Kun je je baby verwennen met aandacht?


Bijna alle jonge ouders hebben deze vraag: kan ik mijn baby verwennen met aandacht? “Als ik mijn baby in bed of in de box leg en hij begint te huilen, moet ik hem dan oppakken en troosten of laten huilen?” Buurvrouw 1 zegt dat je een verwend kind krijgt als je je baby meteen troost. Buurvrouw 2 zegt dat je je baby nooit mag laten huilen. En buurvrouw 3 zegt dat je je eigen gevoel moet volgen. Nu weet je het nog niet. Wat moet je nou doen?

Huilen: de enige manier van communiceren

Baby’s hebben maar weinig manieren om te communiceren. Dat kunnen ze in het begin eigenlijk alleen door te huilen. Het is dan ook niet gek dat pasgeboren baby’s gemiddeld 1 tot 2,5 uur per dag huilen. Het huilen kan veel verschillende oorzaken hebben zoals pijn, honger, vermoeidheid en een vieze luier. Wist je dat baby’s ook kunnen huilen omdat ze spanning voelen of gewoon heel graag even bij jou in de buurt willen zijn? Het is voor je baby namelijk niet niks om eerst 9 maanden veilig en warm in jouw buik te zitten en vervolgens te worden blootgesteld aan superveel nieuwe prikkels.

Heb jij ook wel eens gehoord dat het laten huilen van je baby goed is voor de longen? Dit is echt een fabeltje. Er is nog nooit een onderzoek geweest dat dit heeft aangetoond. Of krijg jij wel eens te horen dat je baby moet leren om geduldig te zijn? Dit moeten kinderen op een gegeven moment zeker leren, maar dat is niet iets waar je je bij je baby al druk om hoeft te maken.

Huilen als signaal van ontevredenheid

De eerste 6 maanden vindt er een heel mooi proces plaats tussen ouders en kind. Als je baby tevreden is, laat je baby dit weten door rustig te zijn en als je baby ontevreden is, laat je baby dit weten door te huilen. Als ouder reageer je hier waarschijnlijk op. Als je baby huilt, troost je je baby en geef je misschien wat voeding, een schone luier of breng je je baby naar bed. Zo stemmen jullie je op elkaar af en leert je baby dat alles goed komt. Hoe beter dit proces van afstemming verloopt, hoe beter je kindje zichzelf op latere leeftijd rustig kan maken en kan omgaan met frustraties.

Als je niet reageert op het huilen van je baby, zal je baby alleen maar harder gaan huilen. Hij wordt nu namelijk alleen nog maar verdrietiger of bozer.

Leren wachten?

Kinderen moeten natuurlijk ook leren wachten en zelf leren omgaan met hun emoties, maar dit komt vanzelf wel. Geef jij flesvoeding? Als je baby huilt van de honger zal hij toch echt even moeten wachten totdat jij zijn flesje hebt gemaakt. Zo zijn er in het dagelijks leven nog veel meer momenten.

Als ouder voel je meestal wel wanneer je baby wel heel even kan wachten en je je baby dus heel even kan laten huilen. Ook hoor je als ouder op een gegeven moment vaak al aan het huiltje wat er met je baby aan de hand is.

Vertrouw op je gevoel

Knoop dus in je oren dat je mag vertrouwen op je gevoel als ouder! Laat je baby niet te lang en niet te vaak huilen, want je baby is dan niet tevreden en kan dit maar op één manier duidelijk maken. Je baby heeft je dan gewoon nodig. Over een verborgen agenda hoef je je bij je baby echt nog geen zorgen te maken 😉

Over een verborgen agenda hoef je je bij je baby echt nog geen zorgen te maken!

Deze blog is geschreven door Femke, pedagoog en eigenaar van Online opvoeden. Online opvoeden biedt dagelijks leuke en leerzame blogs over het opvoeden en opgroeien van jonge kindjes én biedt de mogelijkheid om je individuele opvoedvraag te stellen.

Bron: Vliegen. N. (2011).  Campuskrant Jaargang 22 nr. 08. Leuven: Katholieke Universiteit Leuven.

5 Comments

 • Reply
  Hannie wils
  16 juli 2017 at 10:42

  Als kraamverzorgenden weten we allemaal dat baby’s t soms nodig hebben n kwartiertje te huilen voor het slapen gaan. Dat hoeft niet elke keer maar vaak soms op vaste tijden. Dat huilen heeft dan niks met ontevredenheid te maken maar huilen is dan t enige om moe te worden.

 • Reply
  Marijke
  16 juli 2017 at 12:00

  Baby`s hebben het zeker niet “nodig” om een kwartiertje te huilen voor ze in slaap vallen. En dat huilen het enigste is om moe te worden heb ik nog nooit van gehoord. “Als kraamverzorgenden weten we allemaal” nou wat ben ik blij dat mijn kraamverzorgster dit niet “wist”. Heerlijk beide baby`s altijd bij mij gehouden als ze huilden.
  Dit is fijn om te lezen: https://kiind.nl/baby-alleen-huilen/

  • Reply
   Lieke
   16 juli 2017 at 12:52

   Helemaal mee eens Marijke!
   Ben blij dat ik voor een ander kraamzorgbureau heb gekozen in Eindhoven waar ze dit soort dingen niet proberen wijs te maken.
   Slechte reclame voor ZuidZorg, Hannie.

 • Reply
  Inge
  16 juli 2017 at 13:06

  Heel fijn om dit te lezen. Ik kreeg inderdaad wel vaker te horen dat huilen goed is voor de longen (vond ik al niet aannemelijk) of dat ik mijn dochter teveel verwende als ik haar niet liet huilen. Zelfs mijn man zei het… Nu heb ik gelukkig altijd eerst naar mijn eigen gevoel geluisterd en liet ik haar bijna niet huilen. Niet te lang in ieder geval. Zo’n kleintje moet weten dat je er bent voor ze. Ze is nu 4 maanden en een hele tevreden en gezellige jongedame! ❤

 • Reply
  Josefien
  9 juli 2018 at 20:45

  Ik las inderdaad dat je een baby in de eerste maanden niet kan ‘verwennen’, maar ik vraag me af vanaf wanneer het dus ook helpt om streng te zijn.

 • laat hier je reactie achter!