Prenatal

Alles wat je wilt weten over de perfecte slaapzak voor je baby

Een slaapzak is een echte musthave in je baby uitzet. Maar er zijn zoveel verschillende soorten: een vierseizoenenslaapzak, een winter- en zomerslaapzak, een inbakerslaapzak en er zijn zelfs speciale slaapzakken die geschikt zijn voor in de auto. Welke baby slaapzak past het beste bij jouw kindje? Vanaf wanneer gebruik je eigenlijk een slaapzak? En welke is nou geschikt voor welke temperatuur? In dit blog lees je alles wat je wilt weten over slaapzakken. Met deze tips kies jij makkelijk de juiste voor je kindje.

slaapzak baby prenatal

Waarom een baby slaapzak?

Een slaapzak is een lekker warm pakje om in te slapen met genoeg ruimte voor de beentjes om te trappelen. Waar een pasgeboren baby nog rustig op zijn rug blijft liggen onder een dekentje, komt er een moment dat je kindje meer gaat draaien en woelen in zijn bed. Een slaapzak is dan de meest veilige manier om hem of haar warm te houden als hij slaapt.

Welke verschillende soorten slaapzakken zijn er?

Slaapzakken zijn er in zóveel verschillende vormen en maten. Met mouwen, zonder mouwen, een zomer- of winteruitvoering, geschikt voor de autostoel of een inbakerslaapzakje voor newborns. Zie jij de bomen door het slaapzakkenbos niet meer? Dat snappen we. Hieronder leggen we alle verschillende soorten uit.

Zomerslaapzak

In de zomer is het meestal lekker warm. Een zomerslaapzak is dan een perfecte uitkomst. Deze zijn niet gewatteerd en meestal ook niet gevoerd. Een zomerslaapzak is vaak mouwloos of met afritsbare mouwtjes. Zo voorkom je dat je kindje het te warm krijgt ’s nachts.

Winterslaapzak

In de winter houd je je kindje lekker warm met een winterslaapzak. Deze is gewatteerd of gevoerd en heeft lange mouwen. Bij sommige modellen kun je de mouwen er afritsen. Zo kun je ‘m ook goed gebruiken op wat minder koude dagen. Sommige winterslaapzakken hebben ook nog wantjes die je over de handjes van je baby kunt doen. Lekker warm en handig tegen het krabben!

Vierseizoenenslaapzak

En hoe zit dat dan in de lente? Of in de herfst? Of als het in de zomer eigenlijk toch niet zo warm is? Een vierseizoenenslaapzak is geschikt voor alle seizoenen omdat hij kan worden aangepast aan de temperatuur op dat moment.

Winter: Op koude dagen trek je je baby de hele slaapzak aan, inclusief voering en met lange mouwen.

Herfst/lente: In het voor- of najaar kun je de mouwtjes van de slaapzak ritsen, zodat je baby’s armen niet bedekt zijn, maar het lijfje wel goed warm blijft.

Zomer: Is het warm? Dan slaapt je baby alleen in de voering van de slaapzak, zonder de mouwtjes.

slaapzak baby

Inbakerslaapzak

Een inbakerslaapzak is een slaapzak voor baby’s die je vanaf de geboorte kunt gebruiken tot drie maanden. Voor onrustige newborns is een inbakerslaapzak of een inbakerdoek vaak een hele fijne uitkomst. De inbakerslaapzakken maken de overgang tussen inbakeren en slapen in een slaapzak ook makkelijker. In dit blog lees je waarom inbakeren zo fijn kan zijn.

De inbakerslaapzakken hebben geen armsgaten, juist om te voorkomen dat je kindje zichzelf wakker slaat. Sommige slaapzakjes hebben ritsen op de plek van de armsgaten zodat je de inbakerslaapzak ook nog als gewone slaapzak kunt gebruiken. Het geeft het een zacht en warm gevoel, een beetje alsof ze weer bij mama in de buik zijn. Gebruik een inbakerslaapzak niet als je kindje ouder is dan drie maanden of als je baby al probeert om te rollen.

Slaapzak autostoel

Vind je het handig om je kindje in de autostoel te kunnen zetten met slaapzak aan? Handig als je bijvoorbeeld vroeg op pad gaat of juist ’s avonds weggaat. Er zijn baby slaapzakken die geschikt zijn voor de autostoel met een speciale opening aan de voor- en achterkant om zo de veiligheidsgordels van de autostoel vast te kunnen maken.

Vanaf wanneer gebruik je een baby slaapzak?

Je kunt je kindje in principe al vanaf de geboorte in een slaapzak laten slapen. Er is dus niet echt een specifieke leeftijd, de juiste maat is vooral heel belangrijk.

Zo bepaal je de juiste maat slaapzak

In een te grote slaapzak kan je baby wegzakken of zelfs verstrikt raken. In een te kleine slaapzak hebben de beentjes van je kindje niet genoeg ruimte. Een goed passende slaapzak is dus heel belangrijk. De maataanduiding van een baby slaapzak is vaak net ietsje anders dan met kleertjes. Meestal zijn slaapzakken een combinatiemaat: bijvoorbeeld 56/62. Of duiden ze de leeftijd aan: vanaf 6 maanden tot 2,5 jaar.

De kledingmaat van je kindje is dus een goede graatmeter. Ook kun je onderstaand tabel gebruiken.

Maattabel slaapzak

TOG-waarde slaapzak

Maar bij welke temperatuur gebruik je nou welke slaapzak? Vind je het toch nog een beetje een ingewikkeld verhaal, dan kun je op de TOG-waarde (Thermal Overall Grade) letten. Dit zijn de richtlijnen:

Zomer (20-24 graden): 1.0 of lager

Voorjaar/herfst (18-21 graden): 1.3, 1.7

Winter (16-20 graden of kouder): 2.3, 2.5 of hoger

Pas ook de slaapkleding van je kleintje op de temperatuur aan. Als het erg warm is, is een romper en een zomerslaapzak genoeg. Maar is het een koelere zomerdag, dan kun je kiezen voor een dunne pyjama en een zomerslaapzak. Of trek op een frisse winterdag juist een warme pyjama onder de winterslaapzak aan.

Bekijk hier onze collectie slaapzakken.

Slapen… het is zo’n beetje het belangrijkste onderwerp in het leven van ouders. Heb je de juiste slaapzak in de pocket, maar ben je benieuwd naar nog meer tips over slapen? Lees ze hieronder. 

Loading

Meer artikelen over Je kindje en slapen

Babykamer inrichten? Dit zijn dé babykamertrends

Het inrichten van de babykamer is een leuke, maar flinke klus en kan je aardig wat dillema’s opleveren. Welke kleuren kies je? Wat voor...

Lees meer

Paidi: Hét musthave meubelmerk voor de babykamer

Zodra je in verwachting bent gaat er een wereld voor je open met allerlei nieuwe merken. Soms is het best lastig om te kiezen...

Lees meer

In de test: 4moms MamaRoo Sleep schommelwieg

Een tijdje geleden deden wij een oproep wie van jullie de 4moms MamaRoo Sleep schommelwieg wilden testen. Daar werd uiteraard massaal op gereageerd. Jessica,...

Lees meer