Prenatal

Waarom inbakeren zo fijn is

Sommige pasgeboren baby’s hebben moeite met zelf in slaap vallen. Die kleine armpjes en beentjes die overal heen schieten of omdat je kindje zich onrustig voelt in zijn of haar bedje – allemaal dingen die ervoor kunnen zorgen dat je kleine moeilijk in slaap valt. Inbakeren kan hiervoor een uitkomst zijn! 

Inbakeren

Waarom baker je je kindje in?

Door de weinige bewegingsruimte en druk op het lichaampje komt het weer terug bij het veilige gevoel dat je kindje ook in jouw baarmoeder ervaarde. Daarnaast zijn baby’s zich er niet van bewust dat ze armen hebben. Ze maaien zichzelf daardoor vaak wakker, dit heet moro-reflex. Door het inbakeren kunnen ze de armpjes niet bewegen, wat rust geeft.

Wanneer baker je je kindje in?

Als je te maken hebt met een huilbaby of een onrustig kindje (met het moro-reflex). Ook baby’s die moeilijk zelf in slaap vallen, kunnen baat hebben bij inbakeren.

Helpt inbakeren ook bij darmkrampjes of reflux?

Ja, het helpt het kindje te ontspannen, maar het neemt het ongemak van de krampjes of reflux niet weg. Maar als een kindje beter kan ontspannen, kan het vaak beter de pijn of hinder van de krampjes of reflux verdragen.

Hoe baker je in?

Je kunt op verschillende manieren inbakeren: met een multidoek of een inbakerzakje. Belangrijk is dat je erop let dat de beentjes vrij zijn, zodat ze kunnen bewegen. In het schema hieronder zie je hoe je je kindje veilig kunt inbakeren in een hydrofiel.

Inbakeren

1. Leg de hydrofiel in ruitvorm op een vlak onderwerp. 2. Vouw de bovenste punt omlaag. 3. Leg je baby op de hydrofiel met het hoofdje vlak boven de vouw. Houd de armpjes van je baby tegen de zij. 4. Vouw één kant over je baby heen en stop die stevig onder de billetjes. 5 en 6. Vouw de andere kant over je baby heen en stop die ook onder de billetjes.

Wanneer stop je met inbakeren?

De meeste kinderen hebben baat bij inbakeren tot een maand of 3. Daarna lukt het de meeste baby’s om zelf in slaap te vallen. Er zijn echter ook baby’s die er langer baat bij hebben. Het is wel belangrijk om op tijd te beginnen met het ontwennen van inbakeren. Vanaf het moment dat je kindje kan omrollen, meestal zo rond 6 maanden, is het namelijk gevaarlijk en moet je onmiddellijk stoppen. Daarom is het belangrijk tijdig te beginnen met afbouwen.

 

Loading

Meer artikelen over Je kindje en slapen

Babykamer inrichten? Dit zijn dé babykamertrends

Het inrichten van de babykamer is een leuke, maar flinke klus en kan je aardig wat dillema’s opleveren. Welke kleuren kies je? Wat voor...

Lees meer

Paidi: Hét musthave meubelmerk voor de babykamer

Zodra je in verwachting bent gaat er een wereld voor je open met allerlei nieuwe merken. Soms is het best lastig om te kiezen...

Lees meer

In de test: 4moms MamaRoo Sleep schommelwieg

Een tijdje geleden deden wij een oproep wie van jullie de 4moms MamaRoo Sleep schommelwieg wilden testen. Daar werd uiteraard massaal op gereageerd. Jessica,...

Lees meer