Eerste zwangerschap vs. de tweede zwangerschap: 7 waarheden

Onze reporter en moeder van één zoontje (2) Sanny is inmiddels zwanger van Baby Nummer Twee. Dat de tweede zwangerschap anders zou worden dan de eerste was te verwachten, maar wat zijn precies de verschillen? Dit zijn haar waarheden over de tweede zwangerschap.

1. Waar: Het is minder spannend nieuws

Een vage bekende die je tegen komt in de supermarkt richt zijn blik op je buik en kijkt vragend op: geniet je gewoon lekker van het leven of is er meer aan de hand? Straalde je bij de eerste van oor tot oor terwijl je met een hand over je bump wreef om het Grote Nieuws aan te kondigen, zeg je nu zakelijk: “Ja, zwanger! Een jongen.” Terwijl je peuter aan je arm trekt en roept ‘Nana! Nana’ (als in ‘banaan’) verontschuldig je jezelf: “Sorry, ik moet door! Doei!”

2. Waar: De boeken laat je links liggen

Verslond je bij de eerste zwangerschap álle boeken die je maar kon vinden over wat er gebeurt in je buik, zwangerschapsyoga, contact met je ongeboren baby, hypnobirthing, borstvoeding en de eerste weken met je baby; nu lig je ’s avonds ontspannen in bed met een tijdschrift of een stevige thriller. Jou kunnen ze niks meer wijsmaken.

3. Waar: De babykamer krijgt minder aandacht

Eerlijk: hoe snel had jij een Pinterest board gemaakt nadat je zwanger bleek te zijn van je eerste kindje? Eén dag? Twee misschien? Driftig besprak je ’s avonds alle opties met je ietwat ongeïnteresseerde partner (“Hoe denk jij over het jungle-thema? Of wil je liever voor rustiek-botanisch gaan?”). Nu Baby Nummer Twee in aantocht is veeg je een paar onbestemde vlekken van het behangetje achter de commode, je haalt er een stofzuigertje door, en trekt opgelucht de deur achter je dicht. Babykamer = check!

4. Waar: Je hebt andere zorgen, namelijk: wat vindt Kind Nummer Eén ervan?

De zorgen die je had tijdens je eerste zwangerschap… tja, waar moeten we beginnen? In het holst van de nacht schoten je gedachten van ‘Heb ik wel genoeg hydrofiele doeken?’ naar ‘Hoe werkt dat ISOFIX-systeem in vredesnaam?’. Maar bij Baby Nummer Twee denk je eigenlijk vrij weinig. Je grootste zorg is hoe je jouw peuter gaat voorbereiden op zijn broertje of zusje. De kleine prins of prinses had immers het rijk alleen tot nu toe, en begrijpt van het begrip ‘broer of zus’ (“Die heb je voor het leven!”) nog weinig. Hoe gaat hij reageren op de komst van dit aandachts-opslokkende wezentje? En hoe ga jij je tijd verdelen tussen die twee? Dát is de echte hersenkraker.

5. Waar: Je zwangerschap gaat ongeveer 112 keer sneller

Voor je het weet is het tijd voor de 20 weken echo en realiseer je je opeens dat je al op de helft bent… de hélft… wait, what? Overdag heb je genoeg afleiding zoals een peuter die door een sprongetje gaat (ja, ze blijven komen!), zindelijk moet worden, of besluit opeens zijn middagslaapje te skippen. ’s Avonds lig je uitgeput op de bank en heb je weinig tijd om bij je zwangerschap stil te staan. Pas in het donker onder de dekens denk je ‘Hé, een schopje! O ja, ik ben zwánger’.

6. Waar: Je verheugt je nóg meer op zo’n tweede leukerd

Twijfel jij ook stiekem weleens of je tweede kind écht net zo leuk kan worden als je eerste? Maar… hoe dan?! Tegelijkertijd is het ook wel een rustgevend gevoel. Het is je al gelukt om een geslaagd exemplaar op de wereld te zetten dat – over het algemeen – vrij goed gemanierd is (voor een peuter dan), dus dan zal het dit keer ook wel lukken.

