Prenatal

Met je baby naar buiten in de winter: dit trek je aan

Je hebt zo’n klein hummeltje in je armen en kijkt door het raam naar de boze buitenwereld: koud! Officieel mag je baby naar buiten, maar wat trek je aan? De kraamverzorgster zegt wellicht: “Gebruik ook je gezonde verstand.” Probleem: je gezonde verstand is de eerste drie maanden na de geboorte éven ‘out of office’. Simpele instructies wil je! Daarom: een kledingoverzicht voor je baby in de winter.

Met je baby naar buiten

Laag over laag

Een handige vuistregel als je met je baby naar buiten gaat in de winter is de volgende: doe hetzelfde aantal lagen aan als jijzelf aan hebt, plus één extra laag. Deze extra laag kan een dekentje of slaapzakje zijn, maar ook de stof van een draagzaak is een extra laag (daarbij blijft je kindje in de draagzak ook lekker warm door jouw eigen lichaamswarmte).

Om het extra overzichtelijk te maken, hier een overzicht: 

 • Laag 1: een rompertje (met lange mouw in de winter)
 • Laag 2: een trui of jurkje (bovenstuk) en daaronder een broek, legging of maillot, en sokken
 • Laag 3: winterjas, warme muts, handschoentjes en babyschoentjes
 • Laag 4: een dekentje of draagzak

Bescherm de huid

In de winter wordt het huidje van je baby snel droog. Helemaal als binnen de verwarming aanstaat en je regelmatig van koude lucht weer naar een verwarmde ruimte gaat. Smeer daarom de wangetjes en lipjes in met vaseline voordat je naar buiten gaat. Zo blijft het huidje lekker soepel.

Extra tips:

 • Synthetische stoffen zijn oké als buitenste laag, maar gebruik liever katoen voor de andere lagen.
 • Als het echt koud is: gebruik wollen kleding als onderlaag. Als je bang bent dat het kriebelt, kies dan voor merino wol.
 • Bedek ook het nekje met een sjaaltje of een hooggesloten jasje.
 • Draag je baby niet in de draagzak als er een harde wind in jullie richting staat. Let ook op of er geen stukjes huid bloot zijn bij de beentjes.
 • Als je met de kinderwagen naar buiten gaat: bedek nooit de hele kinderwagen met doeken, er moet frisse lucht bij kunnen.
 • Neem altijd een extra dekentje mee!
 • Voel regelmatig in het nekje: voelt het koud? Voeg een laag toe. Is het juist warm en plakkerig? Haal dan een laag weg.
 • Check ook de handjes: zijn ze paarsig of rood? Doe dan handschoenen aan.
 • Ga je constant van koud naar warm? (Ahum, lees: je bent aan het winkelen.) Rits dan binnen het slaapzakje een beetje open, of doe het mutsje af als je baby in de draagzak zit.

En een laatste dooddoener: gebruik toch een béétje je gezonde verstand (of wat er op dat moment nog van functioneert). Staat er echt een ijzig koude wind? En ben je van plan een uur te gaan lopen? Doe dat dan toch maar een andere keer. Baby’s zijn klein en kwetsbaar, en hebben meer moeite met het behouden van hun lichaamstemperatuur. Ga gewoon weer naar binnen als je twijfelt.

Je zult zien dat je na een aantal weken beter aanvoelt wat je kindje nodig heeft qua kleding. Veel plezier buiten: geniet ervan!

Meer artikelen over Samen op pad

Er samen tussenuit op de vernieuwde parken van Center Parcs

Helaas zit een verre bestemming er dit najaar niet in, maar gelukkig kun je ook heel goed vakantie vieren in eigen land, veilig én...

Lees meer

Spetter, pieter, pater, lekker in het water

Lekker spelen in én met water! Ideaal als de temperaturen buiten zomerse waarden bereiken en je wat actiefs wil doen met de kleine. Lees...

Lees meer

WIN! 10x strandtentje zeedieren Prénatal

Dit vrolijke Prénatal strandtentje heeft een UV 50+ filter waardoor hij perfect is voor op vakantie en op het strand. Het tentje is inklapbaar...

Lees meer