5x Zó verzorg je ‘down under’ #SANNYZOEKTHETUIT

Sanny zoekt het uit down under

Op de video 5x onmisbaar na de bevalling video kwamen in alle reacties van onze lieve ervaringsdeskundigen veel tips over de verzorging ‘down under’. Ik klapperde met mijn oren! Voor je baby heb je inmiddels ontelbaar veel verzorgingsproducten in huis, maar hoe bereid je jouw ‘lady parts’ voor op de bevalling? En wat zijn de beste verzorgingstips voor na de bevalling?

De voorbereiding voor je bevalling

Een goede voorbereiding is… juist. Zonder de illusie te wekken dat bevallen pijnloos wordt als je goed bent voorbereid, kan het geen kwaad om alvast wat maatregelen te treffen. Alle beetjes helpen, niet waar? Hierbij twee tips.

Tip 1: Train je bekkenbodemspieren
Na de bevalling de kans op urineverlies beperken: eh ja, wie wil dat nou niet? Bekkenbodemspieren kun je trainen! Niet in de fitnessschool met gewichtjes, maar wel behoorlijk onopgemerkt en zo vaak als je wilt. Doe de volgende oefeningen:

 • Zorg eerst dat je je bekkenbodemspieren kunt vinden. Houd tijdens het plassen een keer je plas op, en laat het daarna weer gaan. De spieren die je dan aanspant zijn degene die je moet hebben.
 • Herhaal dan ongeveer drie keer per dag deze oefening (dit kan waar je maar wilt): span je bekkenbodemspier vijf seconden lang aan en laat daarna los. Doe dit tien keer achter elkaar.
 • Streef ernaar om dit na een paar weken tien seconden vast te kunnen houden.
 • Blijf doorademen terwijl je je spieren aanspant en probeer je bilspieren níet aan te spannen.

Sanny zoekt het uit down under

Tip 2: Oprekken met olie?
Vooruit; over deze tip zijn de meningen verdeeld. Je kunt vanaf de 34ste week van je zwangerschap proberen je perineum (het gebied tussen je vagina en je anus) op te rekken. Door te masseren met olijfolie of een speciale perineumolie rek je het weefsel op en is er (wellicht!) minder kans op uitscheuren. Wetenschappelijk niet te onderbouwen, maar het is wel een gebruik dat in veel culturen al eeuwenlang van moeder op dochter wordt doorgegeven. Nog een ‘baat het niet dan schaadt het niet’ gevalletje.

De verzorging na je bevalling

En dan is het allemaal achter de rug: je staart naar je pasgeboren baby en alles klopt. Nou ja, soms misschien iets té letterlijk: het gebied rondom je vagina heeft weleens comfortabeler aangevoeld. Wat kun je doen na je bevalling?

Met stip op 1: appelstroop in een boterhamzakje
Heel veel gehoord en absoluut een goede tip: nadat je bevallen bent heb je – waarschijnlijk – hechtingen. De boel koel houden geeft verlichting. Naast maandverband met water bestrijken en invriezen, lijkt deze methode, ook aangeraden door kraamhulpen, mij handiger: vul een plastic (diepvries)zakje met lekker veel appelstroop en vries in. Appelstroop bevriest niet volledig en blijft heel lang koud. Zo heb je dus een megaverkoelende ‘ice-pack’ voorhanden. Aaaahhh…

Sanny zoekt het uit down under

Tip 2: een harde stoel
Een harde stoel klinkt niet echt comfortabel, toch is dit dé manier om de boel snel te laten genezen. Naast een harde stoel kun je ook plaatsnemen op een groot boek; zoals de Grote Bosatlas bijvoorbeeld (er even vanuit gaande dat je die niet nét wilde lezen tijdens je kraamtijd).

Tip 3: spoelen!
Het kan schijnbaar een beetje prikken als je naar de wc gaat. Een paar tips: plas de eerste dagen zoveel mogelijk onder de douche zodat je meteen kunt naspoelen met lauwwarm water. Zet daarnaast een fles water naast de wc zodat je daarmee kunt spoelen. Gebruik geen wc-papier na het plassen. Ik herhaal: geen wc-papier. Wat betreft de grote boodschap; hoe langer je wacht hoe erger het wordt, heb ik gehoord. Er zit maar één ding op: gewoon doen.

