Prenatal

Wat ‘kost’ een baby: Babyuitzet

Wat kost een baby eigenlijk? In een serie van drie artikelen behandelen wij elke week een ander onderwerp: de babyuitzet, de kosten van een baby of dreumes, en de prijs van de kinderopvang en de peuterspeelzaal. Vandaag deel één: de babyuitzet.

Deel 1: Je budget voor de babyuitzet

Je bent zwanger! Na een paar spannende eerste maanden begint het ernstig te kriebelen: hoog tijd om ALLES in huis te halen voor je kleine wonder. Het liefst koop je misschien alles nieuw. Of misschien ben je juist al weken aan het speuren op Marktplaats. Hoe dan ook: het is altijd goed – en heel verantwoordelijk en volwassen natuurlijk – om de kosten in kaart te brengen. Dus hierbij: dit ga je ongeveer kwijt zijn aan de babyuitzet.

De ene babyuitzet is de andere niet

Leuk feitje van het Nibud: een kind gebruikt ongeveer 17% van jullie gehele besteedbare gezinsinkomen. Twee kinderen zo’n 26%. En dit begint zodra de zwangerschapstest positief is en jouw hormonale brein in de winkel alleen nog maar oog heeft voor alles wat zacht en snoezig is.

De Consumentenbond heeft op hun website een mooi overzicht van de kosten van een babyuitzet, gebaseerd op berekeningen van het Nibud.

Kosten voor een babyuitzet volgens het Nibud:

Kleding               € 91,50

Verzorging          € 164,90

Babykamer         € 361,50

Totaal                 € 617,90

De Consumentenbond geeft toe dat dit een lage schatting is en erg basic. In dit budget zijn een heleboel ‘extra’ zaken zoals een box, kinderwagen (vaak de grootste uitgave), draagzak, autostoel of babyfoon – allemaal dingen die toch verdraaid handig zijn – niet meegenomen. Als je alles nieuw koopt, is dit wat ons betreft een meer realistische inschatting:

Babyuitzet (alles nieuw):

Slapen & thuis

Basiswieg of ledikant € 80,-
Matras (wieg of ledikant) € 35 – € 50,-
Bedtextiel € 65,-
Commode € 80,-
Babykamerdecoratie € 50,-
Babyfoon met camera € 150,-
Boxkleed € 34,99


Onderweg

Autostoeltje € 119,-
Combiwagen € 300 – 1350,-
Draagzak € 80,-

Bad & verzorging

Verzorging € 170,90
Badje met standaard/emmer € 15 – € 35,-
Luiers (gemiddeld per maand) € 30,-

Eten & drinken

Flessenstarterskit € 30,-

Kleding

Kleding € 150,-

Totaal tussen de:     € 1518,40 – € 2598,40

Al deze prijzen zijn natuurlijk voor iedereen anders. Misschien heeft de babykamer alleen een likje verf nodig. Of misschien moet juist álles aangepakt worden. Daarnaast zijn dit alleen spullen die je de eerste maanden nodig hebt. Producten als een kinderstoel, speelgoed, fietsstoeltje of een buggy zijn niet meegenomen in de lijst. In bovenstaand overzicht hebben we de gemiddelde luierprijs voor één maand gehanteerd. Omdat er vooral in de eerste maanden aardig wat luiers doorheen gaan, is het hierbij handig om de aanbiedingen goed in te gaten te houden. Via de website Luierinfo vind je de meest recente aanbiedingen.

Op de kleintjes letten

Wist je dat baby’s heel snel uit hun kleertjes groeien? Om jou heen wonen vast veel mensen met kinderen die waarschijnlijk allerlei spullen niet meer gebruiken. Door een beetje te speuren op Marktplaats, rond te vragen bij familieleden of gewoon in de kringloop te gaan kijken, kun je bovenstaand bedrag makkelijk halveren.

Nu is het zo dat de nesteldrang het soms een beetje overneemt, waardoor je opeens toch alles nieuw – en misschien ook het duurste van het duurste – wilt. Probeer daarom iemand mee te nemen tijdens het shoppen die níet zwanger is, om jou af en toe te vertellen dat je baby echt niet gelukkiger wordt van een Hugo Boss speen, dan van een merkloos exemplaar. Bij wijze van spreken dan hè.

Safety first!

Verzorgingsproducten zoals spenen, flesjes en thermometers kun je vanuit hygiënisch oogpunt beter nieuw kopen. Kruiken kun je ook beter nieuw kopen, zodat je zeker weet dat de dop goed sluit. Let ook altijd op of het bedje aan de huidige veiligheidseisen voldoet. Officieel wordt afgeraden om autostoeltjes tweedehands te kopen, omdat je niet weet of het bij een ongeval betrokken is geweest. Het is aan jou om in te schatten hoeveel mensen daadwerkelijk een autostoel doorverkopen die al beschadigd is.

Check, check?

Handig als je in onze winkels komt shoppen, pak de uitzetlijst mee! Of download de uitzetlijst via onze app en vink lekker alles af. Download de app gratis voor iOS en Android in de App Store Google Play Store.

Loading

Meer artikelen over Maak je babyuitzet compleet

Negenmaandenbeurs: kom je ook naar hét baby-event van het jaar?

Van woensdag 15 t/m zaterdag 18 februari kun je op de Negenmaandenbeurs weer volop genieten, inspiratie opdoen, de nieuwste producten uitproberen en je laten...

Lees meer

Dit moet je lezen als je wakker ligt van je babyuitzetlijst: wat koop je wanneer?

Zijn de weeën begonnen maar heb je de 16 hydrofiele doeken nog niet in huis? Absoluut geen optie. Ondergetekende kon wakker liggen van alles...

Lees meer

Mama’s to-be: deze 10 musthaves staan níet op de uitzetlijst!

Handig natuurlijk, een babyuitzetlijst, maar staat daar nou écht alles op? Niet helemaal, want het is vooral het hoogstnoodzakelijke. Daarom hebben wij tips van...

Lees meer