baby Featured tips

Vijf leuke activiteiten die je kind helpen bij zijn ontwikkeling


Ik krijg regelmatig van ouders te horen: “Drinkt hij al uit een beker?”, “Plast ze bij jullie op een potje?” of “Sinds wanneer rolt hij op zijn buik?“ Ouders vergeten vaak dat wij meer zijn dan een oppas. Ons kinderdagverblijf is een sociale speelplaats waar we met de kinderen oefenen voor de grote wereld. En we hebben voor de allerkleinsten een net zo uitdagend en stimulerend activiteitenaanbod als voor de dreumesen en de peuters.

Ik heb vijf leuke en eenvoudige activiteiten ter inspiratie voor thuis op een rij gezet. Gebaseerd op de thema’s (Bewegen, Muziek en Naar Buiten) die wij dagelijks bij Partou inzetten om kinderen op een speelse manier te helpen bij hun ontwikkeling.

 1. Op de buik draaien (baby)
  Leg je kindje op zijn rug. Ga erbij zitten met een grijpring of een ander speeltje. Wanneer je baby naar links kijkt, geef je de ring in zijn rechterhand of andersom. Pak de ring vast en beweeg hem voorzichtig een beetje naar links of naar rechts. Door de ring aan beide kanten aan te bieden, stimuleer je beide hersenhelften. Als je de ring recht voor zijn gezicht houdt, grijpt hij deze ook vast en zodra je deze maar iets naar je toetrekt, traint hij zijn rug- en nekspieren. Ondertussen kun je gezellig blijven praten of een liedje zingen.
 2. Bevorder het lopen met een liedje (baby)
  Voetje hier, voetje daar! Jouw twee voetjes bij elkaar. Voetje hier, voetje daar! Pak mijn hand en lopen maar!
  Dit is een makkelijk liedje om het lopen te stimuleren en in beweging te komen. Zing het liedje sneller of langzamer voor extra dynamiek of spanning. Wil je met elkaar naar buiten gaan? Zing dan ‘Schoentjes aan naar buiten maar’. Zing het liedje een aantal keer achter elkaar en kom in beweging!
 3. Na-apen goed voor coördinatie (baby)
  Na-apen is een feest voor kindjes. Zo ontdekken ze steeds meer van de wereld om zich heen en van wat ze zelf allemaal kunnen. Ga met je kindje op de grond zitten, met een plastic schaal tussen jullie in. Leg rondom de schaal allerlei gekleurde speeltjes. Pak een speeltje op en laat het in de schaal vallen. Je baby vindt het vast interessant, en gaat je nadoen. Aanmoedigen mag, maar laat je kindje vooral zijn gang gaan. Lukt het hem om zijn na-aap-talent te gebruiken en een speeltje gericht in de schaal te gooien? Dit werkt goed voor de oog-handcoördinatie!
 4. Hoofdje omhoog (baby)
  Spelen met water vindt een kleintje altijd leuk. Leg je baby op een warme dag buiten in het gras of op een speelkleed. Leg hem dicht tegen een dienblad met een klein laagje water. Verzamel wat leuke speeltjes en plaats deze op het dienblad. Nu kan je kindje zich prima vermaken. Spelenderwijs is dit een mooie training voor je baby: hij houdt zijn hoofdje hoog en speelt met zijn handen in het water. Blijf bij je kindje en leg het dienblad weer weg wanneer hij moe wordt of klaar is met spelen.
 5. Oefenen met evenwicht (dreumes)
  Voor dreumesen is oefenen met je evenwicht een leuke activiteit. Pak twee platte kussens. Ga allebei tegenover elkaar op een kussen staan en maak je loopbewegingen op je plek. Doet je kindje je na? Daarna spring je van de ene voet op de andere. Je kunt ook op je tenen gaan staan, een vogeltje of vliegtuig nadoen of van kussen naar kussen springen. Stimuleer je kind om mee te doen. Zo ervaart hij wat evenwicht is.
 6. Stimuleer de motoriek (peuter)
  Plak een draad van wol met stukjes tape slingerend op de vloer vast. De draad is de weg van de spin. Laat je kind van het begin tot het einde over de draad lopen. Moedig hem aan. De kleine spin mag natuurlijk niet van zijn draadje afvallen. Kan je peuter dit ook op handen en voeten, of als hij achteruit loopt? Of maak het nog ingewikkelder en laat de draad over hindernissen lopen, zoals een kussen of een laag bankje. We merken bij ons dat klimmen en klauteren favoriet is bij de peuters.

Partou kinderopvang
Partou kinderopvang heeft ruim 300 vestigingen in Nederland. Bij Partou is elke dag bijzonder. Een knuffel, een lief woordje, samen muziek maken of met z’n allen buitenspelen, maakt dat geen dag hetzelfde is. Maar Partou heeft nog veel meer te bieden. Zo helpen we baby’s met hun motorische ontwikkeling, ontdekken peuters hun talent tijdens een dans- of judoworkshop en ontpoppen bso-kinderen zich tijdens een filmfestival tot ware Hollywoodsterren. Ontdek meer Partou!

dit vind jij vast ook leuk!

geen reacties

laat hier je reactie achter!