Blog

Wat ‘kost’ een baby: kostenplaatje per maand 

Publicatie: 16-4-2024

Laten we vooropstellen dat alle liefde die je krijgt van jouw baby natuurlijk on-be-taal-baar is. Maar los daarvan: hoeveel kost een baby ongeveer per maand? Van luiers tot loopwagentje: hierbij een kostenplaatje! 

Maak een begroting 

Het Nibud geeft aan dat een kind zo’n 15% van je besteedbare inkomen kost wanneer er twee ouders zijn, dit is gemiddeld 25% bij twee kinderen en 29% bij drie kinderen. Voor een eenoudergezin liggen de kosten zelfs nog hoger. Als alleenstaande ouder moet je rekening houden met zo'n 23% van je besteedbare inkomen voor één kind, 37% voor twee kinderen en 42% bij drie kinderen.

Rekenvoorbeeld
Tel je al je inkomsten bronnen bij elkaar op. Denk aan maandsalaris, kinderbijslag, kindgebonden budget, vakantiegeld en andere toeslagen. Dit is je besteedbare inkomen.
Stel jullie besteedbare inkomen is 1500 euro per maand, dan kost één kind gemiddeld zo'n 225 euro per maand (15% van het inkomen). Dit betekent jaarlijks 2700 euro. Als je inkomen in jaren gelijk blijft, betekent het dat je na 10 jaar ongeveer 27.000 euro kwijt bent aan je kind.  

Waar zitten ‘m deze kosten in? En nog beter: hoe kun je wat besparen? In dit blog zetten we graag een aantal gemiddelde kosten voor een baby op een rij. Zo weet je of jullie genoeg geld hebben voor een kindje, of dat je misschien moet besparen op een paar dingen. (Ahum, jij kan natuurlijk níks bedenken maar je partner kan best wat minder uitgeven in de sportkantine, inderdaad.) Een begroting maken is niet per se het leukste werk, maar het geeft een hoop rust als je een mooi kostenplaatje hebt. 

Wat kost een baby? 

Net als bij de babyuitzet, geldt ook voor dit kostenplaatje dat deze er voor iedereen anders uitziet. De babykamer is bijvoorbeeld een grote kostenpost, maar iedereen deelt deze weer anders in. Haal dus uit dit lijstje wat voor jullie relevant is!

Babyuitzet Bedrag
Kleding 178.-
Verzorging 213.-
Babykamer 443.-
Box met matras 109.-
Boxkleed 29.-
Buggy 100.-
Kinderstoel 120.-
Autostoeltje 115.-
Kinderwagen 520.-
Matrasbeschermer 11.-
Flesje en speen 11.-
Flessenverwarmer 30.-
Flessenreiniger 2.50
Melkpoedercontainer 3.-
Buikdrager 119.-
Babyfoon 55.-
Campingbedje 50.-
Traphekje 50.-
Wipstoeltje 50.-
Luiertas 60.-
Luiers 49.55 (per maand)
Totaal 2318.05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Bron: Nibud

Wat je uitgeeft aan kleertjes en verzorging is, wederom, heel persoonlijk: je kunt hele leuke dingen vinden in onze babykleding sale voor een mooie prijs. Of misschien heb je geluk en heeft je zus of vriendin een enorme zak kleren voor je. Je zult zien dat je babyspullen nooit genoeg kunt hebben. Neem het in je eigen begroting dus altijd liever iets ruimer dan te laag. 

Wat kost de kinderopvang? 

Voor de kosten van de kinderopvang is het lastig om een goede schatting te geven. Prijzen lopen sterk uiteen en daarnaast is het inkomensafhankelijk hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt. Om toch wat feiten en cijfers te geven: 

  • Kinderen in Nederland gaan gemiddeld drie dagen per week naar de opvang. 
  • De gemiddelde uurprijs voor kinderopvang is volgens Boink, belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, €9,59 per uur (2023). 
  • Zoals gezegd is de hoeveelheid kinderopvangtoeslag die je ontvangt afhankelijk van je inkomen. Je kunt je toeslag berekenen met deze rekenhulp van de Belastingdienst. 
  • Let op: je krijgt alleen kinderopvangtoeslag als je werkt, studeert of volgt een traject om werk te vinden. 

Kinderbijslag, yay! 

Dan last but not least: je hebt als ouders recht op kinderbijslag. De kinderbijslag hangt af van de leeftijd van je kind. Voor een kind tussen de 0 en 5 jaar krijg je per kwartaal € 279,49. Dit bedrag is per kind. Toch mooi meegenomen! 

Kortom: maak je eigen begroting! 

Met dit artikel willen je een aantal richtlijnen geven én bronnen waar je meer kunt lezen over de kosten van een baby. Vervolgens is het aan jou om een zo goed mogelijke inschatting te maken van júllie kosten als gezin. Je kunt ook veel lezen over de kosten van een baby op het Nibud. Succes met het maken van de begroting, wij zijn alvast trots op je!