Ja, opvoeden begint al rond de 9 maanden: 7 tips van psycholoog Carolina

En opeens is je kleintje baby-af: je dreumes kruipt, staat en loopt. Leuk, maar ook uitdagend, want hij gaat grenzen opzoeken. Dus eh, dat opvoeden, moet je daar nu al mee beginnen? En hoe pak je dat aan bij kleine hummels? Onderwijs- en ontwikkelingspsycholoog Carolina Sleijffers heeft tips!

Páts: daar gaat de door jou zorgvuldig gemaakte macaroni, op de grond. Uitdagend kijkt je oogappel je aan: ‘En wat doe je nu?’ lijkt je kindje je te vragen. Tja, wat doe je nu? Je hummel is voor je gevoel nog een kleine baby, maar het opvoeden lijkt toch echt te zijn begonnen. Omdat ontspannen ouderschap voor iedereen leuker is, hebben wij 7 tips gevraagd aan Carolina.

Wanneer begint het opvoeden?

Carolina: “Dit is misschien een vreemd compliment, maar op de plek waar je kindje zich het veiligst voelt – thuis dus – zal hij het meest zijn grenzen gaan opzoeken. Dat is heel gezond gedrag, en betekent dat je kleintje goed gehecht is. Het lijkt nog vroeg, maar rond deze leeftijd, zo tussen de 9 maanden en anderhalf jaar, kun je een goede basis leggen voordat de echte peutertijd aanbreekt.”

Vertrouw op jezelf

“Tegenwoordig zijn er zoveel adviezen te vinden. Vaak spreken al deze bronnen elkaar ook nog eens tegen. Hoe meer de marketingindustrie jou als ouder aan het wankelen krijgt, hoe meer boeken er verkocht worden. Mijn missie is om ouders meer te laten vertrouwen op hun intuïtie en nu naar hun eigen stem te luisteren.” Hoe? Deze tips gaan je helpen!

De 7 tips van Carolina:

  1. Zorg goed voor jezelf

“Ik weet dat dit lastig is voor drukke moeders en vaders, maar goed voor jezelf zorgen kan al in hele kleine dingen zitten. Bijvoorbeeld twee extra glazen water op een dag, één glas wijn minder en elke dag drie minuten mediteren. Als jij je goed voelt, maakt dat ontzettend veel verschil in hoe je jouw kindje benadert en hoeveel je kunt hebben op een dag.”

  1. Preventie

“Zorg dat je kleintje weinig redenen heeft om vervelend gedrag te vertonen. Dus: een zekere rust, reinheid en regelmaat op een dag. Geen slaapjes overslaan of constant te laat naar bed. Als je kleine moe of overprikkeld is, wordt het allemaal een stuk lastiger.”

  1. Om de tafel

“Samen met je partner run je eigenlijk een mini-bedrijfje, dus is het slim om het zo te benaderen. Ga elke maand bijvoorbeeld een keer om de tafel zitten en maak afspraken. Welk gedrag negeren jullie? En hoe reageer je als je baby iets doet wat je echt niet wil? Zo zorg je dat je op één lijn zit.”

  1. Negeren en babyproof

“Tussen de 9 en 15 maanden is je kindje echt nog klein en kun je ‘stout’ gedrag soms beter negeren. Afleiden met iets anders kan enorm helpen. Maak je huis ook zoveel mogelijk ‘babyproof’ zodat je niet constant ‘nee’ hoeft te zeggen. Leg dingen waarvan je niet wil dat hij eraan zit uit het zicht. En als je kind niet wil eten: ga gewoon door met zelf eten, reageer ontspannen, en probeer het na een kwartier nog eens. Je kindje is nog erg klein om zonder eten naar bed te laten gaan, dus maak anders iets wat hij sowieso lekker vindt. Kijk even hoe dit gaat, als het echt een machtsspelletje is kun je wel laten zien dat hij dan niks krijgt.””

  1. Geef jezelf een compliment!

“We hebben altijd de neiging om de negatieve dingen beter te onthouden dan de positieve. Bedenk af en toe ook wat er allemaal goed gaat: een driftbui duurt misschien een kwartier, terwijl het daarvoor urenlang wél goed ging.”

  1. Help je kind door niet te helpen

“Er zijn veel verschillende theorieën omtrent laten huilen en niet laten huilen, maar als je kind gezond gehecht is en in een liefdevol gezin opgroeit, dan kun je hem rond deze leeftijd best af en toe even laten. Het is ook heel goed voor een kind om te leren dat hij zichzelf gerust kan stellen, zodat hij bijvoorbeeld weer in slaap kan vallen. Soms ontneem je je kind iets door juist wél in te grijpen en stel je zo vooral jezelf gerust.”

  1. “Goed zo!”

“Het is heel verleidelijk om je kind vooral aandacht te geven als hij negatief gedrag vertoont, maar je kind maakt hieruit op dat alleen huilen of zeuren tot aandacht leidt. Beloon hem juist ook als hij lekker aan het spelen is, of goed eet.”

En last but not least: wees realistisch, niemand is constant de perfecte ouder. Zoals Carolina ook vaak in haar vlogs herhaalt: het principe van opvoeden is simpel maar het is niet altijd makkelijk. Dat geldt voor iedereen.

Bekijk alle vlogs van Carolina op MommyProofTV voor meer handige tips! 

Over Carolina Sleijffers:

Na haar studie Onderwijs- en Ontwikkelingspsychologie werkte Carolina jarenlang met kinderen in de psychiatrie en het onderwijs. Sinds 2009 runt ze haar eigen praktijk Time to Talk. Vanuit hier helpt ze ouders met ‘de moeilijkste baan ter wereld’: kinderen grootbrengen.