12 dingen waarover je als moeder schuldig voelt (maar die je toch doet)

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je kunt niet élke dag de perfecte moeder uithangen. Soms moet je de goed genoeg-moeder in jezelf omarmen en je vooral níet schuldig voelen over de volgende zaken.

 1. Als je jouw baby in dat snoei dure, maar o-zo-poezelige rompertje wurmt waar hij eigenlijk al lang uitgegroeid is. Even flink trekken, en já, de drukknoopjes gaan gewoon dicht! Te zonde om al naar de kringloop te brengen.
 2. Als je een beetje vergeten bent om verse groentes te hakken en in de babystomer te doen, en je gewoon een boterham met pindakaas voorschotelt. Eén dag geen groente: kan niet een enorm drama zijn? Toch?
 3. Als je je kleine tijdens een ‘mamadag’ een ochtend bij opa en oma brengt omdat je naar de kapper gaat. Of rustig wil winkelen. Of gewoon een beetje tijd voor jezelf wilt.
 4. Als je jouw vlekkenmonster nog niet echt laat oefenen met zelf eten, ondanks dat het goed is voor zijn fijne motoriek. Omdat je stiekem totaal geen zin hebt om de spaghettislierten uit de lamp te vissen. Hij zal toch niet tot zijn achttiende van jouw lepel eten? Of wel dan? En morgen begin je écht. (Tip: begin met aardappelpuree. Plakt goed en minder vlekken!)
 5. Als je jouw bijna-peuter nog steeds ’s nachts een grote fles geeft omdat hij daar nu eenmaal lekker op slaapt en je om 3 uur ’s nachts geen zin hebt in gedonder. Terwijl het consultatiebureau al een paar keer heeft gezegd dat nachtvoedingen nu echt niet meer nodig zijn.
 6. Dat je soms stiekem fantaseert over hoe lekker het wel niet zou zijn om dit weekend even geen kind te hebben. Zodat jullie kunnen uitslapen, drie cappuccino’s kunnen drinken, langzaam naar de stad kunnen slenteren om te lunchen en meer van zulks.
 7. Dat je je had voorgenomen om je kind alleen verantwoord speelgoed te geven zodat hij elke dag zijn fantasie kan gebruiken, et cetera et cetera. Maar dat je rond 16.00 uur gewoon even wil uitpuffen op de bank met Huizenjacht aan, en je de plastic loopwagen tevoorschijn haalt met héél veel toeters en bellen.
 8. Als je je kind huilend moet achterlaten bij de opvang en je stiekem zin hebt om aan het werk te gaan. Och, och de emotionele spagaat. (Gelukkig krijg je meestal na tien minuten al het verlossende bericht dat je kleine enorm veel lol heeft in het met blokken smijten.)
 9. Omdat je al een paar dagen vergeten bent vitamine D te geven. Of zijn tandje nog niet hebt gepoetst omdat het gewoon niet in je systeem zit.
 10. Dat je stiekem een beetje baalt als je baby wakker wordt na een slaapje. Nu al?!
 11. Je het om diezelfde reden het ook heerlijk vindt als de crèche even ‘dealt’ met jouw baby als je kleine monster door een ‘ik wil niet slapen’-fase gaat.
 12. Omdat je wel duizend foto’s van je oogappel op je telefoon hebt maar nog steeds niet begonnen bent aan een écht fotoalbum – van papier enzo – van zijn eerste levensjaar.

Noot van de redactie aan alle super moeders out there: je doet het fantastisch! (Ook als je het even niet volgens de boekjes doet.)

 

geen reacties

laat hier je reactie achter!