5 x feit en fabel over borstvoeding

moeder-geeft-baby-borstvoeding

Heb jij nog vragen over borstvoeding? Wellicht heb je verschillende verhalen gehoord en weet je niet precies wat je te wachten staat. Wees gerust, je kindje weet na de geboorte instinctief wat hij moet doen. Deze 5 feiten en fabels over borstvoeding helpen je een beetje op weg.

Ik heb maar kleine borsten, ik kan vast geen borstvoeding geven.
Fabel: De grootte van je borsten is niet bepalend voor het geven van borstvoeding. Groot of klein, ook jouw borsten maken voldoende melk aan.

Moedermelk is gezonder dan kunstvoeding
Feit: Moedermelk is de meest complete voeding die voor een optimale groei en ontwikkeling nodig is. Moedermelk bevat meer dan 1000 verschillende voedingsstoffen, in tegenstelling tot kunstvoeding dat is opgebouwd uit ca. 50 verschillende componenten. Moedermelk bevat levende cellen, bijvoorbeeld stamcellen. Deze stamcellen kunnen zich ontwikkelen tot andere lichaamsceltypen, zoals bot-, vet-, lever- en hersencellen en kunnen zich gedragen als een soort ‘intern reparatiesysteem’.

Mijn baby drinkt ook maar aan één borst tegelijkertijd, dus dubbelzijdig kolven is onzin
Fabel: Het is bewezen dat je door dubbelzijdig afkolven tot 18% meer melk afkolft in vergelijking met enkelzijdig afkolven. Door dubbelzijdig afkolven wordt de borst beter geleegd, wat de melkproductie weer verhoogt. Tevens zorgt het voor moedermelk met meer vet, waardoor het een hogere voedingswaarde heeft voor je baby. Leuk bijkomend voordeel, je bent ook nog eens sneller klaar!

Afkolven mag geen pijn doen
Feit: Kolven mag en hoeft geen pijn te doen. Kolf niet in de hoogste stand, maar in de stand die voor jou comfortabel aanvoelt. Niet alleen is dit prettiger, maar dit levert ook nog meer melk op. Kies daarnaast de juiste maat borstschild om mee te kolven, zonder pijn of irritatie. Medela biedt schilden in 5 maten, voor iedere vrouw een comfortabel schild.

Als ik borstvoeding geef kan ik de deur niet meer uit
Fabel: Borstvoeding kan alleen jij geven, maar er zijn zeker oplossingen wanneer je eens een dagje weg wilt, of wanneer je weer aan het werk gaat. Medela heeft een uitgebreid assortiment aan kolven, passend bij jouw situatie. Kolf daarmee je moedermelk af en laat deze aan je kindje geven door iemand anders, bijvoorbeeld met Calma van Medela. Fijn voor jou, je baby én voor papa, oma of de oppas.

Hopelijk hebben deze feiten en fabels een aantal van jouw vragen beantwoord. Naast het bieden van deze handige informatie verkoopt Medela bij Prénatal verschillende producten die jou op weg kunnen helpen bij het geven van borstvoeding. Benieuwd? Bekijk ze in onze webshop of vraag ernaar in één van onze winkels.

Van 1 tot 7 augustus is het Wereld Borstvoeding Week. Een week die in het thema staat van het beschermen, promoten en ondersteunen van het recht op borstvoeding. Thema voor dit jaar is Duurzame Ontwikkeling en wat het geven van borstvoeding daarin kan betekenen. Zo draagt moedermelk bij aan een betere gezondheid en het welzijn van baby’s én moeders, zowel op de korte als lange termijn. Maar ook aan bestrijding van armoede en honger in de wereld, vermindering van energieverbruik en afval. En nog veel meer. Maar bovenal is het geven van borstvoeding een prachtige en unieke ervaring tussen jou en je kindje.