Prenatal

Dingen waar je niet aan denkt, maar die echt in de vluchttas moeten

Als het einde van de zwangerschap nadert, is het verstandig om een zogenaamde ‘vluchttas’ klaar te zetten: een tas met spullen die je nodig hebt als je in het ziekenhuis gaat bevallen. Daar stop je natuurlijk dingen zoals kleertjes voor de baby en jezelf in, maar er zijn nog veel meer dingen die handig zijn en waar je misschien niet zo snel bij stil staat.

Vluchttas

Vala, drie keer bevallen en dus geoorloofd ‘vluchttas-expert’ stopte deze dingen in haar tas:

1. Telefoonoplader. Typisch iets dat je vergeet. En dan blijkt in het ziekenhuis je batterij zo goed als leeg te zijn en kun je dus je moeder/vriendin/WhatsApp groepen niet op de hoogte houden van het aantal centimeters.

2. Mueslirepen. Want dat ziekenhuisvoer is niet te vreten en je gaat toch honger krijgen. Mueslirepen hap je makkelijk weg en ze vullen meestal goed. Hoef je je in ieder geval niet te vergrijpen aan zo’n bordje laffe aardappelpuree en een drillerig gelatinepuddinkje.

3. Warme sokken. Omdat je tijdens een bevalling op de één of andere manier altijd koude voeten krijgt. Het liefst neem je zo’n oncharmante variant van de Zeeman of de Hema, met lekker veel fleece van binnen. Je ligt toch al met je benen wijd, dus wat kan het je schelen.

4. Een foto van je andere kinderen. Ik werd tijdens mijn tweede bevalling enorm emotioneel omdat ik mijn zoon zo miste. Een leuke foto van hem had me waarschijnlijk veel goed gedaan. Maak dus van te voren een foto van je andere bloedjes, zodat ze je er doorheen kunnen slepen.

5. Je eigen kussen. Omdat dat vertrouwd ruikt en bovendien lekkerder ligt dan die kussens in het ziekenhuis. Sowieso is mijn ervaring dat bevalbedden niet de meest comfortabele zijn, dus een goed kussen zorgt er dan voor dat je tenminste nog een beetje lekker ligt.

6. De iPad. Want óf je moet betalen voor de wifi in het ziekenhuis, of het netwerk trekt Netflix gewoon niet. En dan baal je als je een marathonbevalling hebt en wat afleiding zoekt.

7. Flesjes water met een smaakje. Een beetje suiker kun je wel gebruiken tijdens het harde werk van een bevalling en dan hoef je niet steeds op dat belletje te drukken om om iets te drinken te vragen.

8. Een thermosfles. Want die glaasjes die je in het ziekenhuis krijgt, zijn veel te klein. Vul je dus zelf een kannetje thee, dan ben je even voorzien en hoef je niet de hele tijd de verpleging voor je te laten lopen.

9. Een zorgvuldig uitgekozen na-de-bevalling-outfit. Ik had daar de eerste keer dus helemaal niet bij stil gestaan en omdat ik nog een week in het ziekenhuis moest blijven, liep ik dagenlang rond in een soort crêpe-papieren hemd, dat aan de achterkant niet dicht kon. Niet heel charmant, met zo’n gazen broekje (die wel het heerlijkst zitten!) met een enorm kraamverband erin.

10. Kauwgom. Omdat je na een tijdje een vieze, muffe smaak in je mond krijgt. Keelsnoepjes of zuurtjes werken ook, maar daar krijg je dan weer dorst van.

11. Speentjes. Soms moet je na de bevalling even in het ziekenhuis blijven en als je zo’n kind hebt met een grote zuigbehoefte, is het fijn dat niet je tepels of je vingers het de hele tijd moeten ontgelden.

