5x Je kind is geen baby meer!

Hallo lieve papa of mama. Is jouw kindje nog zo’n heerlijk klein wormpje? Zo’n heerlijk klein mensje dat helemaal in je kan kruipen en aan je hangt? Heerlijk! Geniet er intens van, want er komt een moment dat je kindje geen baby meer is…

1. Vaarwel luier!

Je kindje doet zijn/haar behoefte op het potje of op de wc. “A-dear-diary-moment” Hoera! Wat zul je trots zijn. En ook fijn, weer een item minder in je tas als je met de kleine op pad gaat. Net als de speen en het flesje, die kun je ook achterwege laten. Ach weet je wat? Laat die luiertas maar helemaal thuis. Inmiddels zijn wij al ruim een anderhalf jaar uit de poepluiers. En natuurlijk ben ik blij die fase achter ons gelaten te hebben, maar ergens mis ik het ook. Klinkt dat gek? Misschien. Maar stiekem genoot ik erg van dit vieze klusje. Die lieve billetjes schoonmaken. Het intieme moment dat je met kindje hebt op het verschoonkussen bovenop de comode. Ook die twee dingen zijn trouwens niet langer meer noodzakelijk.

2. Zeg maar dag tegen de fijngemalen babyhapjes en de volgespuugde slabbetjes

Je kindje wil zijn melktandjes zetten in een lekker kippenboutje of een gehaktbal. En ook de harde korstjes hoef je niet langer van de boterhammen af te snijden. Sterker nog … er komt een dag dat je kind ineens zijn eigen boterham heeft gesmeerd. ‘Zo mam, kijk…zelf gedaan, ik had honger’. ‘Mag toch wél?’

3. Haal het ledikantje maar uit elkaar en leg het op zolder

Wie weet voor een broertje of zusje later. Of misschien kun je er iemand anders heel blij mee maken. Want jouw kindje is eruit gegroeid en wilt een groot eigen bed. Met een dekbedovertrek van Spiderman of Mega Mindy. Zeg maar dáááág tegen de snoezige olifantjes en beertjes. Snik.

4. Je bent maanden/ jaren ijverig bezig je kindje woordjes te leren

En oh wat ben je gelukkig en trots als ze “papa” of “mama” kunnen zeggen. Inmiddels ben ik op een punt dat ik soms zou willen dat ik ze dat woord nooit had geleerd. Hahaha. Mááámmmmáááá ! Mama, mama, mama, mamaaaaa?! 1000 keer per dag. Ze kletsen en zeuren de oren van je hoofd. En als je denkt dat jij het als ouder beter weet…? Ha, guess again! Er komt een tijd dat ze denken alles beter te weten dan jij. En dan gaan ze het jou wel even haarfijn uitleggen hoe het zit 😉

5. Een stiekem kusje

Dat mag ik mijn dochter van 9 nog geven. Maar zeker niet pontificaal voor het oog van haar klasgenootjes. Of voor de juf. Ze zit al in de bovenbouw, dus “cool” is het niet, zo’n dikke pakkerd van je moeder. Wat mis ik de momenten dat ik haar op mijn schoot kon trekken en ik haar plat kon knuffelen voor het oog van de hele wereld. Dus lieve ouders, geniet zo lang mogelijk van die momenten. En blijf die momenten pakken, doe ik ook! En dat zal ik blijven doen, al ben ik 100 jaar. Alleen lig ik dan waarschijnlijk bij haar op schoot.

 

 

 

 

 

 

Dit blog is geschreven door Kim-Lian van der Meij.