Prenatal

Een geboorteplan in 5 stappen

Opeens vliegt de tijd: over een week met verlof en dan nog vier weken tot aan de uitgerekende datum. Als die kleine zich enigszins aan mijn schema houdt (waar ik overigens niet op reken), dan hebben we half augustus een baby.

33 weken and counting
Steeds vaker valt nu het woord ‘geboorteplan’. Het eerste wat ik dacht: de bevalling is iets dat je overkomt, while you are busy making other plans (om maar even John Lennon erbij te halen). Toch is het, ondanks dat, niet gek om vooraf op een rijtje te zetten wat jij belangrijk vindt tijdens de bevalling. Zodat je dit – voor zover mogelijk – kunt nastreven op het moment suprème. Hoe stel je een geboorteplan op? In deze vijf stappen bijvoorbeeld. O ja, voor alle stappen geldt: soms moet je het oorspronkelijke plan loslaten, want een geboorte laat zich niet voorspellen.

Stap 1: Ziekenhuis of thuis?

Meteen een goed voorbeeld van iets dat je niet volledig in de hand hebt: ga je in het ziekenhuis of thuis bevallen? Als er geen medische indicatie is kun je tot aan een centimeter of vijf à zes ontsluiting besluiten wat je liever hebt. Misschien heb je bij allebei de opties bepaalde angsten. Wat kun je het beste doen?

  • Bespreek met je verloskundige jouw angsten bij een thuisbevalling. Zij kan uitleggen wat een reële angst is en wat niet.
  • Doe hetzelfde tijdens een ziekenhuisvoorlichtingsavond (die worden bijna overal georganiseerd): stel je vragen!
  • Misschien wil je de voor- en nadelen van allebei op een rijtje zetten.
  • Zorg dat je op allebei de scenario’s bent voorbereid: haal een kraampakket in huis, zet een vluchttas klaar voor het ziekenhuis.
  • Verder is dit een persoonlijke keuze, maar ervaringsverhalen verzamelen van goede bekenden kan nooit kwaad.

Stap 2: Kies een zwangerschapscursus die bij je past

Het klassieke beeld van een puf-klasje is een beetje achterhaald: zwangerschapscursussen komen in vele soorten en maten. Tijdens een zwangerschapscursus ontmoet je andere stellen en kun je allerlei vraagstukken delen. Daarnaast krijg je praktische tips voor jou en je partner (of een ander persoon die je gaat bijstaan tijdens de bevalling) en bereid je je samen voor. Zwangerschapsgym, hypno-birthing cursussen, zangklasjes voor zwangere vrouwen: zoek iets wat jou aanspreekt en wissel desnoods van cursus als het niet is wat je verwachtte. Begin rond de vijfde maand met zoeken en start de zevende maand met de cursus.

Stap 3: Verdiep je in bevallingshoudingen

In een bad, op een baarkruk (nee, niet bárkruk), gehurkt, op bed… tja, hoe ga (of wil) je bevallen? Ook hier geldt: je weet niet hoe het loopt. Maar als je níks bedenkt, beslissen anderen misschien voor je. Bekijk eens wat er allemaal kan en waarvan jij denkt: dat past bij mij.

Stap 4: Schrijf je wensen op

Neem ’s avonds een keer een uur de tijd om je wensen uit te schrijven. Je kunt in dit plan uitgaan van wat je níet wil, of juist van wat je wel wil. Of beschrijf ze allebei. Denk aan onderwerpen als pijnbestrijding, wie je erbij wilt hebben, ga je foto’s maken of juist niet, een voorkeur voor een bevallingshouding. Bespreek dit lijstje ook met degene die bij de bevalling is: je partner of ondersteuner én je verloskundige. Hoe beter zij op de hoogte zijn van je wensen, hoe meer ze in deze richting kunnen sturen.

#netbevallen?
Nog iets om over na te denken: als het kindje er eenmaal is, wil je meteen familie en goede vrienden op bezoek? Maak je een Whatsapp-groep aan om het nieuws te delen? Wil je juist drie dagen helemaal niemand om je heen? Bespreek je wensen ook met je partner, zodat er niet onverwachts een foto van jou op Facebook verschijnt waar je het niet mee eens bent.

Stap 5: Zorg dat praktische zaken voor elkaar zijn

Hoe meer praktische dingen voor elkaar zijn, hoe meer rust in je hoofd. Dus;

  • Zet een tas klaar met hierin alles wat je mee wilt nemen naar het ziekenhuis. Je kunt op internet veel lijstjes vinden, ook het ziekenhuis heeft vaak zo’n lijstje op de website.
  • Zorg dat het vervoer geregeld is. Heb je geen eigen auto? Bel dan vooraf de taxicentrale om te informeren en leg het nummer klaar voor het moment dat het zover is.
  • Oefen vast met het autostoeltje in de auto zetten, dan sta je niet bij het ziekenhuis te priegelen.
  • Heb je bij het ziekenhuis een zorgpasje nodig? Leg deze dan ook klaar.
  • Bespreek met je verloskundige wat je nog meer kunt regelen vooraf.

Ben ik er klaar voor?
Tja, waarvoor eigenlijk? Voor mij is alles nieuw, dus voorbereiden kan maar tot op zekere hoogte. Ik beloof dat ik jullie op de hoogte houd (maar wel pas nadat ik een kam door mijn haar heb gehaald).

Meer artikelen over Alles over je zwangerschap

12 handige Vaderdagcadeaus voor papa’s (to be)

Vaderdag staat voor de deur! Tijd om alle papa's én papa's to be in het zonnetje te zetten en te verwennen met leuke cadeaus...

Lees meer

Kerstdagen + zwanger = snel deze tips lezen!

Misschien waggel je al rond als de Kerstman, of misschien kun je er juist nog niks van zien. Hoe dan ook: deze feestdagen wordt...

Lees meer

Nu al puffen: 5 verkoelende tips voor mom’s-to-be

Hitteplan! Het belooft komende week aardig warm te worden. Normaal duik je meteen een terras op of ga je richting strand, maar (hoog)zwanger is...

Lees meer