Een beetje geduld
En verder: het komt goed. Dat lees ik ook overal terug, dus geloof ik het graag. Je lichaam is een ongelooflijke machine die prima in staat is zichzelf te helen. Vertrouw daar op en luister goed naar je eigen lijf. Ben je nog niet klaar voor ‘de eerste keer’ na de bevalling? Doe het dan niet. Heb geduld en wees lief voor je lichaam, vooral voor je ‘lady parts’. Vertroetelen mag!

Heb jij nog tips? Laat een comment achter!

7 Comments

 • Reply
  lies
  16 mei 2016 at 11:05

  Tijdens je zwangerschap is de kans op schimmelinfecties groter. Voorkomen is beter dan genezen, en dat kun je doen door veel pro-biotica te eten; karnemelk, bio-yoghurt (met de bifi-bacterie) maar ook augurken en zuurkool! En… minder suiker (of helemaal niet, als je dat kan!) want suiker voedt schimmels…

 • Reply
  Saskia
  16 mei 2016 at 20:29

  Als je bent ingeknipt, of niet helemaal goed gescheurd ben kun je calendula druppels nemen, zodat het gestolde bloed sneller word afgevoerd.

 • Reply
  Marjan
  16 mei 2016 at 21:06

  Ik had geen fles in m’n toilet staan, maar een klein maatbekertje (250 ml) verkrijgbaar bij de Hema. Ideaal, want je zit er echt niet op te wachten dat je elke keer met die fles aan de gang moet. Maatbekertje na het plassen weer vullen en het is bij de volgende toiletgang op kamertemperatuur. En als je een toilet boven en beneden hebt, dan is het toilet boven van jou.
  En wat ik zelf handig vond met de grote kraamverbanden is een grote emmer met vuilniszak (die je bij een thuisbevalling nodig hebt, hou die gewoon lekker boven) in het toilet, waar je die in kunt proppen. Je kraamverzorgster zit niet te wachten op een pedaalemmertje wat bomvol zit met vieze verbanden. En daarbij zit zo’n emmertje met twee verbanden vol.

 • Reply
  F
  16 mei 2016 at 22:31

  Ik kreeg de tip van een Deense vriendin om vanaf drie maanden zwangerschap 2 a 3 kopjes framboosbladthee te drinken. Het zou helpen om de spieren van de baarmoeder te versterken en Hierdoor zouden de weeën efficiënter worden en kan de bevalling dus vlotter en natuurlijker verlopen. Met als gevolg datde baarmoeder beter haar werk kan doen, is de kans op bloedverlies tijdens en na de bevalling ook beperkter en zal de baarmoeder zich sneller herstellen.
  Ik heb dit netjes gedaan want ik dacht het kan nooit kwaad! Maar in mijn geval heeft het zeker geholpen. Ik heb een snelle en hele makkelijke bevalling gehad met zeer weinig bloedverlies en zonder uitscheuren. Misschien toeval, maar zeker het proberen waard bij een tweede voor mij!

 • Reply
  floor
  17 mei 2016 at 03:37

  Ik heb na een totaal ruptuur bij de eerste… Daarna een epi-no gebruikt… kan je daarna tevens gebruiken voor bekkenbodem. 2x nagenoeg geen hechting nodig gehad

 • Reply
  Eef
  17 mei 2016 at 08:23

  Eens met Floor: gebruik de epi-no! Bij de eerste 1 mini hechting, bij de tweede zonder schade bevallen!

 • Reply
  iris
  17 mei 2016 at 08:44

  Die appelstroop is geweldig, maar zou het meer voor de borsten aanraden. Anders heb je de boel van onderen bevroren en een hele smeerzooi. Als je hechtingen hebt is het kraamverband van kruidvat eigenmerk een uitkomst de rest bleef bij mij aan de hechtingen plakken. Waardoor ik niks pijn vrij kom doen.

 • laat hier je reactie achter!