Hoe kies je de juiste autostoel?

Autostoel blog PrénatalHulp nodig bij het kiezen van jullie (eerste) autostoeltje? Kom naar één van onze winkels om onze autostoelen te bekijken én om te oefenen met de montage. Bij Prénatal zijn alle autostoelen altijd scherp geprijsd en nooit duurder dan bij andere babyspeciaalzaken. Vind je bij een andere babyspeciaalzaak het product goedkoper? Dan krijg je natuurlijk het verschil terug. Hierbij zes tips bij het kiezen van de juiste stoel. De eerste family roadtrip kan gepland worden!

1. Welke stoel heb ik?

De autostoelen zijn verdeeld in de groepen 0, 1 en 2/3. Let op: vaak wordt er te snel naar een vervolgstoel overgestapt. Doe dit pas als de bovenkant van het hoofd van je kindje boven de rugleuning uitkomt.

Groep 0+
gewicht: vanaf geboorte tot 13 kg
lengte: vanaf geboorte tot 75 cm

Deze autostoeltjes installeer je achterwaarts in de auto. Je kindje zit dus met de rug naar de rijrichting. Goed om te weten: babystoeltjes mogen alléén op de voorstoel worden geplaatst als er geen airbag aanwezig is, of deze uitgeschakeld is (in het boekje bij je auto kun je lezen hoe dit moet). In groep 1 zit je kindje meestal in de rijrichting van de auto, al komen er steeds meer nieuwe stoeltjes op de markt waarin je kindje langer achteruit kunt vervoeren!

Groep 1
gewicht: vanaf 9 kg tot 18 kg
lengte: vanaf 60 cm tot 105 cm

Groep 2/3
gewicht: vanaf 15 kg tot 36 kg
lengte: vanaf 67 cm tot 150 cm

Door de ruime keuze in autostoelen bij Prénatal, kan het zijn dat de lengte, gewicht en leeftijd bij een klein aantal typen autostoelen niet overeenkomt met deze informatie.

2. Zo gefikst: ISOFIX

Je hebt de term misschien al eens voorbij zien komen: ISOFIX. Alle nieuwe auto’s zijn voorzien van dit systeem, waarbij je het stoeltje vastklikt met ISOFIX haken aan de achterbank. Daarnaast is er een steunpoot op de grond voor meer stabiliteit. Met dit systeem weet je dat het stoeltje van je kindje altijd goed geïnstalleerd is. Daarnaast komt ISOFIX veiliger uit veiligheidstesten. Vind hier de autostoel base die bij jouw autostoel past. Heb je geen ISOFIX in de auto? Dan is het autostoeltje bevestigen met een autogordel de minimale norm om je baby te vervoeren.

3. Geen tweedehands!

Bij een tweedehands stoeltje weet je nooit wat er in het verleden met de stoel is gebeurd en dat is gevaarlijk. Zorg dat je zeker weet dat je stoeltje in perfecte conditie is om een eventueel ongeluk op te vangen.

4. i-Size: de nieuwe norm

Om je te helpen bij het kiezen van een goede autostoel, is er nu de i-Size norm. Kinderen worden op lengte ingedeeld, in plaats van op gewicht, en de veiligheidseisen voor het i-Size label zijn strenger. In autostoeltjes die aan de i-Size norm voldoen, kunnen kindjes – tot 105 cm – achterwaarts vervoerd worden. Dit zorgt voor maximale veiligheid: de nek van je kindje wordt beter beschermd bij een aanrijding. Let op, want niet alle stoeltjes waarmee je je kindje achterwaarts kunt vervoeren, voldoen aan de i-Size norm.

5. Yes: accessoires!

Denk ook aan handige accessoires als je een autostoeltje koopt: een mooie hoes bijvoorbeeld om je autostoeltje schoon te houden (en een beetje op te fleuren), een voetenzak om je kleintje lekker warm te houden of zonneschermpjes om je kindje te beschermen tegen felle zon. Ook bestaan er autostoel adapters welke je aan je kinderwagen kunt bevestigen. Ideaal als kindje lekker ligt te slapen in de auto en jullie eruit moeten. Daarnaast kun je ook veel speeltjes kopen om aan het autostoeltje te bevestigen zoals deze leuke spanners van Soul Garden en Sugar Rush. Leuk voor je kleintje én prettig voor jou tijdens een lange rit.

6. Eerst even oefenen

Geloof ons: als je op het punt staat om naar huis te gaan ná je bevalling, wil je niet klungelen met het autostoeltje. Zorg dus dat je dit van tevoren hebt geïnstalleerd – ook handig als de bevalling eerder begint dan gepland. Extra tip: oefen naast het erin zetten van de autostoel ook even het eruit halen… Scheelt bij thuiskomst!

7. Kopen is 1, veilig vervoeren is 2

Nadat je het autostoeltje gekocht hebt is het misschien nog wel belangrijker om de autostoel op de juiste manier te bevestigen. Uit onderzoek van Taskforce kinderveiligheid is namelijk gebleken dat 8 op de 10 kindjes niet veilig vervoerd worden in de auto. In dit blog lees je wat er fout gaat én hebben wij 5 tips om de veiligheid van je kind in de auto te verbeteren.

Wil jij meer leuke artikelen lezen met handige tips? Bekijk dan ons online magazine, of haal ‘m gratis op in één van onze winkels!

geen reacties

laat hier je reactie achter!