10 tips van Papaklas voor aanstaande vaders!

tips voor aanstaande vaders
Floris Regouin en Sander de Heer zijn de oprichters van de Papaklas, een interactieve cursus voor mannen die voor het belangrijkste, zwaarste maar mooiste moment uit hun leven staan: het vaderschap! In deze blog geven ze jou 10 tips voor aanstaande vaders.

1. Vraag vrienden mét kinderen om advies.
Mannen onderling doen natuurlijk een beetje stoer, maar een vriend die zelf al vader is, weet alles van luiers en slabbers. Hij zal het geen probleem vinden om even rustig met je te zitten.

2. Pak je rol als ceremoniemeester tijdens de bevalling en kraamtijd.
Dit is jouw moment om de regie over te nemen. Je vrouw kan door emoties, weeën, vermoeidheid en pijn niet helder denken. Zet alles op een rijtje en maak een planning wat er precies geregeld moet worden.

3. Haal beschuit met muisjes al ruimschoots van te voren in huis.
Het is lekker lang houdbaar en als de kleine net is geboren, heb je die alvast in huis, mocht de familie direct voor de deur staan.

4. Overleg tijdig met je werkgever.
Je kindje kan te vroeg komen of langer in het ziekenhuis moeten blijven. Hoe snel je vrouw herstelt weet je ook niet. Je kunt beter vooraf goed overleggen met je leidinggevende dan gestrest, afwezig of oververmoeid aan het werk te gaan.

5. Leg het bier koud.
Als je na de bevalling eindelijk thuis bent en je pasgeboren wondertje en je vrouw liggen te slapen, lust je er wel eentje.

6. Maak een gedeelde digitale agenda en takenlijst.
Heel erg burgerlijk maar superhandig. Deel van te voren al documenten en checklists en zorg dat je na de kraamtijd van elkaar weet wie er welke avond thuis is, want je moet nu wel alles overleggen.

7. Maak je eigen mannen vluchtkoffer.
Als het zover is en je moet naar het ziekenhuis, kan het daar nog best lang duren. Terwijl je vrouw nog wat uurtjes slaapt, is het helemaal niet raar om nog lekker een Netflixserie te kijken op je laptop. Vergeet dus ook je opladers niet!

8. Als je niet getrouwd bent, moet je toch echt nadenken over erkenning van de ongeboren vrucht, een testament, voogdijschap, zeggenschap en je relatie officieel te maken.
Je relatie krijgt nu toch echt een serieuze wending. Als je niets op papier hebt, gaat het kind niet automatisch naar jou, mocht er iets gebeuren.

9. Ga nog een weekendje weg met z’n tweeën voordat de kleine er is.
Je relatie komt best onder druk te staan, hoe mooi het ook is. Nog even met elkaar genieten en uitspreken waarom je van elkaar houdt, is wel heel prettig.

10. Veeg je agenda leeg de maand voor de uitgerekende datum en 2 maanden erna.
Festivals, mannenweekenden, concerten, sportwedstrijden en andere hobby’s gaan dan even niet. Je wil de eerste periode niet alleen zoveel mogelijk thuis zijn, je bent ook echt té moe om er nog andere dingen bij te doen. En ook tijdens de zwangerschap kan je vriendin best zware periodes hebben, wees wat vaker thuis en verwen haar met simpele dingetjes.

Wat zijn jouw tips voor aanstaande vaders?

1 Comment

  • Reply
    Sabine
    6 juni 2016 at 08:08

    Zorg dat je vriezer vol ligt met ingevroren eten. Maak een week of 2 voor de uitgerekende datum extra eten en vries dit in. Extra handig voor in de eerste week na de bevalling, hoef ook nog niet voor het eten te zorgen.

  • laat hier je reactie achter!