Even wennen; de eerste dagen op het kinderdagverblijf

partou-kinderopvang-6
Je zwangerschapsverlof zit er bijna op. Voor je het weet ben je weer aan het werk en sta je met je baby op de arm voor het kinderdagverblijf. Dit is een periode die voor jou en je kind even wennen is. In dit blog vertel ik je graag hoe wij bij Partou deze wenperiode zo goed en leuk mogelijk laten verlopen.

In goede handen

Ik merk regelmatig dat ouders er meer moeite mee hebben om hun baby naar de opvang te brengen dan het kindje zelf. De meeste baby’s gaan vanaf twaalf weken (einde verlof) naar het kinderdagverblijf en vinden het allemaal prima. Ze passen zich makkelijk aan de medewerkers en hun tijdelijke onderkomen aan. Een kindje van zes maanden heeft hier iets meer moeite mee. Hij hecht al meer waarde aan zijn omgeving. En vanaf negen maanden kan hij eenkennig worden en wil hij bijvoorbeeld alleen maar bij mama zijn. Maar, maak je geen zorgen! We doen er alles aan om je kindje zich thuis te laten voelen.

Extra aandacht

Als een baby voor het eerst bij ons op de opvang komt, krijgt hij extra veel aandacht. Ik speel veel met hem en observeer hem ook meer. Ik wil weten waar zijn interesses liggen en hoe ik hem op zijn gemak kan stellen. Op deze manier bouw ik een band met hem op. We proberen ook altijd hetzelfde dagritme als thuis aan te houden. Ik communiceer via de Mijn Kind app extra veel met de ouders. Daarnaast stuur ik in het begin meer foto’s. Foto’s van dat hij ligt te slapen of aan het spelen is. Zo heb je als ouder toch het idee dat je kindje een beetje bij je is.

Leerzame en speelse activiteiten

Bij de allerkleinsten bestaat een dag op de opvang vooral uit slapen en eten. Als ik een baby de fles geef dan maak ik direct van het moment gebruik om een liedje voor hem te zingen of een verhaaltje voor te lezen. Als hij dan echt wakker is, help ik hem op een speelse manier met zijn motorische ontwikkeling. Zo is er het spel spiegeltje, spiegeltje. We gaan dan samen voor de spiegel zitten. Ik trek dan een gek gezicht of praat via de spiegel met hem. Al snel krijgt hij dan door dat die twee mensen tegenover hem dezelfde bewegingen als wij maken. Naast dat hij moet lachen, zie je ook dat zijn nieuwsgierigheid en fascinatie groeien. Hij beweegt meer, gaat op ontdekkingstocht en wil de spiegel aanraken. Hiermee traint hij zijn (lach)spieren.

Afscheid nemen

Als je kind voor het eerst naar de opvang gaat en wat ouder is dan kan afscheid nemen lastig zijn. Sommige kinderen gaan bij binnenkomst direct aan de slag met de blokken en wuiven nog even snel naar papa of mama. Anderen beginnen te huilen, zodra ze de drempel over gedragen worden. Als het gedag zeggen echt lastig is dan vraag ik ouders een vast ritme te creëren. Huilen mag altijd, het gaat erom dat je kind weet waar hij aan toe is. Als een kindje erg overstuur is tijdens het afscheid dan stuur ik later op die dag de vader of moeder een berichtje met een foto waarop hun dochter of zoon weer vrolijk aan het spelen is.

partou-kinderopvang-3

Partou kinderopvang
Partou kinderopvang heeft ruim 300 vestigingen in Nederland. Bij Partou is elke dag bijzonder. Een knuffel, een lief woordje, samen muziek maken of met z’n allen buitenspelen, maakt dat geen dag hetzelfde is. Maar Partou heeft nog veel meer te bieden. Zo helpen we baby’s met hun motorische ontwikkeling, ontdekken peuters hun talent tijdens een dans- of judoworkshop en ontpoppen bso-kinderen zich tijdens een filmfestival tot ware Hollywoodsterren. Ontdek meer Partou!

1 Comment

 • Reply
  Marieke
  24 oktober 2016 at 13:20

  Prachtig dit!
  Mijn kinderen gaan ook naar Partou en ik heb het verhaal in deze blog ook echt zo ervaren.
  Ze gaan er nog steeds met plezier heen.

 • laat hier je reactie achter!