Prenatal

Tips bij het kiezen van een kinderwagen

Een kinderwagen kiezen kan lastig zijn: er is veel keus en het is geen kleine aanschaf. Des te belangrijker om er een te kiezen die past bij jouw wensen en leefstijl. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Kinderwagen kiezen

Je leefsituatie

Vooruit, het krijgen van een baby ís al een behoorlijke verandering van je leefsituatie. Toch is het verstandig om hier nog eens kritisch naar te kijken, want het gaat je enorm helpen bij het kiezen van de kinderwagen.

Woon je bijvoorbeeld op drie hoog en moet je regelmatig wat trappen op? Dan gaat een zware kinderwagen niet werken. Kies dan een lichtgewicht model die eenvoudig te tillen is. Denk ook eens na over hoe je afstanden aflegt: ga je met het openbaar vervoer op stap? Dan is een compacte, lichtgewicht kinderwagen die makkelijk in- en uitklapt geen overbodige luxe. Voorkom dat in- en uitklappen een frustratie wordt door een inklapsysteem te kiezen dat jij prettig vindt. Volautomatisch, vouwsystemen, schuiftechnieken: het is er allemaal. Slim: deel deze techniek ook even met opa, oma, de oppas of anderen die de kinderwagen gaan gebruiken. Dat voorkomt een hoop stressvolle telefoontjes!

Reis je vaker met de auto? Let er dan op dat hij gemakkelijk in te klappen is én dat hij past in je kofferbak. Let bij het opvragen van de afmetingen wel op of dit inclusief of exclusief wielen is. Bij sommige kinderwagens is het overigens mogelijk om de wielen los te halen, zodat de wagen makkelijker in de achterbak past.

Tip: leg jij korte ritjes af met de auto? Dan is het slim om alleen het autostoeltje op het frame te klikken in plaats van de reiswieg. Scheelt jou weer ruimte! Let er wel op dat je de juiste ‘adapters’ hebt. Dit zijn namelijk de verbindingsstukken tussen de wagen en de autostoel.

Met de kinderwagen erop uit

Het is verstandig om na te denken op welke terreinen je de kinderwagen gaat gebruiken. Het type banden dat onder de wagen zit heeft hier namelijk invloed op. Zo hebben luchtbanden een betere demping waardoor je oneffenheden in het wegdek minder goed voelt, terwijl foam- of schuimbanden het voordeel hebben dat ze niet lek gaan.

Comfortabel achter de wagen

Zijn jij of je partner lang? Let dan op de hoogte van de duwstang (is hij bijvoorbeeld verstelbaar) én op de hoogte van de reiswieg en het zitje. Voor lange mensen is het namelijk fijn als de reiswieg wat hoger is, zodat je niet helemaal krom hoeft te staan om je kindje op te pakken.

Maak jij regelmatig ritjes naar de supermarkt? Check dan ook even de grootte van de boodschappenmand. Zo voorkom je dat je een kinderwagen voort moet duwen én een zware boodschappentas moet sjouwen.

Niet alleen jij moet comfortabel zijn met de kinderwagen, het comfort van jouw kleintje is het allerbelangrijkst. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kijkrichting van de kinderwagen. Is deze aan te passen? Wel zo handig als je kindje precies met zijn of haar snoet in de zon kijkt.

Veiligheid voorop

Naast dat je de kinderwagen op gebruiksgemak en design koopt is het ook belangrijk om naar een aantal veiligheidsaspecten te kijken.

  • De meeste kinderwagens die in Nederland verkocht worden hebben een keurmerk die voldoen aan de Europese norm en zijn voorzien van een sticker en nummer.
  • Controleer altijd of de rem van de kinderwagen goed werkt (een goede rem op minimaal 2 wielen). De wagen mag namelijk niet weggeduwd kunnen worden als hij op de rem staat.
  • Check of de reiswieg zo geplaatst is dat het hoofdje van je baby iets hoger ligt dan de voetjes (tegen reflux).
  • Wanneer je de wagen uitgeklapt hebt, controleer dan altijd of hij goed vergrendeld is en hij niet uit zichzelf weer inklapt.

Accessoires kiezen

Heb je je kinderwagen gevonden, dan ben je er bijna. Denk ook aan het aanschaffen van de juiste kinderwagenaccessoires zoals een parasol, voetenzak, regenhoes of luiertas. De accessoires zijn natuurlijk afhankelijk van wanneer jouw baby wordt geboren. Let wel op met accessoires die niet speciaal voor de kinderwagen gemaakt zijn: deze kunnen ten koste gaan van de stabiliteit van de kinderwagen, waardoor de wagen kan omvallen.

Hoe lang gaat een kinderwagen mee?

Hoe lang je een kinderwagen kunt gebruiken is voor alle ouders anders. Niet ieder kind groeit immers hetzelfde. Maar, er zijn wel richtlijnen. Zo kun je een combi-wagen gebruiken tot je kindje ongeveer vier jaar oud is. De meeste kinderen kunnen zelfstandig zitten als ze tussen de zes en twaalf maanden zijn: dan mogen ze uit de reiswieg en in de wandelwagen.

Een laatste tip: ga niet te snel over op een zitpositie als je kindje er nog niet klaar voor is. Maar wacht ook niet te lang: kinderen kunnen zich over de rand uit de reiswieg trekken als ze te groot worden.

Stel je eigen kinderwagen samen

Niet meer eindeloos zoeken om je kinderwagen online bij elkaar te sprokkelen. We hebben nu complete kinderwagens, die je zelf helemaal kunt samenstellen met de kleuren & accessoires die jij wil! Probeer het zelf.

Loading

Meer artikelen over Samen op pad

Zo kies je een kinderwagen die bij jou past

Hoera! Je bent zwanger. Uit die lange uitzetlijst van spullen die je nodig hebt, is er in ieder geval één ding waarvan je zeker...

Lees meer

Welkom in onze wereld

Als er een kleintje komt, gaat er een wereld voor je open. Gelukkig ben je niet de enige en zijn al vele ouders jou...

Lees meer

Erop uit met de kleine: 7 tips

Wanneer je erop uit gaat met de kleine, kan het nog wel eens gebeuren dat het eindigt in één grote chaos. Oeps! Daarom zetten...

Lees meer