8 dingen die niemand je vertelt over moeder worden

Dingen die je moet weten over moederschap
Mama worden is één grote roze wolk. Althans, dat willen veel andere moeders je graag doen geloven. Over de minder leuke kanten hebben we het immers liever niet. Wil je toch een realistisch beeld van de keerzijde van je zwanger- en moederschap? Lees dan snel verder.

 1. Na een vaginale bevalling kan het -zeker wanneer je hechtingen hebt- even duren voor je weer normaal kan zitten en lopen.
  Helaas, dit kunnen we niet mooier maken dan het is. Bevallen van een kind is het mooiste wat er is, maar het is in de meeste gevallen ook een aanslag op ‘down under’. Wanneer je uitgescheurd bent en/of hechtingen hebt, kan het de eerste tijd bijzonder beurs aanvoelen. Maar één troost: elke dag gaat het een stukje beter en na zo’n tien dagen, kun je de meeste dingen weer gewoon doen.
 2. Je zal verliefder op je kind zijn, dan je ooit op zijn of haar vader bent geweest.
  De liefde tussen een moeder en haar kind is iets bijzonders. Maar ook bijzonder verblindend… Het lijkt wel of de hormonen in je lichaam ervoor zorgen dat de rest van de wereld aan je voorbij gaat. Gelukkig is dit een fase en krijg je op den duur ook weer oog voor het leven en de mensen om je heen.
 3. Borstvoeding geven kan tussen jou en je partner voor gênante situaties zorgen.
  Lekkende en ruikende borsten (vooral wanneer je ze de hele dag hebt verstopt in een voedingsbeha); niet sexy. De eerste periode zal je niet zo veel behoefte hebben aan intimiteit met je partner, maar wanneer dit gevoel terugkomt en je nog borstvoeding geeft, kun je hem wel eens iets meer geven dan waar hij om gevraagd had…
 4. Je relatie zal nooit meer hetzelfde zijn.
  Dit hoeft natuurlijk niet per se negatief te zijn. Ja, tijd voor elkaar zal je in moeten plannen en is niet meer vanzelfsprekend. Maar doordat je samen ouders bent geworden van een kindje waar zowel bloed van jou als hem doorheen stroomt, dat is zo uniek en zorgt ook weer voor een verdieping in jullie relatie. Zorg dat je ook tijd aan elkaar blijft besteden en vergeet de ander met de komst van de kleine niet.
 5. Je ziet overal gevaar.
  Mensen die door rood rijden, een wankel bruggetje over gaan, pennen en andere kleine voorwerpen rond laten slingeren in huis, schoonmaakmiddel op het aanrecht laten staan; dingen waar je voorheen niet over nadacht, zijn nu ineens doodeng. Overal om je heen zie je dingen die een potentieel gevaar zouden kunnen zijn voor je kind. Wen er maar aan, want dat is helaas geen fase.
 6. De eerste dagen kun je huilen om alles.
  De kraamtranen die vanaf dag drie na de geboorte inzetten, zijn horror. Om alles kun je huilen. Zielige dingen, ontroerende dingen, leuke dingen; het lijkt wel of alles de sluizen open zet. Dit wordt wel minder, maar de meeste moeders blijven wel wat gevoeliger dan ze voorheen waren.
 7. Slaapgebrek maakt je prikkelbaar en onaardig.
  Zolang je kindje ’s nachts behoefte heeft aan voeding, betekent dit slaapgebrek voor jou. En natuurlijk doe je dit met liefde, maar het kan wel eens iets afdoen aan de liefde die je op dat moment voor je partner voelt. En dat betekent niet dat het er niet meer is, maar meer dat je slaapgebrek dat tijdelijk op non-actief zet. Uiteindelijk komt het weer goed!
 8. Je oude gewicht terugkrijgen, is iets anders dan je oude figuur terugkrijgen.
  Je oude gewicht krijg je vaak wel weer terug na de bevalling, maar je oude figuur is een ander verhaal. Hormonen in je lichaam kunnen wel eens je figuur blijvend veranderen. Met heel veel discipline, gezond eten en sporten, kom je echter een heel eind in de goede (oude) richting!