Keep calm… Even over borstvoeding

De zwangerschapstest liegt niet: je bent zwanger! Waarschijnlijk ben je de eerste periode vooral bezig met fantaseren en leef je van echo naar echo: groeit mijn kleintje goed? Als alles dik in orde blijkt te zijn zal je ook al snel de vraag krijgen of je borstvoeding gaat geven. Ja of nee?

Tja… Ja, of toch niet? Maar gaat het wel lukken? Wat als het zeer doet? Hoe lang ga ik het doen? Natuurlijk is het geven van borstvoeding een goede basis voor je kindje, maar het is geen must. De belangrijkste regel is dus ook: volg je hart en je eigen gevoel. Sta er zo ontspannen mogelijk in. Als je besluit het te proberen, kijk dan gewoon hoe het gaat. Uiteindelijk wordt een baby het meest blij van een happy mama en veel liefde, borstvoeding of geen borstvoeding.

Waarom borstvoeding?

  • Borstvoeding bevat alles wat jouw baby nodig heeft tijdens het eerste jaar van zijn of haar leven. Daarnaast maakt het je mini-me weerbaarder tegen verschillende ziekten doordat je jouw antistoffen meegeeft.
  • Borstvoeding zorgt voor een extra knus voedingsmoment, door het huid-op-huid contact. (Dit kun je echter ook met een flesje creëren, door je baby bijvoorbeeld thuis tegen je ontblote borst aan te leggen tijdens het flesje geven.)
  • Je kunt jouw baby overal en altijd voeden.
  • Geen gedoe met het opwarmen van flesjes; dat is vooral ’s nachts prettig. Minder handig is het natuurlijk dat je partner niet net zo makkelijk een nachtvoeding kan overnemen.
  • Borstvoeding geven vermindert de kans op het krijgen van borstkanker.

De voorbereidingen

Relax! Dat is het codewoord als het gaat om borstvoeding. Niks moet, alles mag en het gaat zoals het gaat. Voer de druk niet teveel op voor jezelf. Dit zorgt voor stress en, je raadt het al, dit komt de melkproductie niet ten goede. Voor de bevalling kun je just in case al wat hulpmiddelen zoals een kolf aanschaffen tijdens je zwangerschap, maar deze is ook zo in huis als het nodig blijkt na je bevalling. Dan kun je ook beter bepalen wat voor soort kolf je nodig hebt.

Let’s get started!

Hallo baby! Daar ben je dan. En wat ben je lief, mooi en klein. De eerste 24 uur kan een pasgeboren baby nog teren op de voedingsstoffen die hij of zij in jouw buik binnen heeft gekregen. Leer elkaar kennen, probeer regelmatig aan te leggen en geniet. Heb je even wat langer de tijd nodig om te wennen? Geen zorgen, dan zijn er genoeg opties zodat jouw kleintje toch heerlijk kan drinken. Waarschijnlijk is jouw kraamverzorgster al een grote steun en heeft zij de tips en tricks die je nodig hebt, maar heb je nog net even wat extra hulp nodig, schakel dan een lactatiekundige in. Deze borstvoedingsexperts zijn er om jouw problemen op te lossen.

Afbouwen

Er komt een tijd waarop je de borstvoeding weer wilt afbouwen. Of dit nu na een paar weken, je verlof, zes maanden of één jaar is: dit kun je het beste rustig aanpakken. Geadviseerd wordt om per week één voeding af te bouwen, maar dit verschilt per aantal voedingen en per situatie. Vraag het consultatiebureau of een lactatiedeskundige om advies op maat!

Kolven

Of je nu een avondje wat leuks gaat doen of weer naar je werk gaat: je kan niet altijd in de buurt van je kindje zijn om borstvoeding te geven. Kolven is dan een goede oplossing. Wij hebben veel keus in borstkolven en voor ieder wat wils. Laat je bij het kiezen van de perfecte kolf goed informeren. Wij helpen je hier graag bij.

Dit artikel verscheen eerder in ons magazine. Bekijk ons magazine online, of haal ‘m gratis op in één van onze winkels!

geen reacties

laat hier je reactie achter!