Prenatal

Verder vertellen: waarom praten met je kleintje zo belangrijk is

Wist je dat de ontwikkeling van de taalvaardigheid van je kleintje al begint als hij of zij nog in jouw buik zit? In de eerste vier jaar wordt de basis voor de taalontwikkeling van je mini gelegd. Voor het slapen gaan, na het eten of gewoon op zaterdagmiddag: veel met je kindje praten of een boek lezen is dus super belangrijk (én gezellig)! 

Voorlezen

Lekker kletsen

Wist je dat jouw kleintje je al kan horen als hij of zij nog in jouw buik zit? Dit is eigenlijk een soort voorbereiding op de taalontwikkeling die ze straks – buiten de buik – zullen doormaken. Vanaf het moment dat jouw kleine wonder geboren wordt, kan het al horen en zelfs reageren op jouw stemgeluid. Praat en zing er dus lekker op los zodra jouw mini er is! Het is voor een pasgeboren kindje niet alleen fijn en vertrouwd om de stem van zijn papa of mama te horen, maar het is ook essentieel in de ontwikkeling van de taalvaardigheid.

Een maand

Als je kindje één maand oud is experimenteert hij volop met het maken van geluid en het wachten op respons van papa of mama. Dit kun je extra stimuleren door de geluidjes die je baby maakt na te doen; ‘Oooh’ en ‘aaah’ de hele dag door dus 😉

Vier maanden

Als jouw mini vier maanden oud is begint er steeds meer interactie te ontstaan. Je zult merken dat je kindje steeds meer op jou en je partner gaat reageren. Kijk en luister goed naar je kindje als je iets tegen hem of haar zegt of iets vraagt. Hierbij is het belangrijk om je kleine de ruimte te geven om een reactie te geven.

Zes maanden

Een mijlpaal: je kindje is alweer een halfjaar oud! Je kleintje is steeds meer in staat om geluiden niet alleen te registreren, maar ook betekenis te geven. Rond de zes maanden legt ieder geluid dat je kindje hoort de basis voor de taalontwikkeling later. Zorg er dus voor dat je veel blijft praten, zingen of je kindje voorleest uit dat ene leuke boekje.

Negen maanden

Rond de negen maanden begint meestal het eerste gebrabbel. Schattig! Het zal nu niet lang meer duren voordat je kindje laat zien dat hij of zij begrijpt wat je zegt. Voor je het weet antwoorden ze met ‘ja’ of ‘nee’ als je vraagt of ze iets willen eten of drinken. Rond deze periode vindt jouw mini het vaak ook leuk om je na te doen. Ze spiegelen je bewegingen (voor zover dat kan) en in hun gebrabbel zul je soms wat van je eigen intonatie terughoren.

Een jaar

Hoera! Je kleintje is één jaar! Op deze leeftijd is je kindje steeds meer in staat om woorden een betekenis te geven. Blijf hierbij helpen door een voorwerp bij naam te noemen als ze ernaar wijzen of iets vastpakken en klets er lekker op los.

Voorlezen

Naast veel met je kleine praten stimuleert voorlezen ook zeker de taalontwikkeling van je kindje. Hij of zij leert daarmee nieuwe woordjes kennen en kan in een later stadium begrijpen hoe hij zinnen moet opbouwen. Door samen na te praten over het boek stimuleer je je kindje om actief aan de slag te gaan met taal. Ook kindjes van een paar maanden oud vinden het fijn om  ‘voorgelezen’ te worden. Pak er een boek bij waarin duidelijke tekeningen en plaatjes staan en benoem de plaatjes die je ziet. Je baby zal op een gegeven moment woordjes herkennen door te kijken naar de plaatjes.

Meer artikelen over Van klein naar groot: de ontwikkeling van je kindje

5 redenen om je kindje vaker voor te lezen

Lekker samen thuis, boekje erbij en voorlezen maar! Lees jij je kindje(s) regelmatig voor? Zeker blijven doen, want naast dat voorlezen ontzettend leuk is,...

Lees meer

Wereld Prematurendag

Vandaag, 17 november, is het Wereld Prematurendag. Een dag om aandacht te vragen voor al die wondertjes die te vroeg ter wereld kwamen. Maar...

Lees meer

Verder vertellen: waarom praten met je kleintje zo belangrijk is

Wist je dat de ontwikkeling van de taalvaardigheid van je kleintje al begint als hij of zij nog in jouw buik zit? In de...

Lees meer