Mama blog

De eerste week met kind én nieuwe baby: een survivalgids!

Met handige overlevingstips..

7. Waar: Je eet lekker waar je zelf zin in hebt

Liever geen koffie tijdens je zwangerschap? Muhaha, dat gaat ‘m niet worden nu je al moeder bent. Vooruit, misschien niet de vier koppen die je doorgaans drinkt, maar jij zorgt wel dat je uitzoekt hoeveel milligram cafeïne je precíes mag drinken en je houdt je hier exact aan gedurende de dag. En geen kaneel? Zoethoutthee? Minder basilicum? Het zal allemaal heus wel goed komen. Kom maar door met die kaneelbollen!

Niet waar: Je hebt geen nesteldrang

Als laatste nog even een mythe ontkracht: de nesteldrang is er met een tweede niet minder om. Vooruit, je bent misschien íets minder snel met alles klaarmaken voor de baby, maar hormonen zijn hormonen en de nesteldrang liegt er dus bij Baby Nummer 2 ook niet om. Kleertjes wil je toch graag op tijd schoon in de kast en het huis moet ook gewoon aan kant voor Baby Nummer Twee.

Wat waren de grootste verschillen toen jij zwanger was van de tweede?

 • Shir
  25 mei 2019 at 19:40

  Grappig om te lezen, het klopt allemaal! Hier nu 15 weken zwanger van een tweede zoontje en mijn eerste zoontje (13 maanden) heet ook Quin!

 • Patricia
  25 mei 2019 at 21:07

  Bijna alles klopt! Behalve de babykamer. Daar was ik optijd mee en ik heb me goed uitgeleefd met het inrichten ervan.

 • Janneke
  25 mei 2019 at 23:21

  Nou… Sneller ging het echt niet hoor 🙁 Ik had het gevoel 2 jaar zwanger te zijn… (Nu was ik ook na 3 maanden al weer zwanger dus ben ik ook net niet onafgebroken 1,5 jaar zwanger geweest)

 • A.
  27 mei 2019 at 19:43

  Zo herkenbaar op alle punten!! ????????

 • Monica
  30 mei 2019 at 14:55

  Eigenlijk klopt alles wat hier staat en al helemaal over die babykamer! Je hebt er gewoon en stuk minder tijd voor. Ik ben Monica ik ben mama van 5 kids en nu 26 weken zwanger van ons zesde kindje. Mensen vragen mij en mijn man altijd hoe we het doen, en soms vraag ik me mezelf dat ook wel eens af. Maar ik denk dat mijn beste tip is om het allemaal wat luchtig te houden en zelf ook relaxd te zijn, daar door zijn mijn kinderen ook altijd wel op hun gemak. Groetjes hier.

 • Pascalle Baar
  15 juni 2019 at 09:18

  Wij hebben een zoon van 3,5 jaar en ik ben nu zwanger van de 2e 35 weken alweer. 2 icsi zwangerschappen. Deze zwangerschap is wel totaal anders als met de 1e. De rust mis je toch wel inderdaad gewoon ff op bed liggen tussendoor was toen gewoon fijn. Nu ik eigenlijk achter mijn peuter aan ren en hij ook geen middagslaapjes heeft vind mijn lichaam het toch wel pittiger. Even niezen en ik moet gauw rennen naar de wc en dat red ik 9 van de 10 keer niet dus daar schaam ik me al niet eens meer voor haha. Nesteldrang had ik net zo erg als de 1e alles opfrissen en ook heb ik nu wel meer aan de babykamer gedaan als bij de 1e. Maar dat is denk ik omdat je gewoon weet wat er beter kan als bij de 1e keer. Voor mij is het nu aftellen en ik ben benieuwd hoe het gaat met een baby erbij. Maar ik betrek mijn zoontje er al de hele zwangerschap bij en hij toont ook genoeg interesse dus dat is al fijn.