Prenatal

8 op de 10 kindjes niet veilig in de autostoel

Wellicht dat je het al op het nieuws voorbij hebt zien komen: maar liefst 8 op de 10 kinderen zit niet veilig in de auto. Dit is een schrikbarend aantal! Volgens onderzoekers van Taskforce kinderveiligheid is bijna de helft van de autostoeltjes niet goed geïnstalleerd.

8 OP DE 10 KINDJES NIET VEILIG IN DE AUTOSTOEL

Omdat de veiligheid van je kindje op nummer 1 staat vinden wij het belangrijk om je te informeren over waar het fout gaat, maar zeker ook om je tips te geven om de veiligheid in de auto te verbeteren.

Wat gaat er precies niet goed?

Uit het onderzoek is gebleken dat het kiezen van de autostoel voor 93% goed gaat. Het gaat pas fout bij het installeren van de autostoel, wat misschien nog wel het allerbelangrijkst is. Ruim 49% van alle autostoeltjes wordt niet goed bevestigd en meer dan de helft van alle kindjes was niet juist bevestigd in de autostoel.

Veel voorkomende fouten bij het installeren en bevestigen van autostoelen voor baby’s (groep 0+ autostoelen) is dat de gordeltjes te los zitten, ze niet op de juiste hoogte zitten en dat de gordeltjes van het harnassysteem gedraaid zitten. En heb jij een autostoel die bevestigd moet worden met de autogordel? Zorg er dan voor dat de gordel niet gedraaid zit.

Bron: Onderzoek Taskforce Kinderveiligheid 2018

5 tips om de veiligheid van je kind in de auto te verbeteren:

Na het lezen van al het bovenstaande wil je natuurlijk weten hoe je je kindje wél veilig vervoert. Hieronder vind je 5 tips.

Tip 1: lees altijd de handleiding van de autostoel voor gebruik

Tegenwoordig worden er weinig handleidingen gelezen, omdat we denken het toch wel te weten. Het advies is om hier toch de tijd voor te nemen. Installeer de stoel vervolgens conform de handleiding, zodat je niets over het hoofd ziet.

Tip 2: Isofix – check de haken

Heb jij een autostoel met ISOFIX? Check dan of alle bevestigingshaken goed vastzitten. Bij het juist installeren van de ISOFIX moet je een klik horen. Bij de autostoeltjes voor baby’s en peuters geldt dat je ook het derde bevestigingspunt moet gebruiken.

Tip 3: trek de gordels strak aan

Wist je dat er maximaal maar één centimeter ruimte mag zitten tussen de gordel en het lichaam van je kind? Zorg er daarom voor dat de gordels van de autostoel goed aangetrokken zijn.

Tip 4: de hoogte van het harnas

Bij een peuterautostoel (vanaf ca. 4 maanden tot 4 jaar) moet je goed letten op de hoogte van het zogenaamde harnasje. Er mogen maximaal 2 vingers ruimte tussen het harnasje en de schouder zitten. 

Tip 5: kinderautostoel met rugleuning

Is jouw kindje toe aan een kinderautostoel (vanaf ca. 3.5 tot 12 jaar)? Gebruik er dan een mét een rugleuning.
Kun jij wel wat extra hulp gebruiken als het gaat om het veilig vervoeren van je kindje? Bekijk dan hier de complete checklist van Maxi-Cosi.

Op de website van Maxi-Cosi lees je het complete veiligheidsonderzoek.

Loading

Meer artikelen over Samen op pad

Er samen tussenuit op de vernieuwde parken van Center Parcs

Helaas zit een verre bestemming er dit najaar niet in, maar gelukkig kun je ook heel goed vakantie vieren in eigen land, veilig én...

Lees meer

Spetter, pieter, pater, lekker in het water

Lekker spelen in én met water! Ideaal als de temperaturen buiten zomerse waarden bereiken en je wat actiefs wil doen met de kleine. Lees...

Lees meer

WIN! 10x strandtentje zeedieren Prénatal

Dit vrolijke Prénatal strandtentje heeft een UV 50+ filter waardoor hij perfect is voor op vakantie en op het strand. Het tentje is inklapbaar...

Lees meer