Eerste weken met een baby? 11 survivaltips!

eerste weken met een baby
Het is een beetje overleven, die eerste weken met een baby. Tussen alle mooie momenten door is het slim om goed voorbereid te zijn op wat komen gaat. Wat mag niet ontbreken in je nieuwe-ouder-uitrusting? Zorg voor de onderstaande items. (In willekeurige volgorde.)

 • Snacks voor ’s nachts. Je gaat honger krijgen tijdens alle nachtelijke voedingsuurtjes. En als je dan een uurtje slaap kan pakken, wil je geen rommelende maag. Leg dus nootjes, crackers of boterhammen met pindakaas – you name it – naast je bed. (Subtiele tip van je tandarts: kies snacks zonder suiker, anders wordt de uitdrukking ‘Elk kind kost je een tand’ wel heel erg waar.)
 • Oordoppen. Een kleine baby kan héél veel geluid produceren. En omdat je als kersverse moeder tóch alles wel hoort (let maar op, je weet het zelfs wanneer je baby huilt als je niet eens thuis bent, en je moeder twee uurtjes oppast), kunnen die oordoppen er nét voor zorgen dat je wel in slaap blijft als je baby grommend en ratelend in zijn wiegje ligt. En nee, er is geen enkele kans dat je per ongeluk door zijn ‘ik heb honger’-huiltje heen slaapt. De kans is groter dat je al wakker wordt voordat dit huiltje begint. Iets met een zesde moederzintuig…
 • Comfortabele kleren voor de eerste weken, waarmee je ook met goed fatsoen naar buiten kunt. De eerste weken na je bevalling zijn hét perfecte moment om back-to-basic te gaan. Zorg voor genoeg oversized jurken (in de zomer) en grote sweaters en truien in de winter. Zachte legging eronder, comfortabele sneakers, en klaar. Is toevallig nog hartstikke mode ook. Lekker púh.
 • Een emmertje met water en vlekkenmiddel in de badkamer. Spuitpoep en zure melkvlekken: ze laten niet los in de wasmachine als je de boel niet eerst flink inweekt. Als je nog geen afscheid wil nemen van je hagelwitte hydrofiele doeken: zet een emmertje met vlekkenmiddel klaar en doe het getroffen stuk textiel hier meteen – meteen! – in.
 • Pizza’s in de vriezer. Er zijn gewoon van die dagen dat je niet wil koken. Zeg maar alle dagen die binnen de eerste twee weken met een baby vallen.
 • Om de pizza’s te compenseren: groente- en fruitshakes uit het koelvak van je supermarkt. Of vraag kraambezoek een vers sapje voor je mee te nemen. Nog beter: vraag je partner een sinaasappeltje voor je uit te persen.
 • We blijven nog even in de voedingshoek: het nummer van je plaatselijke sushi-bezorger onder speed-dial. (Bestaat deze functie nog?) Zodra je in staat bent om twee stokjes vast te houden, of je eet gewoon met je handen, is het tijd voor deze langverboden ‘vrucht’.
 • Als je borstvoeding geeft: een pak poedermelk. Zo weet je dat als je even de deur uit wil, maar je geen tijd had om te kolven – of opeens vertraging hebt met de trein, óf eindigt in de file – je baby niet dood kan gaan van de honger. De meeste baby’s vinden een flesje poedermelk namelijk ook prima. (Noot: wel even kolven zodra je thuis bent, anders bouw je de melkproductie af.)
 • Boeken en ander leesvoer op je telefoon. Natuurlijk wil je alle aandacht aan je kind geven tijdens het voeden maar ja, het duurt soms allemaal nogal lang en het moet ook wel erg vaak gebeuren op een dag… Zorg dus voor apps vol leesvoer zodat je iets leuks kunt doen ondertussen. Ook handig als je baby daarna op je schoot in slaap kukelt.
 • Een oppas die je volledig vertrouwt – categorie moeder, zus, beste vriendin – die ervoor kan zorgen dat jij en partner een avondje uiteten kunnen. (Vooruit, om 21.00 uur wil je waarschijnlijk naar huis, maar dat mág.)
 • Een wipstoel met schommelfunctie. Daar doezelen die kleintjes zó in weg en dat zorgt voor een heerlijk rustmoment op de dag. Plus: jij hoeft niet zelf constant voor schommelde bewegingen te zorgen. (Ondergetekende liep op een gegeven moment in constant wiegende beweging door het huis, zelfs als de baby ergens anders lag. Tikkie neurotisch.)
 • Iris
  22 februari 2018 at 10:41

  Leuke en leerzame blog Sanny, en vooral een goede voorbereiding voor toekomstige moeders.

 • Samantha
  3 mei 2018 at 12:34

  Een wipstoel is zeker handig!! Ik heb een baby camera gekocht wat ervoor zorgt dat ik rust kreeg in de avond. Hoeft niet duur te zijn ook! https://www.tewauw.nl/produkt/baby-camera-met-intercom-nachtvisie-en-temperatuursensor/