Prenatal

0 weken oud

Je baby is geboren!

Hoera! Na maandenlang aftellen kun je eindelijk je baby vasthouden, ruiken en knuffelen. De kraamweek is begonnen: een bijzondere, maar ook spannende en onzekere tijd. (Hallo, hormonen!) Je bent heus niet de enige ouder die af en toe wanhopig denkt: ‘Wáár is de babygebruiksaanwijzing?!’

Hij-vorm
Om de kalender makkelijk leesbaar te houden verwijzen we telkens naar de mannelijke vorm als het om de baby gaat. Natuurlijk wordt overal waar ‘hij’ staat ook ‘zij’ bedoeld!

Ontwikkeling van je kindje
Deze babykalender is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Gelukkig is elke baby anders en groeit op zijn eigen tempo. Als je twijfels hebt over de ontwikkeling van je baby, ga dan altijd naar het consultatiebureau.

Vanaf het allereerste moment herkent je baby jouw stem en geur. Dit is zijn enige baken van herkenning in deze verder nieuwe wereld vol geluiden, kou en vreemde geuren (help!). Zorg voor lekker veel huid-op-huidcontact – dat geldt ook voor papa – zeker de eerste week. Dit stimuleert de borstvoeding, zorgt voor een goede hechting en temperatuur bij je baby. Win, win, win, dus!

Om bij te komen van de bevalling en om te groeien heeft je baby de eerste weken veel slaap nodig. Net als een koala slaapt een baby zo’n 16 tot 20 uur per dag. Elke twee à drie uur meldt meneer of mevrouw zich voor een voeding; de één komt vaker, de ander moet juist gewekt worden. Er mag niet te veel tijd tussen zitten in de eerste weken. Veel jonge baby’s hebben last van darmkrampjes en die spelen vooral ’s avonds en ’s nachts op. Daarnaast is het dag- en nachtritme van je baby nog omgedraaid: in de buik werd hij juist actief als jij ging slapen. Fijn, hè? Houd bij de nachtvoedingen licht en geluid gedempt, dan komt je kleintje sneller in het goede dag- en nachtritme. Het begrip ‘doorslapen’ komt waarschijnlijk nog een aantal weken niet voor in jouw woordenboek. Gelukkig worden de pauzes tussen de nachtvoedingen rond de zesde week vaak wat langer. Voor nu: houd moed!

Broodnodige mama-care

Neem voldoende rust. De kraamweek is hectisch in allerlei opzichten. De kraamverzorgster komt elke dag over de vloer, je baby wordt gewogen, getest en gemeten, iedereen wil langskomen om je kleine te bewonderen, voor je gevoel doe je mee aan een non-stop luierverschoonmarathon, en, nou, je bent móeder geworden?! Onthoud: het welzijn van jou en je baby staat voorop. Slaap als je baby slaapt overdag en doseer het bezoek. Over een week – of twee – is je kleine nog net zo schattig.

Tips 0 weken oud:

  • Spreek met de kraamverzorgster een code af als je wilt dat ze het bezoek wegstuurt. Bijvoorbeeld: ‘Goh, mag ik een paracetamolletje?’ En breng dit blog over kraamvisite ook even subtiel onder de aandacht.
  • Niet alleen jij, maar ook je partner is vast regelmatig wakker de eerste week. Geef hem een boekje, zodat hij iets nuttigs kan doen in de nachtelijke uurtjes. Zoals dit boekje, speciaal voor vaders om ze helpen week tot week mee te groeien met een baby en een jonge moeder.
  • Nu al door bijna al je luiers heen? Geen Pampers-paniek! Je kunt eenvoudig online een extra pak Pampers New Born shoppen.

Loading