15 stellingen over de overgang van 1 naar 2 kinderen: eens of oneens?

Vroeg je eerst iedereen de oren van het hoofd over hoe het is om één kindje te hebben, met een tweede in de planning (of misschien al op komst) vraag je je steeds vaker af hoe dat gaat zijn. Gelukkig is het he-le-maal niet zo dat iedereen dit anders ervaart, waardoor we het allemaal 100% eens is met deze stellingen. Of juist oneens? Of allebei? Eh… bepaal zelf maar! 

 1. Het is de grootste overgang ooit: veel groter dan van nul naar één kind.
 1. Het is véél makkelijker dan van nul naar één kind: die tweede ‘doe je er gewoon even bij’.
 1. Twee kinderen slapen ALTIJD allebei tegelijk, dus je hebt elke middag 2 uur voor jezelf.
 1. Je aandacht verdelen is een eitje: het komt echt nóóit voor dat je baby een spuitpoep luier heeft terwijl je peuter keihard ‘mamaaaa mamaaa mamaaa’ staat te roepen onderaan de trap. Echt nooit, want jouw peuter voelt precies aan dat je nu even druk bent met z’n broertje/zusje en heeft daar álle begrip voor. Hij zegt meestal: “Goh mama, ik zie dat je nu aardig wat ballen hoog moet houden, ik pak wel even een boekje voor mezelf. Dan spreken wij elkaar zo wel weer!”
 1. Zo fijn: jouw twee kinderen zijn altijd lief aan het spelen met elkaar en overleggen samen tijdens de ochtendvergadering onder het genot van een broodje appelstroop wie er die dag met wat mag spelen, en hoe ze afwisselend van jouw aandacht mogen genieten. Echt, rivaliteit, jij merkt er níks van.
 2. De oudste doet niks liever dan het hoofdje van zijn nieuwe broertje of zusje kussen en denk nooit dat het een soort popje is dat je ook af en toe in de hoek kan leggen of op z’n kop kan houden.
 3. Jij had totaal geen angst om voor het eerst met twee kinderen de deur uit te gaan. Je bood zelfs de buurvrouw aan om ook háár twee kindjes meteen maar mee te nemen naar de indoor speeltuin. Eén, twee of vier kinderen: what’s the difference?
 4. Als jij de deur uitgaat met twee kinderen heb je alles tot in de puntjes voorbereid, zodat je later op de dag bij je baby nooit een luier in maat 5 hoeft om te doen, of je peuter uit nood in een newborn luier wurmt omdat je de andere luiers bent vergeten.
 5. Zo fijn: je tweede kind is gewoon een kopie van de eerste, maar dan kleiner. Je weet dus precíes wat je moet doen. Echt niet dat het een heel ander karakter heeft ofzo, en dat je alles opnieuw moet uitvinden. Ha, het idee!
 6. Superhandig dat je kindjes precies tegelijk ziek worden, en nooit net ná elkaar (en daarna papa, en daarna jij, en daarna je baby weer enzoverder enzovoort). Zo heb je het griepweekje in één keer gehad, in plaats van een ziekenboeg waar geen einde aan lijkt te komen.
 7. Hoezo, ‘de deur uitgaan’ is een gedoe? Het is jouw hobby! Je peuter wil altijd zijn kleren aan, wil nooit zonder broek naar buiten, verstopt nooit zijn schoenen onder de trampoline in de tuin, gaat altijd keurig in het autostoeltje zitten en doet daarbij zelf zijn gordeltjes dicht. De baby plant ook nooit een huilbui of poepbroek als je op het punt staat om weg te gaan, en de kinderwagen rolt altijd op magische wijze zelf naar de auto, klapt zichzelf in en springt in de achterbak. Hierdoor heb jij dus alle tijd om nog even te checken of je geen spinazie tussen je tanden hebt en lippenstift op te doen. Heer-lijk.
 8. Om 21.00 uur uitgeput op de bank? Jij niet hoor! Ook met twee kinderen ben je niet te moe om ’s avonds met een vriendin uren in het café te zitten, en tijdens de late film zou je nooit in slaap sukkelen in zo’n heerlijke, zachte, pluche stoel. Jij hebt energie voor TIEN! Nee, ELF!
 9. Zindelijkheidstraining en een newborn baby gaan per-fect samen. Kun je iedereen aanraden!
 10. Je denkt nooooooit ‘s morgens als je op je werk achter je computer ploft: zo, mailtjes beantwoorden, vergaderen met collega’s en cappuccino drinken – eindelijk ontspanning.
 11. Je denkt wél: dubbel zoveel kinderen betekent dubbel zoveel momenten waarin je hart bijna uit elkaar knalt van liefde. (Eens!)

Wat vind jij het leukste en het zwaarste aan het hebben van twee kinderen?