Blog

Dit moet je lezen als je wakker ligt van je babyuitzetlijst: wat koop je wanneer?  

Publicatie: 28 mei 2021

Zijn de weeën begonnen maar heb je de 16 hydrofiele doeken nog niet in huis? Absoluut geen optie. Soms kun je wakker liggen van alles dat nog aangeschaft moest worden van de babyuitzetlijst (bedankt hormonen) en het argument ‘maar de winkels verdwijnen niet’ laat je dan volkomen Siberisch. Het móet af voordat de baby komt. Daarom hier een overzichtelijk wat-koop-ik-wanneer schema. 

Het eerste trimester… 

Tja, dit is een beetje een dooddoener, maar het eerste trimester koop je nog niet zoveel. Als er een middeltje tegen misselijkheid was, kocht je dat waarschijnlijk. Maar verder is je zwangerschap voor velen misschien nog geheim, en om nou met grote zonnebril en hoed op de Prénatal in te gaan… ís ook weer zo wat. Oriënteren is wel noodzakelijk: wat valt er zoal te halen in babyland? En hoe ga je dat rommelkamertje tot babyparadijs omtoveren? Je bent gewaarschuwd: enorme shop-voorpret ligt op de loer! 

Het tweede trimester: shop till you drop 

Mag iedereen inmiddels weten dat je zwanger bent? Dan kun je in de startblokken voor een shopmarathon. Je wilt vast al wat babykleertjes kopen, maar het is ook slim om te wachten totdat de babykamer klaar is. Dan kun je alles meteen een plekje geven. Over de babykamer gesproken: dit is het moment om je hierop te storten. Met een dikke buik gaan behangen is niet het idee (tenzij je veel hulptroepen hebt) en in deze fase van je zwangerschap heb je waarschijnlijk de meeste energie. Het vinden van de leukste meubeltjes en babykamer accessoires kost tijd, dus aan de slag! Daarnaast wil je je misschien oriënteren op een goede kinderwagen, want dit vergt grondige research en de nodige testritjes in de winkel! 

Aanschaffen: 

  • Autostoel (deze kun je maar beter op tijd in huis hebben, voor het geval de baby zich wat vroeger aankondigt); 
  • Kinderwagen en/of draagzak (de draagzak kun je goed testen nu je buik nog niet enorm in de weg zit!); 
  • Kraampakket (aanvragen via je zorgverzekering); 
  • Alles voor de babykamer

Derde trimester; puntjes op de ‘i’ én.. de vluchttas! 

Alle babykleertjes ver-záme-len! De zes rompers en twee pakjes die op de uitzetlijst staan? Prima. Als je elke dag drie wassen wil draaien en immuun bent voor ‘dit truitje is echt té schattig’-situaties. Kortom, in de eerste weken van het derde trimester wil je de kledingcollectie op orde hebben. Dus: gewassen (liefst met parfumvrij wasmiddel) en gevouwen in de la. (En dan elke avond een paar kleertjes eruit halen en fantaseren over een mollig baby’tje.) 

Daarna: de vluchttas (word jij ook zo zenuwachtig van het woord alleen al?). Je hebt vast al miljoenen tips gehad van anderen over wat je gaat meenemen bij een ziekenhuisbevalling. (Zet de tas ook klaar als je thuis wilt bevallen: bevallingen willen nog wel eens onvoorspelbaar uit de hoek komen.) Zorg naast noodzakelijk spul ook voor snacks die jou snel energie geven en makkelijk wegsnaaien. En vergeet je partner niet: niemand heeft er wat aan als je nummer één supporter een flauwte krijgt op het ‘moment suprême’. 

Laatste tip: hang een lijstje in de gang met zaken die je naast de vluchttas zelf niet mag vergeten, zoals: huissleutels, het autostoeltje en je portemonnee voor dat verdraaide 50-cent muntje voor de rolstoel. (Een goede verloskundige heeft er altijd een paar op voorraad, by the way.) 

Aanschaffen: 

  • Alles om de kledingcollectie voor mini compleet te maken; 
  • Alles voor in de vluchttas; 
  • Zachte kleding voor tijdens de kraamweek. 

Allerlaatste tip 

Laatste tip, zeker geen must: laat vlak voor de bevalling nog even de boel ‘daar beneden’ harsen – zelf kun je er echt niet meer bij! – en je teennagels doen. Ondanks dat je dan met wallen tot op je knieën, drie maandverbanden en vet haar in bed ligt tijdens de kraamweek, zijn je voetjes in ieder geval poezelig en is wildgroei onder controle. 

De uitzetlijst is wel zo handig om dingen op af te strepen: gebruik hiervoor de  Prénatal uitzetlijst