12. Fruit. Een lekker fris appeltje of een banaan kan uitkomst bieden als je trek hebt, maar van het idee van een complete maaltijd alleen al compleet over je nek gaat. In het ziekenhuis hebben ze vaak alleen maar van die voorverpakte bakjes fruit, dus kun je voor je naar het ziekenhuis gaat beter eerst even langs de groenteman rijden.

13. Kleingeld. Omdat het zo lullig is als je man nog moet gaan pinnen en wisselen, omdat hij anders niet kan parkeren. En in die rolstoelen van het ziekenhuis moeten soms ook muntjes.

14. Lippenbalsem. Gegarandeerd dat je gebarsten lippen krijgt van al dat puffen. Vaseline kan ook, maar dan kun je net zo goed zo’n stickje met een lekker smaakje nemen.

15. Slippers. Voor als je gaat douchen. Zeker als je op zaal ligt, is dat wel zo hygiënisch. Je bent tenslotte niet de enige die gebruik maakt van zo’n badkamer en hoewel het natuurlijk allemaal schoongemaakt wordt, is het idee om met je blote voeten in de lochia van een andere vrouw te staan gewoon niet heel erg prettig.

16. Miniflesje prosecco. Om na de bevalling feestelijk te proosten. Als je borstvoeding gaat geven: wel even goed timen wanneer je de bubbels open knalt.

17. Een föhn/stijltang/krultang. Ik zie er zonder haarhulpmiddel uit als het Monster van Loch Ness en dat kun je gewoon niet gebruiken als je al het gevoel hebt dat je bent overreden door een vrachtwagen. Zorg dus dat je iets bij je hebt zodat je beeldig (nou ja, soort van) op de eerste foto’s kan.

18. Leuke onderbroeken. Oke, een kanten stringetje gaat niet echt werken. Maar er zijn best wel gezellige heupslips te koop, zodat je er niet gelijk uitziet als een soort oma met een vleeskleurige tent om haar derrière. Koop een voorraadje vrolijke met bloemetjes ofzo en je hebt het idee dat je er onder je joggingbroek toch nog een beetje aardig bij loopt.

19. Een fijne dagcrème, het liefst met een kleurtje. Je helemaal opmaken, daar heb je na de bevalling waarschijnlijk niet echt zin in (of tijd voor). Maar je gezicht even verzorgen met een lekker zalfje (met een vleugje foundation er doorheen) is wel heel fijn. Heb je toch het gevoel dat je niet helemaal als een zombie in bed ligt.

20. Parfum. Zodat je nog een beetje naar jezelf ruikt. En niet alleen maar naar Lysol en Bepanthen.

21. iPod met je favoriete muziek. Niks zo fijn als muziek die je prettig vindt om je te laten ontspannen. Kan je net door de moeilijke momenten heen helpen.

Bedenk dus vooral aan welke dingen je zelf waarde hecht en pak die, naast alles wat er op de kraamlijst staat, ook in. Want hoe fijner je je voelt tijdens de bevalling, hoe beter!

Me-to-We is een online magazine over het ouderschap, maar dan over hoe het écht is. Met gegarandeerd rommelige huizen, boze peuters, kinderen die niets lusten en ouders die alles kunnen op heel weinig slaap! Alles wat ook jij dagelijks (hebt) mee(ge)maakt, lees je op Me-to-We.

Loading

Meer artikelen over Zwanger

Weeën alarm! Wat neem je mee in je vluchtkoffer?

Al weken kijk je uit naar de ontmoeting met je kleintje en nu is het zover. De weeën zijn begonnen! Als je ervoor hebt...

Lees meer

5x tips om alle mama’s (to be) in het zonnetje te zetten

Alle partners opgelet: op zondag 10 mei is het weer Moederdag. Dé dag waarop alle mama's extra in het zonnetje gezet mogen worden. Wij...

Lees meer

5 tips bij het kopen van zwangerschapskleding

Je hebt net jullie blijde nieuws wereldkundig gemaakt en ja, om eerlijk te zijn ga je dat buikje nu ook wel steeds meer zien....

Lees meer