Prenatal

Wat ‘kost’ een baby: kostenplaatje per maand

Wat kost een baby eigenlijk? In een serie van drie artikelen behandelen wij elke week een ander onderwerp: de babyuitzet, de kosten van een baby, en de prijs van de kinderopvang en de peuterspeelzaal. Vandaag deel twee: de kosten van een baby per maand.

Deel 2: wat kost een baby per maand?

Laten we vooropstellen dat alle liefde die je krijgt van jouw baby natuurlijk on-be-taal-baar is. Maar los daarvan: hoeveel kost een baby ongeveer per maand? Van luiers tot loopwagentje: hierbij een kostenplaatje!

Maak een begroting

Zoals je kunt lezen in de vorige blog over de babyuitzet heeft het Nibud al berekend dat een baby of kind zo’n 17% van je jaarlijks inkomen kost en 26% bij twee kinderen. Waar zitten ‘m deze kosten in? En nog beter: hoe kun je wat besparen? In dit blog zetten we de gemiddelde kosten voor een baby op een rij. Zo weet je of jullie genoeg geld hebben per maand voor een kindje, of dat je misschien moet besparen op een paar dingen. (Ahum, jij kan natuurlijk níks bedenken maar je partner kan best wat minder uitgeven in de sportkantine, inderdaad.) Een begroting maken is niet per se het leukste werk, maar het geeft een hoop rust als je een mooi kostenplaatje hebt.

Wat kost een baby?

Net als bij de babyuitzet, geldt ook voor dit kostenplaatje dat deze er voor iedereen anders uitziet. Kinderopvang is bijvoorbeeld een grote kostenpost, maar misschien hebben jullie geen kinderopvang nodig. Haal dus uit dit lijstje wat voor jullie relevant is!

Volgens het Nibud zijn de kosten per maand als volgt:

Extra water- en energieverbruik € 31,50
Kleding, verzorging en speeltjes voor de baby €30,-
Luiers gemiddeld €24,-
Kinderopvang  gemiddeld €75,-
Flesvoeding €30,-

Wat je uitgeeft aan kleertjes en verzorging is, wederom, heel persoonlijk: je kunt hele leuke dingen vinden in tweedehandswinkels. Of misschien heb je geluk en heeft je zus of vriendin een enorme zak kleren voor je. Toch vinden wij deze schattingen een tikje aan de lage kant. Voor kleding en verzorging zit je wellicht al snel op €50,- per maand. Neem het in je eigen begroting dus liever iets ruimer dan te laag.

Van fles tot fruithap: kosten verschuiven

Kosten voor je steeds groter groeiende spruit veranderen ook. Geef je de eerste maanden nog veel uit aan, bijvoorbeeld, flesvoeding; na een paar maanden gaat je kleine meer vast voedsel eten. Volgens het Nibud kost een kind tussen de 1 en 3 jaar gemiddeld €2,51 extra per dag aan voedsel. Dat is voor een maand van 31 dagen €77,81 extra. Ook dit is weer afhankelijk van of je alle hapjes zelf maakt – dat is goedkoper maar kost meer tijd – of juist potjes geeft. En of je alles biologisch wil of niet, of je voor gewone melk of dreumesmelk kiest – de lijst aan keuzes is eindeloos.

Wat kost de kinderopvang?

Voor de kosten van de kinderopvang is het lastig om een goede schatting te geven. Prijzen lopen sterk uiteen en daarnaast is het inkomensafhankelijk hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt. Om toch wat feiten en cijfers te geven:

  • Kinderen in Nederland gaan gemiddeld drie dagen per week naar de opvang.
  • De gemiddelde uurprijs voor kinderopvang is volgens Boink, belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, €7,16 per uur (2017).
  • Ouders kregen gemiddeld 62 procent van hun kosten voor de opvang vergoed in 2015.
  • Zoals gezegd is de hoeveelheid kinderopvangtoeslag die je ontvangt afhankelijk van je inkomen. Je kunt je toeslag berekenen met deze rekenhulp van de Belastingdienst.
  • Let op: je krijgt alleen kinderopvangtoeslag als je werkt, studeert of volgt een traject om werk te vinden.

Kinderbijslag, yay!

Dan last but not least: je hebt als ouders recht op kinderbijslag. De kinderbijslag hangt af van de leeftijd van je kind. Voor een kind tussen de 0 en 5 jaar krijg je per kwartaal € 201,05. Dit bedrag is per kind. Toch mooi meegenomen!

Kortom: maak je eigen begroting!

Met dit artikel willen je een aantal richtlijnen geven én bronnen waar je meer kunt lezen over de kosten van een baby. Vervolgens is het aan jou om een zo goed mogelijke inschatting te maken van júllie kosten als gezin. Je kunt ook veel lezen over de kosten van een baby op het Nibud. Succes met het maken van de begroting, wij zijn alvast trots op je!

Loading

Meer artikelen over Relatie en leven

Deel jouw geluk met Moeders voor Moeders

Wist je dat in Nederland maar liefst één op de zes stellen te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen? Samen met Moeders voor Moeders kun jij...

Lees meer

Voor het eerst alleen met je baby? Voel je niet schuldig over deze 5 dingen

Je bent voor het eerst alleen met je baby na de kraamweek. De kans bestaat dat je ’s avonds huilend op de bank zit...

Lees meer

5x tips om alle mama’s (to be) in het zonnetje te zetten

Alle partners opgelet: op zondag 10 mei is het weer Moederdag. Dé dag waarop alle mama's extra in het zonnetje gezet mogen worden. Wij...

Lees meer