (wieg of ledikant)                 €35-50
 • Bedtextiel                                             €65
 • Commode                                            €80
 • Babykamerdecoratie                         €50
 • Kleding                                                €150
 • Verzorging                                          €170,90
 • Basis Box Prénatal                            €79,99
 • Boxkleed                                             €34,99
 • Autostoeltje                                        €119
 • Combiwagen                                      €300 – 1350
 • Draagzak                                            €80
 • Babyfoon met camera                     €150
 • Luiers                                                  €28,50 per maand
 • Flessenstarterskit                             €30
 • Badje met standaard of emmer     €15-35

Totaal tussen de:     €1518,40 – €2598,40

Al deze prijzen zijn natuurlijk voor iedereen anders. Misschien heeft de babykamer alleen een likje verf nodig. Of misschien moet juist álles aangepakt worden. Daarnaast zijn dit alleen spullen die je de eerste maanden nodig hebt. Dingen als een kinderstoel, speelgoed, fietsstoeltje of een buggy zijn niet meegenomen in de lijst.

Hallo, Marktplaats!

Wist je dat baby’s heel snel uit hun kleertjes groeien? En wist je dat er om jou heen heel veel mensen met kinderen wonen, die waarschijnlijk allerlei spullen niet meer gebruiken? Door een beetje te speuren op Marktplaats, rond te vragen bij familieleden of gewoon in de kringloop te gaan kijken, kun je bovenstaand bedrag makkelijk halveren. Stel dat je bij een fijn, net gezin een mooie kinderwagen hebt opgehaald, dan is de kans groot dat zij nog meer spullen in de aanbieding hebben. Informeer dus meteen of ze niet ook een stapel hydrofiele doeken hebben liggen, of een zak met kleertjes.

Nu is het zo dat de nesteldrang het soms een beetje overneemt, waardoor je opeens toch alles nieuw – en misschien ook het duurste van het duurste – wilt. Probeer daarom iemand mee te nemen tijdens het shoppen die níet zwanger is, om jou af en toe te vertellen dat je baby echt niet gelukkiger wordt van een Hugo Boss speen, dan van een merkloos exemplaar. Bij wijze van spreken dan hè.

Safety first!

Verzorgingsproducten zoals spenen, flesjes en thermometers kun je vanuit hygiënisch oogpunt beter nieuw kopen. Kruiken kun je ook beter nieuw kopen, zodat je zeker weet dat de dop goed sluit. Let ook altijd op of het bedje aan de huidige veiligheidseisen voldoet. Officieel wordt afgeraden om autostoeltjes tweedehands te kopen, omdat je niet weet of het bij een ongeval betrokken is geweest. Het is aan jou om in te schatten hoeveel mensen daadwerkelijk een autostoel doorverkopen die al beschadigd is. 

Check, check?

Handig als je in onze winkels komt shoppen, pak de uitzetlijst mee! Of download de uitzetlijst via onze app en vink lekker alles af. Download de app gratis voor iOS en Android in de App Store Google Play Store.

2 Comments

 • Reply
  Marleen
  31 januari 2018 at 20:21

  Leuke blog, want de Nibud inschatting is echt wel erg laag inderdaad. Jullue zijn in de blog alleen vergeten een paar notities voor jullie zelf weg te halen 😉

 • Reply
  PEPA
  1 februari 2018 at 16:11

  El principal problema que tienen las cerraduras, tanto del hogar como de una empresa, de un coche, de una caja fuerte, de una persiana metálica… Es que no siempre y en toda circunstancia tienen el funcionamiento que se espera de ellas. Por otra parte, quizás necesite un cerrajero urgencias Madrid en fin de semana, probablemente al regresar de alguna reunión de amigos y al querer abrir su puerta busque sus llaves y no las encuentre. Tenemos un equipo de cerrajeros Barna 24 horas especialistas en cualquier servicio de cerrajería que necesites en la ciudad de Barna y provincia, somos asequibles y rápidos. MAS INFORMACIÓN: https://cerrajeros.barcelona/

 • laat hier je reactie achter!