Prenatal

In drie stappen de babykamer inrichten

Het inrichten van je babykamer is één van de leukste klussen tijdens de zwangerschap. Maar waar moet je op letten bij het inrichten van de babykamer? Wij zetten de 3 absolute babykamer-must do’s op een rijtje, zodat jij je perfect kunt voorbereiden op deze klus.

Bopita kamer Noah

1. Maak een wensenlijstje

Voordat je de babykamer gaat inrichten kun je het beste een wensenlijstje opstellen. Wat wil je absoluut terugzien in de babykamer en wat voor extra items vind je leuk? Op deze manier kun je gerichter shoppen en kom je minder in de verleiding tot onnodige aankopen (bedankt, hormonen!). Natuurlijk staan de usual suspects op je lijstje, zoals een bedje, of een plek om te verschonen. Maar wat voor opbergmeubel vind je leuk? En wil je een fijne stoel in de babykamer om te voeden? Een leeshoekje misschien? Het is handig om hier van tevoren over na te denken.

2. Dit zijn onmisbare items in de babykamer

We noemden het hierboven al: sommige items in de babykamer zijn onmisbaar:

Wiegje of ledikant
Een veilige plek om te slapen is essentieel. Veel ouders kiezen de eerste weken of maanden voor een wiegje in plaats van een ledikant. Het voordeel van een ledikant is dat je kindje er langer in kan slapen: een wiegje is van 3 tot maximaal 6 maanden te gebruiken, terwijl een ledikant geschikt blijft tot je kindje ongeveer 2,5 jaar oud is. Toch kan een wiegje wel erg handig zijn. Een wiegje maakt het in het begin namelijk gemakkelijk om je baby lekker dichtbij je te houden. Een nadeel is wel dat je ieder geluidje van je kindje hoort, waardoor je wat onrustiger kunt slapen. Doordat een wiegje compact is, is deze gemakkelijk verplaatsbaar. Ideaal dus om in jouw eigen slaapkamer te zetten.

Een ledikant en wiegje zijn beiden veilige babybedjes voor je kindje, omdat de zijrekken uit spijlen bestaan en dus luchtig en open zijn. De bedbodem van een babybed is in twee posities te plaatsen, midden en laag. Zet de bedbodem naar de laagste stand, zodra je kindje zich begint op te trekken om te gaan staan. Alle babykamers van Bopita zijn getest en goedgekeurd volgens de huidige Europese veiligheidsregels. Zo zijn bijvoorbeeld de lakken op waterbasis: dus geen probleem als je kindje bijtbehoeftes heeft en in de bedrand bijt.

Naast wiegjes en ledikantjes bestaan er ook babybedjes van 70×140 cm. Bopita heeft babybedjes in deze maat in het assortiment, die ombouwbaar zijn tot een bedbankje. Zo heb je extra lang plezier van je babybed en meteen een duurzame oplossing. Daarnaast is ook nog een superleuk om je kleintje op zijn eigen bedbankje een boekje voor te lezen of om er een gezellig hoekje van het maken met sierkussens. Kijk voor alle Bopita babykamers en meegroeikamers in het meubelboek en op de website van Bopita.

Naast het bedje heb je natuurlijk bed aankleding nodig. Op onze uitzetlijst in de Prénatal-app zie je precies wat je daarvoor nodig hebt.

Bopita kamer Lena

Kast
Een kast is handig als opbergplek voor (extra) kleertjes en kleertjes op de groei. Er zijn kasten in verschillende maten te koop, met twee of drie deuren, óf je kiest voor een open kast die later als boekenkast te gebruiken is. Kijk bij het kiezen van een kast goed naar de beschikbare ruimte in je kinderkamer en houdt rekening met eventuele schuine plafonds. Zo heb je ook meteen een opbergplek voor alle kraamcadeautjes! Belangrijk bij de aanschaf van een kast voor de babykamer is dat je let op soft-close op de deuren. Soft-close zorgt ervoor dat de kastdeuren langzaam sluiten. Wel zo veilig als een kleintje de wereld gaat ontdekken en ook graag eens in de kast wil kijken.

 

Bopita kamer Juno

Commode
Door te verschonen op een commode met barrier zorg je ervoor dat je zelf een ergonomische houding kunt aannemen en voorkom je eventuele rug- en of nekklachten. Bovendien blijft het waskussen goed liggen op het werkblad van de commode.  Ook heb je meteen een vaste plek waar je alle verschoningsbenodigdheden bij de hand hebt. Let erop dat de commode niet op de tocht staat. Open nooit alle lades tegelijk van een commode, om ongelukken te voorkomen, zoals het kantelen van de commode. Ook bij een commode is het raadzaam te kiezen voor lades met soft-close.

Wandrek
Een wandrek is ideaal om de belangrijkste verzorgingsproducten binnen handbereik te hebben, terwijl ze op een veilige afstand van je kleintje zijn. Ook is een wandrek heel handig om de outfit van je kindje alvast klaar te hangen.

Woonaccessoires
Nu begint het leukste gedeelte: de aankleding! Denk hierbij aan kleine lampjes, posters, dierenkoppen voor aan de muur, groeimeters, kapstokhaakjes, knuffels en nog veel meer. Met al deze artikelen kan je je kamer helemaal naar eigen smaak inrichten en maak je het echt tot een gezellig kamertje. Een tip: maak het niet té bont. De babykamer moet uiteindelijk een plek zijn waar je kleintje tot rust kan komen.

Bopita kamer Lotte

3. Muur- en raamdecoratie

De wanden zijn heel bepalend voor de babykamer. Ga je voor een leuk behangetje of wil je liever verven? Een combinatie kan natuurlijk ook! Let er op dat je verf kiest waarin geen oplosmiddelen zitten en verf de wanden op tijd. Zo kun je nog goed doorluchten voordat de baby er is. Verder is het aan te raden om verduisterende gordijnen te nemen, zodat je kleintje niet wakker wordt van het licht.

En dan als laatste tip: maak, als het kamertje af is, even een proefronde: staat alles handig? Kun je makkelijk bij de verzorgingsproducten vanaf de commode, maar ligt het niet binnen handbereik van je baby? Stoot je je nergens aan? Dan is de babykamer helemaal klaar voor de komst van je kindje. Geniet van alle voorbereidingen!

Loading

Meer artikelen over Inspiratie voor de kinderkamer

Baby, dreumes en peuter: zó zorg je dat jouw huis kidsproof is!

Grappig eigenlijk: het hele eerste jaar kun je niet wachten tot je kleine kan lopen (“Ja toe maar! Stap, stap, stap!”), maar zodra het...

Lees meer

Babykamer inrichten? Dit zijn dé babykamertrends

Het inrichten van de babykamer is een leuke, maar flinke klus en kan je aardig wat dillema’s opleveren. Welke kleuren kies je? Wat voor...

Lees meer

Paidi: Hét musthave meubelmerk voor de babykamer

Zodra je in verwachting bent gaat er een wereld voor je open met allerlei nieuwe merken. Soms is het best lastig om te kiezen...

Lees meer