Blog

5 tips van postpartum specialist Tilda Timmers

Publicatie: 17 september 2021

Als je een kindje krijgt, verandert er veel in je leven. Veel moeders (en vaders) verwachten de bekende roze wolk, zowel voor- als na de bevalling. Tilda Timmers is postpartum specialist en eigenaresse van Frou Frou Begeleiding waar ze moeders begeleidt die tijdens of na de zwangerschap niet op een roze wolk zitten. Ook schreef ze twee boeken (Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum) én is ze te beluisteren in haar eigen podcast The Real Deal, waarin ze taboes omtrent het moederschap doorbreekt. Tilda ging aan de slag met jullie ingezonden vragen en beantwoordt de 5 meest gestelde in dit blog. 


Fotocredits: © LaSanto

Tilda: “Als moeder van Livia (7) en Emmi (3) was ook ik die mama die niet op een roze wolk zat. Vaak vroeg ik me af: ben ik de enige moeder die zich zo voelt? Hoe doen al die andere moeders dit? Waarom voel ik me zo somber en angstig, ik zou toch juist blij moeten zijn? Toen ik was opgekrabbeld uit mijn postpartum depressie besloot ik andere moeders te gaan helpen zoals ik zelf was geholpen. Daarom beantwoord ik dan ook met alle liefde de vijf meest voorkomende vragen die jullie hebben ingestuurd via de Instagram stories van Prénatal over de postpartum periode.”

1. Wanneer ga je je eindelijk weer jezelf voelen na de bevalling?

Tilda: “Dit verschilt per moeder. De ene mama vindt zichzelf na drie maanden weer terug, de ander doet daar twee jaar over. En alles daar tussenin. Elke mama ervaart bevallen en de postpartum periode anders. Het gezegde ‘negen maanden op en negen maanden af’, vind ik zelf niet meer van deze tijd. Wat erg belangrijk is, is dat je goed in de gaten houdt of de niet roze wolk weer opklaart, of dat je na bijvoorbeeld een paar weken nog steeds veel huilt, geïrriteerd bent of je onzeker en angstig voelt. Trek dan aan de bel. Ga naar je huisarts of naar een coach of therapeut waar jij een goed gevoel bij hebt. Blijf er alsjeblieft niet te lang mee rondlopen lieve mama!”

2. Heb je tips om de eerste 3 maanden minder zwaar te maken?

Tilda: “Leg de lat zo laag mogelijk voor jezelf. Je hoeft het niet allemaal perfect te doen. Goed is ook goed genoeg. De slogan van mijn podcast is: echte moeders zijn niet perfect en perfecte moeders zijn niet echt. Bekijk jezelf met een milde blik. Meer dan je best kun je niet doen. En lukt het vandaag niet, dan is er morgen weer een nieuwe dag! Vergelijk jezelf niet met andere moeders. Die doen (net als jij) namelijk ook maar wat. Soms zie je op social media het ene na het andere perfecte plaatje voorbij komen, maar weet dat dat niet de realiteit is. In het echte leven ziet het moederschap er niet zo uit als op Instagram.”

“Echte moeders zijn niet perfect en perfecte moeders zijn niet echt.”

3. Ik heb het vermoeden dat ik een postnatale depressie heb gehad. Is het goed om alsnog hulp te zoeken?

Tilda: “Ja, zeker! Het is nooit te laat om hulp te zoeken. Ik zie soms mama’s die na een paar jaar pas bij mij in de praktijk komen. Ook deze moeders kunnen geholpen worden. Sterker nog: ik denk dat aan jezelf werken altijd goed is. Het is het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven. Voor jezelf, je relatie met je partner én voor je kindje(s).”

4. Heb je tips hoe om te gaan met schuldgevoel naar mijn kindje bij de niet zo roze wolk?

Tilda: “Schuldgevoel en schaamte zijn één van de meest voorkomende gevoelens bij moeders. Het is alsof je ze gratis en voor niks cadeau krijgt zodra je mama bent geworden. Schuldgevoel is een heel naar gevoel, iets waar moeders echt van wakker kunnen liggen. Het begint met accepteren dat je je zo voelt. Je kunt je ertegen verzetten, maar daardoor gooi je het eigenlijk als een boomerang weg. Het schuldgevoel blijft terugkomen op de meest onverwachtse momenten. Hoe meer je dit soort dingen van jezelf gaat accepteren, hoe minder grip het op je krijgt.”

“Schuldgevoel en schaamte zijn één van de meest voorkomende gevoelens bij moeders. Het is alsof je ze gratis en voor niks cadeau krijgt zodra je mama bent geworden.”

5. Kan de grijze of donkere wolk ook voorkomen bij mannen?

Tilda: “Ja, zeker. Ik zie ook regelmatig vaders in mijn praktijk die last hebben van de niet zo roze wolk. Ze hebben weliswaar niet de hormonale disbalans, maar ervaren wel die enorme verantwoordelijkheid voor hun kindje, handelen het slaapgebrek slecht of voelen niet meteen de binding met hun kindje. Iets waar ze vaak moeilijk over kunnen praten. Ook voelen vaders zich vaak schuldig omdat hun vrouw al het werk heeft gedaan, dus ‘waarom zou ik moeten zeuren’? Weet dat dit absoluut geen zeuren is. Ook vaders kunnen vastlopen na de bevalling. Het wordt tijd dat ook dit taboe wordt doorbroken!”

Herken je jezelf in dit onderwerp en merk je dat je niet lekker in je vel zit na de bevalling? Neem dan contact op met Tilda, ze helpt je graag!