Benieuwd naar de 4D echo? #SANNYZOEKTHETUIT

wel of geen 4d echo
Was 30 jaar geleden elke echofoto een ondefinieerbare vlek, tegenwoordig staat de techniek voor niks. Echopraktijken bieden nu zelfs 3D en 4D echo’s aan. Nieuwsgierig als ik ben wilde ik dit graag uitproberen: is het de moeite waard? En wat zie je allemaal? Ik ging voor een 4D echo naar de PrePret Echopraktijk in Amersfoort.

3D of 4D echo?
Een 3D of 4D echo: wat is het verschil? 3D gaat om stilstaand beeld, 4D is een ‘live’ verbinding met je baby in de baarmoeder. Als je kleine moet gapen, dan kun je dat zien. Sabbelt ‘ie op z’n duimpje, dan maak je daar live deel van uit. Eerlijk is eerlijk: door de ingewikkelde techniek achter deze echo’s zijn de bewegende beelden niet haarscherp, maar leuk is het wel.

Baby speelt verstoppertje
Heb je een 3D of 4D echo ingepland, realiseer je dan dat je baby er ‘goed’ voor moet liggen om mooi beeld te krijgen. Voor de echo staat doorgaans 45 minuten, zodat er voldoende tijd is om scherpe plaatjes te maken. Sommige baby’s bedenken halverwege de echo om hun gezichtje eens lekker in je baarmoederwand te nestelen, of om zich te verstoppen achter hun handjes. Vaak helpt een beetje springen of zachte stootjes tegen je buik geven om de positie te veranderen, maar niet áltijd. Heb je pech en speelt je kleine de hele echo verstoppertje, dan mag je nog een keer terugkomen (gratis). Handig: dit kan ook ’s avonds na zes uur en je mag zoveel mensen meenemen als je wil.

4d echo
Wel of niet al kindje kijken?
Toen de afspraak eenmaal stond keek ik er enorm naar uit. En vond het stiekem ook wel spannend. Wat krijg je straks te zien? Misschien was ik zelfs een beetje sceptisch: moet je al zoveel van je kindje wíllen zien voordat hij of zij geboren wordt? Dit is heel persoonlijk: de één wil het geslacht niet weten en heeft ook geen behoefte aan een 3D of 4D echo, de ander wil juist zo vaak mogelijk naar het baby’tje kijken.

Voor mij geldt uiteindelijk ook het laatste. De eerste maanden van mijn zwangerschap vond ik erg onwerkelijk. Ik had bijna geen klachten, er was nog geen buikje te zien. Door de echo’s besefte ik steeds ietsje meer dat er echt een kleine baby in mijn buik groeide. Ook toen we wisten dat het een jongetje zou worden werd het ‘echter’. (Daarnaast ben ik gewoon stiknieuwsgierig aangelegd: niet weten was geen optie).

Straalverliefd
“Kijk, dit is je baby’tje al!” Opeens was hij daar, voor mijn neus op groot scherm in 3D! Ik was er even stil van. Maar ik dacht ook: die neus, best groot! Echoscopiste Manouk Brouwer van PrePret stelde mij meteen gerust. “Veel ouders schrikken van de neus. Die lijkt groter in het begin en wordt vanzelf kleiner na de geboorte.”

Kamer
Daarna was het dertig minuten feest. We konden een grote gaap vastleggen, wat grimassen, hoe hij heerlijk op zijn eigen armpje lag te rusten. Totdat de kleine besloot zijn handjes voor zijn gezichtje te doen. Daarna werd het lastig om het gezichtje goed in beeld te krijgen. Daarvoor moet het hoofdje namelijk ‘vrij’ liggen, met genoeg vruchtwater eromheen.

De échte pret begon pas thuis, toen we in alle rust nog een keer naar de beelden konden kijken (je krijgt alles mee op cd, USB stick én twee mooie foto’s op glossy papier). Sindsdien kijk ik elke dag even naar de foto’s en merk ik dat ik al straalverliefd aan het worden ben. Wat een softie! Voor mij draagt deze echo wel degelijk bij aan de voorpret. Ik vind het heel leuk om een beter beeld te hebben bij de kleine. Hij wordt steeds meer een deel van ons leven hierdoor. Zoals gezegd: dit is enorm persoonlijk, doe dus vooral waar jij je goed bij voelt.

4d echo voorbeeld sanny

Een kijkje in de buik van Sanny.


Video: een gaapje in de buik, lief he?

Wanneer plan je een 3D of 4D echo?
Het beste moment voor een 3D of 4D echo is tussen de 25 en 29 weken. Dan is er nog voldoende ruimte in de baarmoeder en je kindje begint lekkere volle wangetjes, armpjes en beentjes te krijgen (hoge vertroetel-factor!).

Foto’s door: Jesper Visser.

 • Emy Dirks
  30 mei 2016 at 20:56

  Leuk Sanne!! Ik ben net zo nieuwsgierig als jij denk ik hihi Ook wij hebben een 3D/4D echo gepland staan in week 26. Nog 1,5 wk wachten en oh wat kijk ik er naar uit. Vind dat de periode vanaf 20-weken echo veel te lang duurt. En daarom is komende echo voor ons ook een must!
  Geniet van je zwangerschap!
  Liefs, Emy

  • Sanny
   31 mei 2016 at 07:49

   Ha Emy, wat leuk! Ja, moeilijk hè, om je nieuwsgierigheid te bedwingen 🙂 Ik kijk dagelijks naar de foto’s en video’s van de 4D echo…! Heel veel plezier en geniet ervan!