Prenatal

Keep calm… Even over borstvoeding

De zwangerschapstest liegt niet: je bent zwanger! Waarschijnlijk ben je de eerste periode vooral bezig met fantaseren en leef je van echo naar echo: groeit mijn kleintje goed? Als alles dik in orde blijkt te zijn zal je ook al snel de vraag krijgen of je borstvoeding gaat geven. Ja of nee?

Tja… Ja, of toch niet? Maar gaat het wel lukken? Wat als het zeer doet? Hoe lang ga ik het doen? Natuurlijk is het geven van borstvoeding een goede basis voor je kindje, maar het is geen must. De belangrijkste regel is dus ook: volg je hart en je eigen gevoel. Sta er zo ontspannen mogelijk in. Als je besluit het te proberen, kijk dan gewoon hoe het gaat. Uiteindelijk wordt een baby het meest blij van een happy mama en veel liefde, borstvoeding of geen borstvoeding.

Waarom borstvoeding?

  • Borstvoeding bevat alles wat jouw baby nodig heeft tijdens het eerste jaar van zijn of haar leven. Daarnaast maakt het je mini-me weerbaarder tegen verschillende ziekten doordat je jouw antistoffen meegeeft.
  • Borstvoeding zorgt voor een extra knus voedingsmoment, door het huid-op-huid contact. (Dit kun je echter ook met een flesje creëren, door je baby bijvoorbeeld thuis tegen je ontblote borst aan te leggen tijdens het flesje geven.)
  • Je kunt jouw baby overal en altijd voeden.
  • Geen gedoe met het opwarmen van flesjes; dat is vooral ’s nachts prettig. Minder handig is het natuurlijk dat je partner niet net zo makkelijk een nachtvoeding kan overnemen.

De voorbereidingen

Relax! Dat is het codewoord als het gaat om borstvoeding. Niks moet, alles mag en het gaat zoals het gaat. Voer de druk niet teveel op voor jezelf. Dit zorgt voor stress en, je raadt het al, dit komt de melkproductie niet ten goede. Een handig hulpmiddel bij het geven van borstvoeding is het kolfapparaat. Het is hierbij handiger om eerst even af te wachten of de borstvoeding goed op gang komt. Is dit het geval? Dan is een kolfapparaat zo gekocht en kun je ook beter bepalen wat voor soort kolf je nodig hebt!

Let’s get started!

Hallo baby! Daar ben je dan. En wat ben je lief, mooi en klein. Tijdens de eerste uren met je baby is de actieve stimulans van het aanleggen en het ritmisch zuigen van je baby nodig om de cellen in je borsten aan te zetten tot melkproductie. Leer elkaar kennen, probeer regelmatig aan te leggen en geniet. Waarschijnlijk is jouw kraamverzorgster al een grote steun en heeft zij de tips en tricks die je nodig hebt, maar heb je nog net even wat extra hulp nodig, schakel dan een lactatiekundige in. Deze borstvoedingsexperts zijn er om je hierbij te helpen.

Afbouwen

Er komt een tijd waarop je de borstvoeding weer wilt afbouwen. Of dit nu na een paar weken, je verlof, zes maanden of één jaar is: dit kun je het beste rustig aanpakken. Geadviseerd wordt om per week één voeding af te bouwen, maar dit verschilt per aantal voedingen en per situatie. Vraag het consultatiebureau of een lactatiedeskundige om advies op maat!

Kolven

Of je nu een avondje wat leuks gaat doen of weer naar je werk gaat: je kan niet altijd in de buurt van je kindje zijn om borstvoeding te geven. Kolven is dan een goede oplossing. Wij hebben veel keus in borstkolven en voor ieder wat wils. Laat je bij het kiezen van de perfecte kolf goed informeren. Wij helpen je hier graag bij.

Op je gemak voelen

Het is één van de voordelen van borstvoeding: je kunt altijd en overal je kleintje voeden, ook buiten de deur. Toch voelt de een zich comfortabeler met voeden in het openbaar dan de ander. Gelukkig is mooie voedingskleding de oplossing: je kunt discreet voeden, zonder gedoe (en het staat nog mooi ook!) Met handige voedingskleding hoef je bijvoorbeeld niet je trui omhoog te rollen vanaf de onderkant om je borst vrij te maken. De voedingskleding in onze collectie is gelukkig hip én handig: door slimme oplossingen is jouw kleintje zo waar hij wezen moet, en kun jij mooi bedekt blijven. Je vindt in onze collectie comfortabele en leuke jurkjes, T-shirts, sweaters en nachtmode. De collectie is zo ontworpen dat je de kledingstukken ook tegen het einde van je zwangerschap goed kunt dragen. Zo heb je er dubbel zoveel plezier van!

Wist je dat?

Er gaat een hele hoop schuil achter de moedermelkproductie. Wist je bijvoorbeeld dat…

  • Moedermelk verandert naar de toenemende behoeften en ontwikkeling van je baby? Het is wonderbaarlijk dat het lichaam de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid en de juiste hoeveelheid melk produceert om steeds te voorzien in de behoeften van jouw kleine.
  • Moedermelk een smaakprofiel heeft? Het voedsel wat je tijdens je zwangerschap en borstvoedingsperiode eet, geven een smaak aan het vruchtwater en aan de melk. Zo kun je de latere voedselvoorkeuren van je baby als het ware programmeren!
  • Moedermelk de meest natuurlijke afweer is voor jouw mini? Als een baby is geboren is moedermelk de eerste immunisatie van de kleine om te helpen aandoeningen en ziekte tegen te gaan.
  • Moedermelk de ontwikkeling van de hersenen ondersteunt? Moedermelk bevat essentiële stoffen voor een optimale ontwikkeling van de hersenen van jouw kleintje.
  • Jongens meer melk drinken dan meisjes? Jongetjes drinken gemiddeld 76 ml meer dan meisjes.

*Deze onderzoeksresultaten komen uit een onderzoek uitgevoerd door Medela

Loading

Meer artikelen over Borst- en flesvoeding voor je baby

9 dingen die je van tevoren moet weten over borstvoeding

Borstvoeding geven – het líjkt zo simpel. Hongerige baby, tepel erin, even sabbelen = tevreden baby. Helaas is deze formule zelden van toepassing. Vooral...

Lees meer

Alles wat je wilt weten over borstkolven

Even over (borst)kolven.. we gokken zo dat je daar nog niet echt mee bezig bent/was tijdens je zwangerschap, maar niet geheel onbelangrijk! Wellicht weet...

Lees meer

Keep calm… Even over borstvoeding

De zwangerschapstest liegt niet: je bent zwanger! Waarschijnlijk ben je de eerste periode vooral bezig met fantaseren en leef je van echo naar echo:...

Lees meer